yellowfox Napisano 22 Czerwca 2006 Napisano 22 Czerwca 2006 Wiem ze to bardzo nie wiele ale czy mozecie polecic mi jakis w miare przyzwoity kask w tej cenie. Mam jeszcze problem z dobraniem rozmiaru, mierzac obwod głowy wyszło mi akurat 58cm i nie wiem czy brac kask <58 czy >58. Bardzo prosze o pomoc
Maki Napisano 22 Czerwca 2006 Napisano 22 Czerwca 2006 Ja polecam ci kask Author`a jest w cenie 96zł i super wygląda. http://www.velo.com.pl/author/authorakcesoria_002.htm
yellowfox Napisano 22 Czerwca 2006 Autor Napisano 22 Czerwca 2006 a jak wyglada z jakoscia? moze jeszcze ktos sie wypowie popierajac wybor Maki lub proponujac cos innego
Hexagon Napisano 22 Czerwca 2006 Napisano 22 Czerwca 2006 Ja mam kask Kelly's Magnus i też nie jest najgorszy. na razie jedyne do czeg bym się przyczepił to wentylacja. Przy takich upałach jak teraz są dosyć szybko głowa się grzeje ale da się to znieść. Jest wygodny bo na razie nie odczuwam żadnego dyskomfortu. Co do jakości to hmm, kawałek styropianiu, plastiku i dziwnego tworzywa którym jest oklejony. Wygląda solidnie a empirycznie jeszcze nie został wytestowany ;P. Kask wart swojej ceny. Gdyby miał więcej wlotów to nie kupiłbym już nigdy innego, chyba że by uległ uszkodzeniu.
kamykyo Napisano 22 Czerwca 2006 Napisano 22 Czerwca 2006 Ja polecam ci kask Author`a jest w cenie 96zł i super wygląda. http://www.velo.com.pl/author/authorakcesoria_002.htm masz ten kask? jak w nim jest z wentylacją? z tego co czytałem ma on siatkę przeciw owadom to prawda?
Kosmita Napisano 22 Czerwca 2006 Napisano 22 Czerwca 2006 a ja polecam dozbierać kolejne 100zł, badz się gdzieś zapożyczyć, bo naprawę warto W cenie od ok. 200 - 250zł można wybrać kask z dość dużą ilością otworów - dobrą wentylacją, dobra regulacją (na pokrętło jest najwygodniejsze ), przyzwoitą masą (nie jest to aż tak istotne), ładną stylistyką (choć nienaganną można i trafić w kaskach za 100zł - np. AUTHOR), a co najważniejsze - od tej granicy cenowej zaczynają się kaski, które wytwarzane są w technologii Inmolding, bądz Inmolding 2.
kamykyo Napisano 22 Czerwca 2006 Napisano 22 Czerwca 2006 a ja polecam dozbierać kolejne 100zł, badz się gdzieś zapożyczyć, bo naprawę warto W cenie od ok. 200 - 250zł można wybrać kask z dość dużą ilością otworów - dobrą wentylacją, dobra regulacją (na pokrętło jest najwygodniejsze ), przyzwoitą masą (nie jest to aż tak istotne), ładną stylistyką (choć nienaganną można i trafić w kaskach za 100zł - np. AUTHOR), a co najważniejsze - od tej granicy cenowej zaczynają się kaski, które wytwarzane są w technologii Inmolding, bądz Inmolding 2. author reflex ma 23 otwory czy to mało? mi sie wydaje że raczej nie z tego co czytałem posiada siatke przeciw owadom i kosztuje ok 100zł ma ktoś ten kask to niech sie wypowie. nie każdy może rzucić odrazu 200 albo więcej na kask. Szukamy coś w okolicach 100
Kosmita Napisano 22 Czerwca 2006 Napisano 22 Czerwca 2006 Jeżeli chodzi o wentylacje, radzę oprzeć się przedewszystkim na opini użytkowników , ponieważ :arrow: "Otwór otworowi nierówny" (układ otworów róznież). author reflex ma 23 otwory czy to mało? mi sie wydaje że raczej nie tongue.gif z tego co czytałem posiada siatke przeciw owadom i kosztuje ok 100zł smile.gif ma ktoś ten kask to niech sie wypowie. nie każdy może rzucić odrazu 200 albo więcej na kask. Szukamy coś w okolicach 100 Moim zdaniem i tak lepiej dozbierać