Skocz do zawartości

[zabezpieczenie] Jakie zabezpieczenie dla damskiego trekkingu (do 200zł)?

karolina1985

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć!!

Właśnie jest w drodze do mnie Romet Gazela 3.0 - w związku z tym chciałabym prosić Was o sugestie jakie zabezpieczeń wybrać? Sam rower jest dość ciężki i nie chciałabym jeszcze bardzo go dociążać. Wadą u-locków jest brak możliwości podpięcia do czegoś dużego (np. drzewo). Z drugiej strony czytałam, że są dość skuteczne. Czy rozmiar u-locka ma duże znaczenie? Czy może zrezygnować z u-locka i poszukać czegoś innego?? Będę wdzięczna za każdą sugestie!!:)

Napisano

Karola poczytaj forum. Jest tego sporo. Ulock zdecydowanie, bowiem najtrudniej go przeciąć. Czy duży, hmm...wiadomo duży może więcej - w tym wypadku łatwiej zapiąć. A co do utrudnienia w zapięciu do drzewa - niewykonalne, chyba że krzak - a takowy jak się uprą przetną zamiast zabezpieczenia....w myśl..Polak potrafi.

Napisano

@karolina1985

U-lock to najlepsze zabezpieczenie, i w miarę lekkie i w przystępnej cenie, ale mało elastyczne

łańcuch, ciężkie cena wyższa i nie ma problemu z przypinaniem 

zapięcie składane, lekkie, cena bardzo wysoka, nie stwarza mniej problemu ze znalezieniem miejsca 

moje typy: 

kryptonite evolution 4

axa cherto compact

abus bordo 6000

Napisano

Dziękuje bardzo za wszystkie odpowiedzi. Właśnie przeglądam wszystkie propozycje. Cenowo najlepiej wypada Ptibull. Czy jest tak samo skuteczny? U-Lock Evolution Series 4 KRYPTONITE jest prawie dwa razy droższy, ale i o 6cm dłuższy. Musze sie jeszcze zastanowić:) Dzieki za odpowiedzi!!!

Napisano

Tu masz oba te zapięcia ze zdjęciami porównawczymi i filmem:

http://gizmodo.com/5922074/the-best-bike-lock

Ten test dość chałupniczy, ale niemiecki Stiftung Warentest już robi laboratoryjne i tam też zdobył wysokie noty. Więc wszystko wskazuje na to, że jest na równie bezpiecznym poziomie, przy znacznie niższej cenie. No i opinie na Amazonie pokazują, że w codziennym użytku też daje radę - i co najważniejsze - rzadko blokuje się w nim kluczyk, co np. jest plagą przy tańszych Kryptonite (akurat nie Evolution, tylko Keeperze)

Tylko jest naprawdę większy - mimo że nie widać tego po cyferkach w opisie, to już na zdjęciach tak :) Spokojnie można go używać do samoobrony i w lesie powalić jakiegoś niedźwiedzia :D

A co do do długości to standardowe wersje są tak samo długie, ale jest wersja LS Kryptnita, która jest dłuższa. Tylko szczerze mówiąc nie wiem, gdzie bym taką wsadził. Już ten "krótszy" Pitbull mi się ledwo do sakwy mieści :)

Napisano

Cześć,

proszę jeszcze o podpowiedź dotyczącą łańcuchów. Rozmawiałam dzisiaj z koleżanką, która przyjeżdża do pracy rowerem i ma u-locka. Powiedziała, że dla niej jest on bardzo niepraktyczny. Często nie znajduje miejsca, gdzie można go przypiąć. Dlatego rozważam jeszcze zakup łańcucha i chciałam się zapytać, czy łańcuchy są równie skuteczne co u-locki i na jaki łańcuch zwrócić uwagę (domyślam się, że zdecydowanym minusem łańcucha jest jego wysoka waga i większa cena). Będę wdzięczna za wszystkie odpowiedzi!:) Pozdrawiam!!!

Napisano

Budżet ? Za mniej niż 150 nie ma zabezpieczenia przeciwkradzieżowego już z góry uprzedzam...

Teoretycznie nie ma ale praktycznie moje U-locki nie dociągają nawet do 100 pln a mimo to od 15 lat gwarantowały 100 % zabezpieczenie roweru.

