Rogas Napisano 22 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2006 Witam Serdecznie, Mam pytanie. Posiadam hamulce Hayes HFX-9. Dzisiaj zosatały one zalane plynem i odpowietrzone. Pomimo tego, klocki są za blisko tarczy. Jakkolwiek bym nie kombinował zawsze gdzieś jakiś klocek lekko ociera tarczę. Ponadto klamka łapie za szybko. Do tej pory mialem BB7 i tam problem rozwiązałoby użycie dwócj pokrętełęk, a tu? Możecie mi powiedzieć co zrobić aby klocki były dalej od tarczy? Z góry dziękuję za odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Habibek Napisano 22 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2006 owszem, możemy Ci powiedzieć Podobnie jak w innych nieregulowanych otwartych układach, tłoczek cofa się na spreżynie. Otwórz zbiorniczek of góry i rozepchaj tłoczki używając jakiegoś narzędzia (przy zdjętych klockach). Później zbierz nadmiar płynu ze zbiorniczka i zakręć dekielek. Załóż kloski i wyreguluj dosisk klamki No i na rower mykaj Pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rogas Napisano 22 Czerwca 2006 Autor Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2006 Ok, tylko jeszcze jedno pytanie: Czy pod pojeciem otworz zbiorniczek rozumiemy: 1. Odkrecenie 2 srub i zdjecie pokrywki 2. Wyciagniecie takiej jakby zawleczki? Maly plasitkowy "szpikulec" wbijany w gumowa zawleczke? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Habibek Napisano 22 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2006 Odkręcenie pokrywki i otwarcie układu tak, żeby ruch tłoczka spowodował cofnięcie się płynu do zbiorniczka wyrównawczego, z zakręconą pokrywką to nie możliwe Pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rogas Napisano 22 Czerwca 2006 Autor Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2006 Odkręcenie pokrywki i otwarcie układu tak, żeby ruch tłoczka spowodował cofnięcie się płynu do zbiorniczka wyrównawczego, z zakręconą pokrywką to nie możliwe Pozdr. A to hamulec sie wtedy nie zapowietrzy? Jak ustawic klamke (w pionie?) by plyn sie nie wylal? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Habibek Napisano 22 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2006 Klamka w poziomie (tak, żeby płyn trzymał poziom i najzwyczajniej się nie wylewał), hamulec sie nie zapowietrzy, zapowietrza się zawsze od dołu zza tłoczka w klamce więc bądź spokojny. Klamka luźna, nie naciskaj. Pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rogas Napisano 22 Czerwca 2006 Autor Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2006 Klamka w poziomie (tak, żeby płyn trzymał poziom i najzwyczajniej się nie wylewał), hamulec sie nie zapowietrzy, zapowietrza się zawsze od dołu zza tłoczka w klamce więc bądź spokojny. Klamka luźna, nie naciskaj. Pozdr. A nie wystarczy wyjac tylko tej malej plastikowej zawleczki? Wtedy tez plyn ucieka jak cofam klocki, druga sprawa to to, ze one wracaja na swoje miejsce ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Habibek Napisano 23 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2006 jeśli płyn wycieka, to wystarczy (nie wiem jak to jest w Hayes`ach, zatkać ją musisz jeszcze wtedy, kiedy masz cofnięte klocki (kiedy masz je rozszerzone narzędziem). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rogas Napisano 23 Czerwca 2006 Autor Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2006 na razie zostawiłem na całą noc klucz, który rozszerzał klocki i ... wydaje się być ok Nie wiem gdzie się podział ten płyn przez noc, ale szukać go też nie zamierzam skoro jest ok Bardzo dziękuję Ci za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.