Skocz do zawartości

[opona] przecięcie ścianki bocznej

COOLoo

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

przeciąłem dzisiaj Saguaro. Czyli nie są aż taki pancerne :/ I teraz mam pytanie, czy do jazdy bezdętkowej mogę ją załatać łatką? Zamieszczam zdjęcia rozcięcia oraz łatek, które z powodzeniem do tej pory stosowałem do łatania opon.

https://www.dropbox.com/sh/y95bzdfcn6ob6o3/AADB5RwdeekJyfQWya1nLo5Qa

Czy będę musiał kupić nową oponę. Dodam, że opona musi być na 100% pewna, bo maraton za kilka dni.

Pozdrawiam

• Mod Team
Napisano

opona musi być na 100% pewna, bo maraton za kilka dni.

No to odpowiedź nasuwa się sama - kup nową.

Z łatką można się pobawić przy takim uszkodzeniu ale nie ryzykował bym na zawodach. Przy dętce ratowałem już takie uszkodzenia ale tutaj nie będę wróżył.

Napisano

Ja niedawno przeciąłem Nobby Nic z boku, oponę zszyłem żyłką i podkleiłem dużą łatką od środka i małą od zewnątrz i już trzy maraton przejechała na mleczku i się trzyma, więc warto spróbować, najwyżej będziesz parę łatek w plecy :).

Napisano

albo jeden maraton.

I właśnie to nie wchodzi w grę. Gdyby były 2 tygodnie, to może i bym potestował takie rozwiązanie. Teraz nie ma tyle czasu.

oponę zszyłem żyłką

Jaką? Są specjalne nici do opon. Warto się w to bawić? 

Napisano

No to opona zszyta żyłką. Z drugiej strony porządna łata. Właśnie się wszystko klei. Najwyżej będzie jako treningowa do jazdy z dętką.

Napisano

Żyłka jak najcieńsza, ona ma tylko za zadanie ściągnąć przerwane włókna, potem podklejamy najpierw od środka dużą łatka i najlepiej zostawić to na dzień i na drugi zakleić od zewnątrz i też zostawić na jakiś czas aby dobrze się to zakleiło. Za każdym razem polecam zacisnąć oponę z łatką w imadło i jakieś deseczki itp.

Napisano

na zewnątrz też łatka czy kawałek dętki? A może tylko oblać żyłkę klejem cyjanoakrylowym (czytałem o takiej metodzie).

Napisano

Ok. Dzięki. Pewnie założę tę oponkę dopiero po maratonie. Kupuję coś nowego dla pewności. Szkoda mi jej bo ma dopiero 2 miesiące. Może będzie działać, a nowy Maxxis Ikon będzie bardziej na zawody.

• Mod Team
Napisano

A może tylko oblać żyłkę klejem cyjanoakrylowym

Cyjanoakryl jest sztywny po utwardzeniu więc raczej słabo. Trzeba by coś elastycznego zapodać żeby pracowało razem z oponą.

Napisano

A to moje krótkie boje z wymianą zewnętrznej łatki, która była malutka i powoli odchodziła, wiec wolałem ją zastąpić nową i dużą :)

W oponie dziura na około 13mm, nie zdejmowałem jej, bo zalana jest mleczkiem i ładnie ułożona na obręczy, wiec nie chciałem sobie robić dodatkowej roboty :)

jBjlpbTl.jpgt2Arkeul.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...