Skocz do zawartości

[odblaski] z marketu, jak zamontowac ?

velserdelante

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team
Napisano

Bez dodatkowych uchwytów z obejmami to raczej mało wykonalne :P

Przeczytaj regulamin i się stosuj ... bo będzie nie miło. pkt 2b.

Napisano

Do tego potrzebne są takie blaszki w kształcie U, albo L i z dwiema dziurkami. Jedna na tą śrubę, a druga ustalająca w którą wejdzie kawałek tego wypustu z odblasku. I dalej system jakiś tam mocujący. Mam takie coś w rowerze, który podlega w piwnicy powolnemu rozkładowi. :D Coś tego typu: http://img32.tablica.pl/images_tablicapl/140132435_3_644x461_odblask-rowerowy-tyl-brite-eyes-peugeot-szosa-cult-rowery.jpg

Spokojnie można coś takiego wykonać samemu w domu. Wystarczy wiertarka, kawał blaszki i wiertła do metalu. Do czego chcesz to zamocować?

Napisano

Tylne na sztyce, przód na kierownice. Chodzi o "legalność". Nie zamierzam łapać punktów karnych jeżdząc rowerem, tymbardziej że będe nim niebawem jeździł do pracy. Muszę tylko zamontować wszystkie wymagane prawem akcesoria

Napisano

To lepszym rozwiązaniem jest kupno taśmy odblaskowej. Na allegro można kupić już od kilku zł za metr taśmy. A po za tym to jest lżejsza, nie "szpeci" roweru, łatwo ją gdzieś przykleić np. na sztycy czy główce sterowej.

Napisano

Nie wiem jak z tymi odblaskami, ale jeżeli nie jeździsz po zmroku to nie są one potrzebne i nie słyszałem, zęby ktoś dostała za to punkty. Jeżeli po zmroku to i tak potrzebujesz oświetlenia. Odblaski nie wystarczą. Niby są wymagane według prawa, ale jak jest jasno to i tak widać najpierw rowerzystę, a potem odblaski, więc nie widzę sensu ich posiadania. Życiowo nie potrzebujesz odblasków w dzień. Według prawa niby tak. W nocy oświetlenie według prawa i życiowo jak najbardziej również.

Napisano

Taśm odblaskowych nie przykleję bo jestem stary i zgnuśniały - musze mieć wszystko na śrubach :laugh: . Sto lat temu na karcie rowerowej wymagano i tak mi zostało. 

Myślałem że "technologia" tych odblasków mnie przerosła ale jednak po prostu są na obejmy. Jutro zacznę je tworzyć bo zakup to nie lada wyzwanie

Co do prawa ponoć tylko tyny odblask jest wymagany ale ja musze mieć komplet. Przepisy się ciągle zmieniają a złapać punkty za rower to dla mnie za dużo

Napisano

Chodzi o "legalność". Nie zamierzam łapać punktów karnych jeżdząc rowerem

1. Obowiązkowy jest tylko odblask z tyłu (nie słyszałem o pomysłach obowiązkowego przedniego).

2. Jest on obowiązkowy przez całą dobę (światełka można zdjąć)

3. Za wykroczenia i wypadki rowerem nie ma punktów karnych

Na stronie wrower mają całkiem ładnie zebrane przepisy dotyczące rowerów: http://wrower.pl/prawo/index.html

Praktyka podpowiada, że policja się czepia odblasków jak już jest okazja. Czyli np. zatrzymują za jazdę po chodniku, to przy okazji sprawdzą wyposażenie roweru.

W kwestiach bezpieczeństwa, to lepiej mieć sprawne lampki. Z odblasków warto mieć dobre w pedałach lub opaski odblaskowe na nogach (przy okazji spinają nogawki, żeby się nie wkręcały).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...