TriggaHappy Napisano 29 Maja 2014 Napisano 29 Maja 2014 Cześć Mam nietypowe pytanie. Czy głośny strzał przy zrzucaniu biegów z przodu to jest wina przerzutki czy manetki ? Nie mam teraz dostępu do roweru żeby to obadać. Od nowości jeżdże na Altusie z przodu (jakieś 5 lat) i zawsze był troche głośny przy zrzucaniu, przyzwyczaiłem się, ale w tym sezonie to już są strzały jak z karabinu. Można śmiało straszyć ludzi w dzień i budzić w nocy. Gdzieś w przyszłym tygodniu wymieniam manetki linki pancerze i być może wymienie też przerzutke przód, dlatego pytam. Podejrzewam że to przerzutka bo hałas rozchodzi się po całej ramie, manetka z kierownicy nie dałaby takiego efektu, a może się mylę. Nie mam również możliwości porównać mojej przerzutki z czymś wyższym w hierarchii np slx albo xt. Czy np SLX działa ciszej przy zrzucaniu ?
.PaVLo. Napisano 29 Maja 2014 Napisano 29 Maja 2014 Tak będzie, idzie rezonans po ramie. Na chwilę po zrzuceniu biegu linka jest luźna po czym przerzutka naciąga ją i jest taki strzał. Jeszcze zapytam czy masz to tylko po zrzucaniu na najmniejszy blat czy na wszystkich, bo jeśli najmniejszy to trzeba podciągnąć linkę i ewentualnie nieco poluzować śrubę ograniczającą prowadnicę przerzutki.
TriggaHappy Napisano 30 Maja 2014 Autor Napisano 30 Maja 2014 @PaVLo Tak, na każdym blacie tak mam, wyregulowane jest ok. Czy to znaczy że absolutnie każda przerzutka będzie taka głośna ? Nie chcę niepotrzebnie kupować np XT jeśli ma się okazać że to nic nie da. Może rodzaj przerzutki ma tu znaczenie top-swing - down-swing? Nie do końca wydaje mi się że to przez poluzowanie linki. Może sam mechanizm przerzutki rozluzowany przez lata ma na to wpływ ? Ona jak była nowa nie strzelała aż tak głośno jak zaczęła wstrzelać w tym sezonie. Czyli lepsze manetki (slx lub xt) też nic nie zdziałają ?
Mod Team Puklus Napisano 30 Maja 2014 Mod Team Napisano 30 Maja 2014 Zmień manetki na gripy i stanie się to bezgłośne heh
Mod Team Puklus Napisano 30 Maja 2014 Mod Team Napisano 30 Maja 2014 im mocniejsza sprężyna tym mocniej będzie tłukła sprężyna, top swing, by pewnie trochę pomógł
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.