Skocz do zawartości
  • 0

Rower MTB (Unibike czy Onill)

Gość Xonitko

Pytanie

Gość Xonitko
Napisano

Witam wszystkich,

nie mogę się zdecydować pomiędzy dwiema markami rowerów jak w temacie...

otóż na oku mam 2 modele rowerów:

http://www.unibike.pl/fusiondisc.html

http://www.onill.pl/rower.php?id=41

zauważyłem że Unibike ma szeroki asortyment jeśli chodzi o rowery MTB natomiast Onill posiada  jedynie 2 modele i tu problem nie mogę znaleźć żadnych opinii na temat tych modeli, a wąski asortyment firmy sugeruje że Onill wchodzi dopiero na rynek rowerów MTB co nasuwa kolejne obawy co do jakości i niezawodności roweru choć może to tylko moje obawy. Ogólnie model Q2 Onilla wydaje się lepiej wyposażony niż Unibike bo w przypadku tego roweru sprzedawcy zaznaczają że jest na osprzęcie alivio a tak naprawdę alivio to głównie przerzutka tylnia natomiast Onill wydaje się bogatszy w komponenty tej samej klasy. I tu prośba do was byście pomogli mi ocenić oba modele, wskazać który jest wart większej uwagi.

Z góry zaznaczam że dopiero zapoznaje się z tematem rowerów MTB dlatego zwracam się tu do was jako do lepszych znawców :)

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Xonitko
Napisano

różnica polega na tym, że Kands jest na hamulcach v-brake a mnie jednak zależy na tarczówkach. Chciałbym zakupić rower "na gotowca" by już w nim nic nie zmieniać przynajmniej przez parę sezonów. Moją pierwszą myślą właśnie był Unibike Fusion Disc jednak ciężko jest go dostać a w sklepie zauważyłem że mają na stanie od ręki tego Onilla Q2. Porównując Onill wydaje się lepszy, a wybieram z pośród tych modeli ponieważ są na tarczach. Jeśli macie jeszcze jakieś propozycje modeli innych producentów ale do kwoty 1900 to chętnie zapoznam się z waszą opinią ja jednak nie znalazłem nic lepszego od tego onilla ale ekspertem nie jestem wiec mogę się mocno mylić

Napisano

Onill wygląda bardzo spoko.

Jest Alivio 3x9, są hydrauliczne tarcze, jest olejowe tłumienie w amortyzatorze. Tylko korba to chyba nowy altus, a nie jak w opisie alivio.  Jak na 1899zł imho dla mnie jak najbardziej ok. Jakbyś kupił powyższego Kandsa i chciał go ulepszyć do poziomu Onilla to byś wydał podobne pieniądze.

Gość Xonitko
Napisano

no właśnie stale po głowie chodził mi ten Onill bo jest dostępny od ręki, a porównując go z innymi wychodzi całkiem sensownie

Gość rowerzysta
Napisano

Z Onilem jak na razie nie kłopotów z jakościa podzespołów-nic się nie psuje za progiem sklepu.W dodatku to polska firma(montownia).Poleceam onila

Napisano

Akurat Onill pochodzi z mojej miejscowości i jest to w sumie pierwszy sklep z dwóch, reszta się nie liczy.

W końcu postanowili wejść na rynek kands czy lazaro też musieli zacząć. Niedawno kolega kupił mtb od nich i tarcze pod nim czyli grubo ponad 100 kg hamują świetnie.

Jeżeli masz wariata na punkcie metek i napisów na ramię to kupuj firmowy.

Jeżeli masz niedaleko do sklepu w siedlcach to na pewno dostaniesz jeżeli wychandlujesz dobry rabat lub akcesoria.

Przecież napisane jest jakie części są zamontowane przerzutka shimano w onill kands lub krossa to to samo i nie wiem dlaczego miałby się psuć za drzwiami.

Jak wszystko sprawne to ma chodzić tam elektroniki nie ma.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...