magma Napisano 29 Maja 2014 Napisano 29 Maja 2014 Czy jest to w ogóle możliwe?czy wejdzie i czy uzyskam skutek latwiejszego podjazdu pod górki? Sent from my RM-825_eu_euro1_217 using Tapatalk
Shiryu Napisano 29 Maja 2014 Napisano 29 Maja 2014 Wymiana jest możliwa, ale trzeba będzie wymienić piastę i przepleść koło. Czy będzie łatwiej podjeżdżać? To zależy od pojemności nowej kasety i jej zestopniowania (najprościej mówiąc: ilości zębów na poszczególnych zębatkach). Czemu tylko 3x7, a nie np 8 albo 9? Manetki i tak będziesz wymieniał, a 9rz. Acery są dość tanie.
Kiciok Napisano 29 Maja 2014 Napisano 29 Maja 2014 Do zmiany miałbyś: Piastę Kasetę Manetki Łańcuch Możliwe, że także przerzutkę tył. Nie sądzę, żebyś nagle dostał jakiegoś "kopa" pod górkę... wolnobiegi często mają większe przełożenia (od 14T) kasety przeważnie zaczynają się od 11t...
Shiryu Napisano 29 Maja 2014 Napisano 29 Maja 2014 Kolega chce jechać "łatwiej", nie szybciej. Problemem jest więc raczej na jakiej koronce kończą się kasety 7rz., a nie od jakiej zaczynają.
Kiciok Napisano 29 Maja 2014 Napisano 29 Maja 2014 Może się źle wyraziłem... Tak, chodziło mi o "łatwiej". No i tak, masz rację, ale wątpię, żeby to dało jakieś wymierne korzyści. W ogóle najlepiej to byłoby obejrzeć fotki pacjenta, w sensie roweru. Może się okazać, że nie warto w ogóle wsadzać kasety, albo lepiej kupić całe koło, niż przeplatać.
seraph Napisano 29 Maja 2014 Napisano 29 Maja 2014 No i na pewno nie kupować piasty/koła pod kasetę 7, tylko od razu pod 8/9/10. 7 rzędowe kasety to był epizod w historii rowerów i powoli, ale konsekwentnie zanika. A pod górkę łatwiej będzie tylko wtedy, kiedy największa zębatka będzie większa od obecnej. Taki sam efekt uzyskasz kupując wolnobieg "MegaRange". Takie maja największą zębatkę nawet 34T.
Mod Team Puklus Napisano 29 Maja 2014 Mod Team Napisano 29 Maja 2014 Siódemki żadko bywały w 11-32 czy 11-34 ... nawet i ósemki nie za często, dopiero dziewiątki są swobodni dostępne ... ale jak już wymieniać to poco na 7 skoro można na 8-9 ? cena niemal że ta sama.
mapmen Napisano 29 Maja 2014 Napisano 29 Maja 2014 Jeżeli wymieniać to na 9 rzędów. Ewentualnie wymiana korby na taka z mniejszym młynkiem.
magma Napisano 29 Maja 2014 Autor Napisano 29 Maja 2014 Tylko czy sie zmiesci slyszalem tez o jakims mechanizmie mega range co kolega wczesniej wspomnial z duza ostatnia zebatka i to bym chyba zalozyl cena sklepowa kompletu kola i zebatki to £45 wiec nie zawiele tylko czy bym mogl korzystac z mojej przerzutki bo raczej na dolne nie bede przerzucal bo jak nie to dodatkowe £18 za przerzutke
Kiciok Napisano 29 Maja 2014 Napisano 29 Maja 2014 Masz 6rz nie musiałbyś nic zmieniać... http://allegro.pl/wolnobieg-shimano-tz30-tz-30-6rz-14-34t-megarange-i4249149810.html Chociaż inwestycja w wolnobieg to kiepski pomysł. Nie masz pewności, że łańcuch się z nowym spasuje. Jeśli nie, będziesz musiał kupić też łańcuch...
magma Napisano 29 Maja 2014 Autor Napisano 29 Maja 2014 Tylko czy sie zmiesci slyszalem tez o jakims mechanizmie mega range co kolega wczesniej wspomnial z duza ostatnia zebatka i to bym chyba zalozyl cena sklepowa kompletu kola i zebatki to £45 wiec nie zawiele tylko czy bym mogl korzystac z mojej przerzutki bo raczej na dolne nie bede przerzucal bo jak nie to dodatkowe £18 za przerzutke Ten wolnobieg bylby ok i najtaniej bo wszystko stare zostaje a rowr raczej do wyczynowej jazdy nie sluzy mi.tylko rodzinne wyprawy i praca Lancuch ma przejechane 29 km bo byl nowy zakladany wiec jeszcze nie wytarty,a jaka przednia korbe do tego dokupic ? I jak dobrac zeby do takiej wiekowej ramy pasowala?
