Skocz do zawartości

[Rower] Pomysł na rower ale jaki...?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

przyszedł mi do głowy pomysł na poskładanie roweru do miasta. Wymyśliłem sobie co chciałbym w nim mieć ale nie mam koncepcji jak sie do tego zabrać... nie jestem zdecydowany na rame i komponenty ale...

Chciałbym zeby na pokładzie znalazł się:

Lekka alu rama (najchetniej od szosy) podoba mi sie rama 721 Leader'a

Do tego hamulce v-ki

sztywny widelec

napęd na pasku 

z 3 biegi w tylnej piaście

siodełko chwyty brooks

czy taką koncepcję da sie poskładać w całość?

kazda porada na wage złota

pozdrawiam

rama od szosówki i hamulce "v-ki" chyba nie bardzo się lubią-co innego rama roweru przełajowego

z tymi biegami to planujesz mieć je w piaście?Jeśli tak to i hamulec będzie-typu torpedo,  ale czy taki rower wyglądający na sportowe zacięcie i piasta torpedo z tyłu 3biegówka będzie dobrze wyglądać...bo chyba z kasety nie będziesz wyciągał koronek

i jeszcze to:

http://polskanarowery.sport.pl/msrowery/1,105121,8990825,Naped_z_wykorzystaniem_paska_zebatego_,,ga,,3.html

ogólnie wydaje mi się Twój pomysł nietrafiony-wyjdzie coś cudacznego niepraktycznego i drogiego...

tak chcialbym w piaście zeby było możliwie "czysto" a szczerze singla sie troche obawiam...

hamulec torpedo jest nie do zaakceptowania - zapomnialem o tym...

a jak kwestia ramy? jaka dobrac zeby mozna bylo zamontowac pasek?

ta 721 sie nada?

to ze drogi wyjdzie to wiem, a z praktycznoscia? ma byc do miasta na krotkie wypady, mam tez inne rowery.

chcialem zrobic cos pod swoj gust... tylko nie wiem czy da sie polaczyc niektore aspekty stad moja prosba o pomoc

721_combo-3.jpg

mówisz o tej ramie? paska tam nie wstawisz, bo wąskie widełki z tyłu, nie zmieści się-potrzebuje trochę szerokości pasek, ale od roweru, która przystosowana jest do kasety miejsca powinno być dość. Inna sprawa torpedo odpada...to może przerzutka przednia i 3 blaty a z tyłu jedna koronka, która musi mieć też swoją szerokość :P chociaż to też nie wypali-pasek na to nie pozwoli...raczej skazany na singla będzie

hmmm:

http://www.forumrowerowe.org/topic/146882-rower-naped-paskowy-zamiast-lancucha-focus-planet-10-tr-2013/

Nie wszystkie piasty 3 biegowe mają torpedo. Większość piast Shimano ma oznaczenia w formie SGxyzz, gdzie:

-x to ilość biegów (3, 5, 7, 8)

-y rodzaj hamulca (C torpedo, R rolkowy, N na obręcz)

-zz numer modelu

Czyli szukasz np. SG3R40 lub SG3N40.

Do paska najlepsza rama z rozłączanymi widełkami, w innym przypadku jest zabawa w zgrzewanie paska. Jet też problem dostępności części. Jedyny pożytek to brak smarowania.

Jeżeli chcesz ograniczyć moknięcie i brudzenie łańcucha to można dać pełną osłonę.

czy moglbym prosic o jakies przyklady ram pod pasek i takich do ktorych wpasowala by sie piasta biegowa?

ten 721 podoba mi sie bardzo ale rozumiem, ze trzeba szukać coś innego.

scott sub 10 ma pasek wiec może taką ramę byłoby najlatwiej? pomijam fakt ze pod wzgledem estetyki nie przemawia do mnie nic a nic

tam mam sklep ktory mi to ogarnie

myslalem nad 46 cdc na przodzie i 24 cdc na tyle  kompatybilne z piasta biegową

tylko do jakiej ramy sie to zmieści? przystosowaną lub tez nie - przystosowanie to nie jest az tak duży problem a nikt nie bedzie na tym rowerze skakał

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...