Skocz do zawartości

[Hamulce] Cofniecie klockow w Hayesach?

Rogas

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Serdecznie,

Mam pytanie. Posiadam hamulce Hayes HFX-9. Dzisiaj zosatały one zalane plynem i odpowietrzone. Pomimo tego, klocki są za blisko tarczy. Jakkolwiek bym nie kombinował zawsze gdzieś jakiś klocek lekko ociera tarczę. Ponadto klamka łapie za szybko.

Do tej pory mialem BB7 i tam problem rozwiązałoby użycie dwócj pokrętełęk, a tu? Możecie mi powiedzieć co zrobić aby klocki były dalej od tarczy?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

owszem, możemy Ci powiedzieć <_< Podobnie jak w innych nieregulowanych otwartych układach, tłoczek cofa się na spreżynie. Otwórz zbiorniczek of góry i rozepchaj tłoczki używając jakiegoś narzędzia (przy zdjętych klockach). Później zbierz nadmiar płynu ze zbiorniczka i zakręć dekielek. Załóż kloski i wyreguluj dosisk klamki :) No i na rower mykaj :D Pozdr.

Odkręcenie pokrywki i otwarcie układu :( tak, żeby ruch tłoczka spowodował cofnięcie się płynu do zbiorniczka wyrównawczego, z zakręconą pokrywką to nie możliwe <_< Pozdr.

A to hamulec sie wtedy nie zapowietrzy? Jak ustawic klamke (w pionie?) by plyn sie nie wylal?

Klamka w poziomie (tak, żeby płyn trzymał poziom i najzwyczajniej się nie wylewał), hamulec sie nie zapowietrzy, zapowietrza się zawsze od dołu zza tłoczka w klamce więc bądź spokojny. Klamka luźna, nie naciskaj. Pozdr.

A nie wystarczy wyjac tylko tej malej plastikowej zawleczki? Wtedy tez plyn ucieka jak cofam klocki, druga sprawa to to, ze one wracaja na swoje miejsce ;/

na razie zostawiłem na całą noc klucz, który rozszerzał klocki i ... wydaje się być ok :D Nie wiem gdzie się podział ten płyn przez noc, ale szukać go też nie zamierzam skoro jest ok :P

Bardzo dziękuję Ci za pomoc. :huh:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...