kolejne 100zł (nawet jeżeli zakup kasku musielibyśmy przełożyć na jakiś czas - powody finansowe) i zdecydować się na kask w cenie od 200zł, który produkowany jest już w technologii Inmoldin/Inmolding 2 (nie wszystkie) Nie wiem jak dla innych, ale dla mnie bezpieczeństwo jest najważniejsze, dlatego też zdecydowałem się na kask produkowany juz w technologii Inmolding :arrow: zostało potwierdzone, że kaski produkowane w technologi Inmolding/Inmolding2 są bezpieczniejsze od kasków wytwarzanych "tradycyjnie" poprzez klejenie Pozdrawiam
witt2 Napisano 22 Czerwca 2006 Napisano 22 Czerwca 2006 ja polecam kaski authora reflex http://www.velo.com.pl/author/authorakcesoria_002.htm 23 otwory wentylacyjne sa ok jest to już dobry wentylacyjny wynik jak za 100 złotych .co do zbierania kolejnych 100 PLN-ów to nie polecam chyba ze rower sobiedasz do garażu i dopiero na niegowsiądziesz jak już uzbierasz 100 pln i kupisz sobie lepszy kask.... dotegoczasu rowerek wg mnie musi stać w piwnicy..... kask zawsze bierz wiekszy żebyć mógł sobie pod niego ubrać kominiarke zimą jak zaczniesz mieć cykloze w granicach 300 pkt
yellowfox Napisano 22 Czerwca 2006 Autor Napisano 22 Czerwca 2006 dziekuje za wszystkie rady, bardzo mi pomogły, mam jeszcze jedno pytanko odnosnie jakis koszulek ktore odprowadzaja pot bo obecnie moje bawelniane wchłaniaja wszystko co z sibie wypoce, aktualnie nie mam funduszy na taki ciuszek( wystarczy jedynie na kask) ale chciałem sie zoorientowac na przyszłość, chodzi mi o koszulke jak najtansza ale dajaca poczucie komfortu podczas jazdy w takim tropikalnym klimacie jaki mamy obecnie, jednym słowem najważniejszym kryterium jest cena/wydajnosc
Kalina Napisano 22 Czerwca 2006 Napisano 22 Czerwca 2006 Kelly's sabotage spoko koszulka za 130 zeta. trudno będzie znaleźc coś tańszego dobrego i firmowego. Sam myślę o inwestycji w nią.
Pawciu Napisano 22 Czerwca 2006 Napisano 22 Czerwca 2006 na allegro ostatnio byly fajne, nowe koszulki ccc polsat za 40zl
Hexagon Napisano 23 Czerwca 2006 Napisano 23 Czerwca 2006 Wykupiłem ostatnią sztuke ;P Zobacyzmy może już jutro jak to wygląda w realu.
MrJ Napisano 23 Czerwca 2006 Napisano 23 Czerwca 2006 Moim zdaniem i tak lepiej dozbierać kolejne 100zł (nawet jeżeli zakup kasku musielibyśmy przełożyć na jakiś czas - powody finansowe) i zdecydować się na kask w cenie od 200zł, który produkowany jest już w technologii Inmoldin/Inmolding 2 Święta prawda - popieram o oboma ręcami się podpisuję Ale jak się nie ma: do 100 Authory lub Ventura. Wyżej - Giro (uwaga: są bardzo płytkie!!), MET, Bell, i stado innych. Za ok. 200 zaczynają się świetne Lazery - jak masz 58 cm sprawdź model X3M, albo inny podobny (mają rozmiar 54-62 bodajże - świetne w tym, że są głębokie). Ewentualnie jakiś Shain, jak jeszcze gdzieś na takiego trafisz, ale to już też 170-200coś złotych. PS Kupowanie kasków bez przymierzenia jest głupotą wyższego rzędu®©, więc do sklepu, a nie przed klawiaturę!!! Jeszcze jedno: kask z dość dużą ilością otworów - dobrą wentylacją, dobra regulacją (na pokrętło jest najwygodniejsze Duża ilość otworów niekopniecznie zapewnia dobrą wentylację - ważne jest też ich wzajemne rozmieszczenie (np. im niżej się zaczybnają, tym mniej będzie nam się pocić czoło). A najlepszą regulacja, jaką widziałem i przymierzałem, to były takie trzy połączone paski, bodajże w Bellu - trzymanie potylicy jest wtedy wzorowe!
