Skocz do zawartości

[zestaw akcesorii] dla nowego roweru, czy dobrze wybrałem?

grzech1991

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zamiast rękawiczek pomyśl nad pozycją na rowerze. Jeżeli to nie to, lepiej zainwestuj w dobre gripy. Ja mam tak wygodne, że z rękawiczkami chyba byłoby mniej komfortowo.

E tam, rękawiczki zawsze są dobre. Gripy swoją drogą, a rękawiczki swoją. Jeśli masz rękawiczki, które pasują do dłoni, nie są za duże, ani za małe, to miodzio. Kto raz w żelowych pojechał, więcej bez rękawiczek się nie ruszy ;)

Napisano

@lyndowss

Najwyraźniej to samo.

A mocowanie - no takie zwykłe jest, nie wiem nawet co o nim napisać - taka plastikowa opaska z gumową podkładką, dokręca się śrubkę żeby trzymało... ale działa ;)

Napisano

Czyli jest gorsze, bo u Mactornica jest regulacja góra dół i można pionowo i poziomo ustawić. W dodatku system zdjęcia lampki bez używania jakichkolwiek narzędzi. Z resztą jest droższa i nawet jakby miała taki sam  system mocowania to nie warto przepłacać tych kilku złotych.

Napisano

W BRIGHT EYE II z tego co widzę mocowanie jest tandetne i nie polecam tej lampki, bo jest brzydsza i ma słabe mocowanie. System mocowania w BRIGHT EYE (bez dwójki) jest genialne. Nie rozumiem dlaczego jakby ten sam produkt, ale dwa jest gorszy.  :icon_confused:

Napisano

Tandetne? No nie wiem, trzyma solidnie, sama nie spadnie na pewno, można ustawić ją trochę w dół i łatwo zdjąć... czego więcej trzeba?

A co do urody - co się komu podoba ;)

Napisano

Dzięki za sugestie

Po czasie:

- zabezpieczenie kupie evo4, dosyć dobrze się prezenetuje. 50zł więcej to jednak nie jest jakiś majątek

- lampkę zmieniłem na proponowaną przez was

Nastomiast mam dwa pytania

- są jakieś lepsze bidony, ew. inne które mają 1L i były by w zestawie z koszykiem? Ja nie widziałem, z góry uprzedzam

- jakie wziąć rękawiczki? Jak coś to zmienia, mam bardzo duże dłonie (193cm wzrostu)

Napisano

Dzięki za informacje, byłem w lidlu i się spóźniłem - niestety.

Kupiłem okulary rowerowe - są OK aczkolwiek bez rewelacji.

Rękawiczki super, szkoda, że najmniejsze były 9.5 - ale w tej cenie nie mogę złego słowa powiedzieć.

Kupiłem również lampki, świecą super - został tylko jeden komplet i to biały. Ale wziąłem 40 vs 80zł to różnica.

Zastanawiałem się nad narzędziem do konserwacji łańcucha ale to chyba bez sensu, skoro smar penetrujący - penetruje.

Napisano

Zastanawiałem się nad narzędziem do konserwacji łańcucha ale to chyba bez sensu, skoro smar penetrujący - penetruje.

Słuchaj Kicioka. Pewnie chodzi Ci o tą maszynkę, która też była LIDL'u. Ta maszynka to porażka totalna. Na forum jest dużo opinii o niej i wszystkie niepochlebne. Zmarnowane pieniądze. I tak jest brudno, ta maszynka po czasie się rozpada, przecieka. Większy syf niż w standardowym czyszczeniu łańcucha. I nie czyści wcale dobrze.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Dziękuję wszystkim jeszcze raz za pomoc, większość akcesorii już zakupiłem.

Lampki rowerowe - wybrałem te z lidla. Tanie i dobre, naprawde jestem pod wrażeniem. Może tylko trzeba będzie kupić akumulatorki. Jedyna wada to mocowanie tylnej lampki, trzeba się trochę namęczyć.

Rękawiczki rowerowe - wybrałem też te z lidla, nie są jakieś rewelacyjne, ale biorąc pod uwagę, że na allegro alternatywy od 35zł z przesyłką - zakup mega udany.

Okulary - kupiłem też w lidlu, nie jest to poziom polaroidów które mam w aucie. Natomiast są dosyć wygodne, zapięcie się łatwo odpina (opaska) i szkła trochę słabo przyciemniają. Za cenę 40zł, do zniesienia ale mega zadowolony nie jestem. Zakup po prostu OK.

Bidon - zwykły coca-coli z allegro 1L, podoba mi się z wyglądu

Koszyk na bidon - zwykły czarny, aluminiowy

Zabezpieczenie - tutaj długo się zastanawiałem, z jednej strony szkoda mi masy kasy na podkowę, skoro zwykła za 20zł (poza zacinającym) się zamkiem była OK. Z drugiej strony, jak mam wydać 80-100zł to nie widzę przeszkód paru groszy dołożyć. Kupiłem kryptonite evolution 4 STD, raz że nie widzę elementów plastikowych a dwa naprawdę trudno ją przeciąć. Z wad to nie podoba mi się system montażu - zobaczę jak dostanę

Osłona na łańcuch - zwykła czarna

Licznik - sigma 16.12 STS. Dziękuję bogu,że nie wziąłem b'twina po prostu na mostku nie można kąta regulować. Licznik działa sprawnie, trochę za dużo funkcji. Wady - trzy, guma na amortyzator jest za krótka, gumowy element który trzyma czujnik jest za wąski i rozjeżdza się na boki. No i najważniejsze, włożyłem licznik dosłownie na sekundę do kluczy. Od razu mam dwie mega rysy na wyświetlaczu, za 150zł mogła by być chociaż trochę szybka trwalsza czy utwardzana jak ma to miejsce w telefonach.

Pozostał mi już zakup tylko dzwonka ;)

Dziękuję wszystkim, którzy wypowiadali się w temacie :D

Napisano

Hmm ja miałem wrażenie, że w sigmie BC 8.12 miałem za krótką gumkę na wideł. Wystarczyło jednak naciągnąć ją mocniej, gdy jeszcze nie dotykała widelca. Chodzi o to, że gdy już obejmie choć trochę wideł, to przestaje się rozciągać, tak mocno dolega. Zahaczyć na nadajniku, rozciągnąć w prawo i dopiero objąć wideł, starczy bez problemu :D

Napisano

Przepraszam, że odświeżam.

Doszły do mnie akcesoria

Bidon - naprawdę OK, strzał w 10-tkę

Koszyczek - nie miał śrub, jak to w ogóle możliwe? Musiałem się bawić szliferką i piłką aby poskracać to co było pod ręką :D

Osłona - OK, też strzał w 10-tkę

A zabezpieczenie, cóż, jestem średnio zadowolony. Duże, ciężkie. Nie miałem go gdzie zmieścić (w końcu dałem zaraz pod siodełkiem, w kierunku dołu). Instrukcja drobnym druczkiem, zdjęcia mało zrozumiałe (mogą uczyć się od sigmy). Na dodatek, słychać trzeszczenie jak rowerem wjedźdzam np. na krawężnik.

Z zalet, to sam montaż (dsoyć prost) i genialnie zrobione mocowanie i możliwości ustawienia.

Bonusowe pytanie, jakie wybrać błotniki. W sumie, to zależy mi trochę na wyglądzie i aby solidnie się trzymały. A wydać chciałbym po prostu rozsądne pieniądze.

Miałem takie http://allegro.pl/blotniki-simpla-classic-sde-24-26-przod-tyl-i4321535946.html ale mocowania puszczały, a same błotniki powyginane w cały świat...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...