Mod Team Puklus Napisano 29 Maja 2014 Mod Team Napisano 29 Maja 2014 Musisz napisać jaką masz przerzutkę.
magma Napisano 29 Maja 2014 Autor Napisano 29 Maja 2014 Shimano tourney starą i przod tez to samo Może się źle wyraziłem... Tak, chodziło mi o "łatwiej". No i tak, masz rację, ale wątpię, żeby to dało jakieś wymierne korzyści. W ogóle najlepiej to byłoby obejrzeć fotki pacjenta, w sensie roweru. Może się okazać, że nie warto w ogóle wsadzać kasety, albo lepiej kupić całe koło, niż przeplatać.
magma Napisano 5 Czerwca 2014 Autor Napisano 5 Czerwca 2014 No i jest problem zakupilem wolnobieg. Mega range tz 30 i nie pasuje na moja stara os czy byly kiedys inne gwinty na wolnobiegach ze nie paasuje ? Czy cos zle robie ?stary wolnobieg taz shimano rower ma 20 lat
magma Napisano 5 Czerwca 2014 Autor Napisano 5 Czerwca 2014 Nie no niezle tak zle ze mna jeszcze nie jest poskladalem juz stare z powrotem I nie mam fot tylko z zewnatrz
Kiciok Napisano 5 Czerwca 2014 Napisano 5 Czerwca 2014 Musi pasować... Chyba, że zdjąłeś tylko zębatki, a zostawiłeś "bebechy" nakręcone na piastę. Jeśli zdejmowałeś to za pomocą specjalnego klucza, to musi pasować.
magma Napisano 18 Czerwca 2014 Autor Napisano 18 Czerwca 2014 ok poskladalem to wszystko do kupy korba m131 tyl shimano mega range i teraz jest problem bo nie chce przerzucac na najwieksza z tylu i najwieksza z przodu podejrzewam ze chodzi o dlugosc lancucha.jaki dlugi kupic lancuch zeby starczylo na te przelozenie przod 48t tyl 34t,stary lancuch byl 110 ogniw i skracalem go o 2 chyba .widzialem taki na 116 ogniw i czy na pewno wystarczy?
seraph Napisano 18 Czerwca 2014 Napisano 18 Czerwca 2014 To na starym łańcuchu da się jeździć po wymianie wolnobiegu? Łańcuch niby powinien być na tyle długi, żeby dało się wrzucić dowolne przełożenie. Druga sprawa, że nie powinno się używać kombinacji 1-3 (największa z przodu i z tyłu na raz), więc można by przeżyć to, że akurat tego się nie da zrobić. Wymieniłeś wolnobieg to wymień też łańcuch - powinieneś nowy w komplecie kupić bez zastanawiania. 116 ogniw na pewno starczy.
magma Napisano 18 Czerwca 2014 Autor Napisano 18 Czerwca 2014 Lancuch kupilem nowy 30 km temu przejechalem tyle na starych zebatkach teraz kupilem nowe I zalozylem .lancuch tez zmieniac czy moze taki zostac nie zdazyl sie zuzyc chyba?
Kiciok Napisano 18 Czerwca 2014 Napisano 18 Czerwca 2014 Takiego przełożenia się nie używa! Jeśli nie przepuszcza Ci podczas mocniejszego deptania, to jeździj. Staraj się nie robić przekosu łańcucha, jeśli wrzucasz z przodu na 3, to z tyłu jak najmniejsze koronki używaj. Z resztą poczytaj o tym w necie, pełno poradników.
magma Napisano 18 Czerwca 2014 Autor Napisano 18 Czerwca 2014 No to ok nie puszcza podczas deptania nawet nie wiedzialem zeby tak nie jezdzic doczytam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.