mike87 Napisano 24 Czerwca 2006 Napisano 24 Czerwca 2006 A ja się tu wypowiem jako dumny właściciel Authora Reflexa Według mnie w ładniejszej wersji kolorystycznej niebiesko-srebrnej, ale o gustach się nie dyskutuje Zresztą sami możecie ocenić: Cóż mogę o nim powiedzieć. Jeżdżę w nim gdzieś od trzech tygodni i mogę na jego temat powiedzieć same superlatywy. Na początku planowałem zakup Kelly's Magnus'a ale słyszałem, że ma słabą wentylację. Dlatego poszedłem do sklepu gdzie zakupiłem rower i zobaczyłem Authora - wisiał sobie spokojnie na wystawie . Od razu spodobał mi się wizualnie, do tego cena 97zł (obniżona dla stałego klienta do 90zł) zainteresowała mnie. A gdy go przymierzyłem postanowiłem, że bez niego ze sklepu nie wychodzę Teraz jego właściwości. Posiada 23 otwory wentylacyjne i wentylacja jest na bardzo wysokim poziomie (czego nie spodziewałem się po kasku za taką cenę). Praktycznie wogóle się w nim nie poci, kask jest wygodny i dobrze trzyma się na głowie. Nie posiada on siateczki anty-owadowej, chociaż nie zauważyłem, żeby była szczególnie potrzebna (zrobiłem w nim około 800km jak na razie). Krótko mówiąc mogę go w pełni polecić osobom ze średnią grubością portfela, ponieważ jest to chyba najlepszy kask jaki można dostać za tak niską cenę.
kamykyo Napisano 25 Czerwca 2006 Napisano 25 Czerwca 2006 mike87 no to chyba pomogłeś mi dokonać wyboru daj jeszcze fote jak kask z tyłu wygląda
mike87 Napisano 25 Czerwca 2006 Napisano 25 Czerwca 2006 Witam! mike87 no to chyba pomogłeś mi dokonać wyboru daj jeszcze fote jak kask z tyłu wygląda Na razie daję fotkę z boku, tak bardziej od tyłu Teraz kask jest w piwnicy, ale za oknem piękna pogoda więc będzie dzisiaj w użyciu Wieczorem dorzucę do tego posta fotkę jak wygląda całkiem z tyłu i jak wygląda w środku. Dodatkowo jeszcze chciałem dorzucić do swojego posta informacje, że do kasku dołączony jest zestaw zapasowych wkładek, a regulacja wielkości odbywa się za pomocą pokrętła Dodatkowo na jego korzyść może świadczyć fakt, iż jeżdżąc w tym kasku wkładki są praktycznie zupełnie suche (chociaż moja fizjologia jest nastawiona na spore pocenie się). Do wieczora
kr1s1983 Napisano 25 Czerwca 2006 Napisano 25 Czerwca 2006 ja bym kupil taki http://www.allegro.pl/item110541265_wyprze...por_3_nowy.html sam mam treka tylko poprzedni model i jest naprawde ladny i ma niezla wentylacje
Kriss Napisano 25 Czerwca 2006 Napisano 25 Czerwca 2006 mam jeszcze jedno pytanko odnosnie jakis koszulek ktore odprowadzaja pot Ja też planuję zakup koszulki rowerowej, mój wybór padnie na Kelly's Sabotage... ale wcześniej już zakupiłem podkoszulkę odprowadzającą pot (wrażenie tzw. "suchej skóry"), dałem za nią 45 zł (normalnie 50, ale mam rabat) i jestem bardzo zadowolony. Tego typu podkoszulki stosuje się pod koszulki rowerowe (wielu zawodowców tak jeździ)
Kas Napisano 25 Czerwca 2006 Napisano 25 Czerwca 2006 Chyba powinienm się wypowiedzieć. Ja mam kask Author Reflex z 2005 roku. Na jego temat mogę już trochę powiedzieć. Jest ciężki i mało przewiewny. Poza tym z dokładności spasownia styropianowej skorupy z zewnętrznymi elementami pozostawia trochę do życzenia. Z drugiej strony kask jest bardzo wytrzymały. A to przecież w kasku najważniejsze.
