Skocz do zawartości

[koło tylne] zmiana z 6biegowego wolnobiegu na 7 biegowa kasetę?

magma

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czy jest to w ogóle możliwe?czy wejdzie i czy uzyskam skutek latwiejszego podjazdu pod górki?

Sent from my RM-825_eu_euro1_217 using Tapatalk

Napisano

Wymiana jest możliwa, ale trzeba będzie wymienić piastę i przepleść koło.

Czy będzie łatwiej podjeżdżać? To zależy od pojemności nowej kasety i jej zestopniowania (najprościej mówiąc: ilości zębów na poszczególnych zębatkach). Czemu tylko 3x7, a nie np 8 albo 9? Manetki i tak będziesz wymieniał, a 9rz. Acery są dość tanie.

Napisano

Do zmiany miałbyś:

Piastę

Kasetę

Manetki

Łańcuch

Możliwe, że także przerzutkę tył.

Nie sądzę, żebyś nagle dostał jakiegoś "kopa" pod górkę... wolnobiegi często mają większe przełożenia (od 14T) kasety przeważnie zaczynają się od 11t...

Napisano

Może się źle wyraziłem...

Tak, chodziło mi o "łatwiej".

No i tak, masz rację, ale wątpię, żeby to dało jakieś wymierne korzyści.

W ogóle najlepiej to byłoby obejrzeć fotki pacjenta, w sensie roweru. Może się okazać, że nie warto w ogóle wsadzać kasety, albo lepiej kupić całe koło, niż przeplatać.

Napisano

No i na pewno nie kupować piasty/koła pod kasetę 7, tylko od razu pod 8/9/10. 7 rzędowe kasety to był epizod w historii rowerów i powoli, ale konsekwentnie zanika.

A pod górkę łatwiej będzie tylko wtedy, kiedy największa zębatka będzie większa od obecnej. Taki sam efekt uzyskasz kupując wolnobieg "MegaRange". Takie maja największą zębatkę nawet 34T.

• Mod Team
Napisano

Siódemki żadko bywały w 11-32 czy 11-34 ... nawet i ósemki nie za często, dopiero dziewiątki są swobodni dostępne ... ale jak już wymieniać to poco na 7 skoro można na 8-9 ? cena niemal że ta sama.

Napisano

Tylko czy sie zmiesci slyszalem tez o jakims mechanizmie mega range co kolega wczesniej wspomnial z duza ostatnia zebatka i to bym chyba zalozyl cena sklepowa kompletu kola i zebatki to £45 wiec nie zawiele tylko czy bym mogl korzystac z mojej przerzutki bo raczej na dolne nie bede przerzucal bo jak nie to dodatkowe £18 za przerzutke

Napisano

Tylko czy sie zmiesci slyszalem tez o jakims mechanizmie mega range co kolega wczesniej wspomnial z duza ostatnia zebatka i to bym chyba zalozyl cena sklepowa kompletu kola i zebatki to £45 wiec nie zawiele tylko czy bym mogl korzystac z mojej przerzutki bo raczej na dolne nie bede przerzucal bo jak nie to dodatkowe £18 za przerzutke

Ten wolnobieg bylby ok i najtaniej bo wszystko stare zostaje a rowr raczej do wyczynowej jazdy nie sluzy mi.tylko rodzinne wyprawy i praca

Lancuch ma przejechane 29 km bo byl nowy zakladany wiec jeszcze nie wytarty,a jaka przednia korbe do tego dokupic ? I jak dobrac zeby do takiej wiekowej ramy pasowala?

Napisano

Shimano tourney starą i przod tez to samo

WP_20140529_001.jpg?psid=1WP_20140529_004.jpg?psid=1WP_20140529_005.jpg?psid=1WP_20140529_002.jpg

Może się źle wyraziłem...

Tak, chodziło mi o "łatwiej".

No i tak, masz rację, ale wątpię, żeby to dało jakieś wymierne korzyści.

W ogóle najlepiej to byłoby obejrzeć fotki pacjenta, w sensie roweru. Może się okazać, że nie warto w ogóle wsadzać kasety, albo lepiej kupić całe koło, niż przeplatać.

Napisano

No i jest problem zakupilem wolnobieg. Mega range tz 30 i nie pasuje na moja stara os czy byly kiedys inne gwinty na wolnobiegach ze nie paasuje ? Czy cos zle robie ?stary wolnobieg taz shimano rower ma 20 lat

Napisano

Nie no niezle tak zle ze mna jeszcze nie jest poskladalem juz stare z powrotem I nie mam fot tylko z zewnatrz

Napisano

Musi pasować...

Chyba, że zdjąłeś tylko zębatki, a zostawiłeś "bebechy" nakręcone na piastę. Jeśli zdejmowałeś to za pomocą specjalnego klucza, to musi pasować.

• 2 tygodnie później...
Napisano

ok poskladalem to wszystko do kupy korba m131 tyl shimano mega range i teraz jest problem bo nie chce przerzucac na najwieksza z tylu i najwieksza z przodu podejrzewam ze chodzi o dlugosc lancucha.jaki dlugi kupic lancuch zeby starczylo na te przelozenie przod 48t tyl 34t,stary lancuch byl 110 ogniw i skracalem go o 2 chyba .widzialem taki na 116 ogniw i czy na pewno wystarczy?

Napisano

To na starym łańcuchu da się jeździć po wymianie wolnobiegu?  :woot:

Łańcuch niby powinien być na tyle długi, żeby dało się wrzucić dowolne przełożenie. Druga sprawa, że nie powinno się używać kombinacji 1-3 (największa z przodu i z tyłu na raz), więc można by przeżyć to, że akurat tego się nie da zrobić.

Wymieniłeś wolnobieg to wymień też łańcuch - powinieneś nowy w komplecie kupić bez zastanawiania. 116 ogniw na pewno starczy.

Napisano

Lancuch kupilem nowy 30 km temu przejechalem tyle na starych zebatkach teraz kupilem nowe I zalozylem .lancuch tez zmieniac czy moze taki zostac nie zdazyl sie zuzyc chyba?

Napisano

Takiego przełożenia się nie używa!

Jeśli nie przepuszcza Ci podczas mocniejszego deptania, to jeździj. Staraj się nie robić przekosu łańcucha, jeśli wrzucasz z przodu na 3, to z tyłu jak najmniejsze koronki używaj. Z resztą poczytaj o tym w necie, pełno poradników.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...