Skocz do zawartości

[przerzutka przód] Głośna praca przy zrzucaniu biegów

TriggaHappy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć :) Mam nietypowe pytanie. Czy głośny strzał przy zrzucaniu biegów z przodu to jest wina przerzutki czy manetki ? Nie mam teraz dostępu do roweru żeby to obadać. Od nowości jeżdże na Altusie z przodu (jakieś 5 lat) i zawsze był troche głośny przy zrzucaniu, przyzwyczaiłem się, ale w tym sezonie to już są strzały jak z karabinu. Można śmiało straszyć ludzi w dzień i budzić w nocy.

Gdzieś w przyszłym tygodniu wymieniam manetki linki pancerze i być może wymienie też przerzutke przód, dlatego pytam. Podejrzewam że to przerzutka bo hałas rozchodzi się po całej ramie, manetka z kierownicy nie dałaby takiego efektu, a może się mylę. Nie mam również możliwości porównać mojej przerzutki z czymś wyższym w hierarchii np slx albo xt.  Czy np SLX działa ciszej przy zrzucaniu ?

Napisano

Tak będzie, idzie rezonans po ramie. Na chwilę po zrzuceniu biegu linka jest luźna po czym przerzutka naciąga ją i jest taki strzał.

Jeszcze zapytam czy masz to tylko po zrzucaniu na najmniejszy blat czy na wszystkich, bo jeśli najmniejszy to trzeba podciągnąć linkę i ewentualnie nieco poluzować śrubę ograniczającą prowadnicę przerzutki.

Napisano

@PaVLo

Tak, na każdym blacie tak mam, wyregulowane jest ok.

Czy to znaczy że absolutnie każda przerzutka będzie taka głośna ? Nie chcę niepotrzebnie kupować np XT jeśli ma się okazać że to nic nie da. Może rodzaj przerzutki ma tu znaczenie top-swing - down-swing?

Nie do końca wydaje mi się że to przez poluzowanie linki. Może sam mechanizm przerzutki rozluzowany przez lata ma na to wpływ ? Ona jak była nowa nie strzelała aż tak głośno jak zaczęła wstrzelać w tym sezonie. 

Czyli lepsze manetki (slx lub xt) też nic nie zdziałają ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...