mike87 Napisano 25 Czerwca 2006 Napisano 25 Czerwca 2006 Witam! Chyba powinienm się wypowiedzieć. Ja mam kask Author Reflex z 2005 roku. Na jego temat mogę już trochę powiedzieć. Jest ciężki i mało przewiewny. Czyżby to się zmieniło w modelu 2006? Bo na wagę pod żadnych pozorem nie mogę narzekać, a jego wentylacja jest wg mnie świetna. Poza tym z dokładności spasownia styropianowej skorupy z zewnętrznymi elementami pozostawia trochę do życzenia Tu niestety muszę przyznać trochę racji, że nie jest on idealnie spasowany, ale na czymś w końcu musieli zaoszczędzić, aby uzyskać niską cenę. A poniżej daję obiecane wcześniej zdjęcia:
Kas Napisano 25 Czerwca 2006 Napisano 25 Czerwca 2006 Czyżby to się zmieniło w modelu 2006? Bo na wagę pod żadnych pozorem nie mogę narzekać, a jego wentylacja jest wg mnie świetna. Skorupa z roku 205 i 2006 jest identyczna. Nie mogę się z Tobą zgodzić. Kask jest ciężki i powoduje to nawet odczuwalne zmęczenie karku po 3-4 godzinach jazdy. Poza tym jest zbyt mało przewiewny. Tu niestety muszę przyznać trochę racji, że nie jest on idealnie spasowany, ale na czymś w końcu musieli zaoszczędzić, aby uzyskać niską cenę. Cena jest rzeczywiście niska. Jednak osoby które mogądopłacić 40-50 złotych powinny brać kaski Meta wykonane w In-molding. Co prawda mój kask jeszcze nie miał żadnej naprawce pożadnej gleby jednak już teraz mogę stwierdzić, że jest naprawdę wytrzymały. Dotychczasowa (bardzo intensywna) eksploatacja nie spowodowała żadnych wgnieceń styropianu ani tym bardziej jego pęknieć. Jednym słowem: jak nie masz więcej kasy bierz Authora Reflexa. Mimo wielu wad na pewno w krytycznym momencie będzie dobrze chornić Twoją głowę. A jak masz dużo $ to nawet nie myśl o tym kasku. Wybierz coś trochę lepiej zaprojektowanego i wykonanego.
enczus Napisano 25 Czerwca 2006 Napisano 25 Czerwca 2006 moim zdaniem warto skołować jeszcze stówe i wybrać jakiegoś giro lub meta, ale gorąco polecam meta, wykonanie jest bardzo dobre no i technologia in-molding
Kas Napisano 25 Czerwca 2006 Napisano 25 Czerwca 2006 moim zdaniem warto skołować jeszcze stówe i wybrać jakiegoś giro lub meta, ale gorąco polecam meta, wykonanie jest bardzo dobre no i technologia in-molding A po co? Dobrego meta można kupić w sklepie obok mojej szkoły za 130 złotych (słownie: sto trzydzieści złotych).To jest tan ich najniższy model do jazdy w terenie. I tak bardzo lekki i wykonany w in-molding. Nie wiem jak z wntylacją. Jak będę bogaty to sobie ten kask kupię.
leszczu Napisano 25 Czerwca 2006 Napisano 25 Czerwca 2006 Ja mam Reflexa i mowcie co chcecie ale jest to naprawdy dobry kask. W cenie 100 zł jest najlepszy pod wzgledem jakosc/cena. Mam z tym kaskiem przejechane troche ponad 1k km i naprawde nie narzekam a w lesie czuje sie naprawde bezpieczniej niz wczesniej. W upalne dni powiem szczerze jak jedziesz to nie ma prawa zebys poczuł go na głowie i abys sie pocił, kask ma bardzo dobra wentylacje. Gorzej jest kiedy zatrzymasz sie na chwile a na polu jest sakrucki gorunc wtedy go czuc ale tylko do momentu az zaczniesz pedałowac. Szczerze polecam ten kask. Bezpieczenstwo ponad wszystko P.S mam go w wersji czerwono czarnej wedlug mnie ładniejszej :twisted:
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.