Napisano

Cześć,

proszę jeszcze o podpowiedź dotyczącą łańcuchów. Rozmawiałam dzisiaj z koleżanką, która przyjeżdża do pracy rowerem i ma u-locka. Powiedziała, że dla niej jest on bardzo niepraktyczny. Często nie znajduje miejsca, gdzie można go przypiąć. Dlatego rozważam jeszcze zakup łańcucha i chciałam się zapytać, czy łańcuchy są równie skuteczne co u-locki i na jaki łańcuch zwrócić uwagę (domyślam się, że zdecydowanym minusem łańcucha jest jego wysoka waga i większa cena). Będę wdzięczna za wszystkie odpowiedzi! :) Pozdrawiam!!!

Koleżanka zapewne ma niewielkie zdolności manualne. Ja jeżdżę z U-lockiem od 15 lat i zawsze znajduję miejsce do przypięcia roweru. Tylko w lesie i na łące mam problemy.

A co do łańcuchów trzeba dodać, że aby ów przewieść trzeba mieć albo sakwę albo opinać go na sobie dookoła pasa. Plusem łańcuchów jest niewątpliwie możliwość przypięcia do większych przedmiotów przy czym samo operowanie długim łańcuchem wcale nie jest łatwe.

Ile prób kradzieży przeżyły i jakie narzędzia przegrały z nimi ?

Przez te lata nie zauważyłem żadnej próby kradzieży a rowery zostawiam zawsze na minimum 8 h bez dozoru a czasami nawet na 16 h także bez dozoru.

Jak  bym chciał to bez najmniejszego problemu był je rozbroił używając do tego celu dedykowanego narzędzia, narzędzia, którego ze względów oczywistych nie wymienię. Dodam tylko, że koszt takiego urządzenia zaczyna się od kosztów dobrego U-locka i jest śmiesznie niski w porównaniu do strat jakie może spowodować.

Napisano

Rozmawiałam dzisiaj z koleżanką, która przyjeżdża do pracy rowerem i ma u-locka. Powiedziała, że dla niej jest on bardzo niepraktyczny. Często nie znajduje miejsca, gdzie można go przypiąć.

Hej, ja uzywam kryptonite evolution mini (cos takiego jak na tym zdjeciu: https://farm7.staticflickr.com/6093/6232961145_8b7de8038c.jpg) i zawsze jestem w stanie sie tym przypiac. Jest to kwestia praktyki i i kreatywnego podejscia :) Jesli nie ma porzadnych, wysokich stojakow na rowery to zawsze znajdziesz gdzies znak drogowy czy stalowe ogrodzenie/plotek. Jak sa niskie stojaki to mozna sie przypiac za tylny trojkat nisko w okolicy kola. Oczywiscie pisze o przypinaniu ramy. Przedniego kola nie zabezpieczam i jeszcze nikt mi go nie ukradl. Nie ma co wariowac z tymi zabezpieczeniami. Jak bym mial wozic ciezki lancuch albo ulocka wielkosci laptopa to chyba bym sobie darowal jazde rowerem. Juz bez tego sakwa wazy 6-7 w porywach do 9 kg!

Napisano

Zobacz Abus i Trelock (Faltschloss), są fajne bo małe po złożeniu i mieszczą się w uchwycie przykręcanym w miejcu bidonu. Mam Trelock i nie narzekam. Lepsze od linki i pewnie ciut gorsze od ulocka.

Napisano

...Często nie znajduje miejsca, gdzie można go przypiąć...

No tak, bo... ysz.gif no bo trzeba użyć wyobraźni smiley_img.gif 

Bez urazy wink.gif

Nie miałem sytuacji, bym nie mógł znaleźć "miejsca" do przypięcia roweru U-Lockiem.

Napisano

Waham się pomiedzy tymi  dwoma rozwiązaniami:

http://allegro.pl/zapiecie-onguard-8005-pitbull-dt-u-lock-linka-i4230780626.html + linka na szyfr do zapięcia tylniego koła z ramą

lub

http://allegro.pl/zapiecie-axa-basta-cherto-compact-95-blk-fv-kr-i4247753180.html

Zastanawiam sie czy łańcuch o dlugości 95cm , to faktycznie jakaś ponadprzeciętna wygodna w porównaniu z tym u-lockiem.Wydaje mi się , że dopiero wersja łańcucha 130cm , daje faktyczną wygodę.Ale co ja tam wiem,wybieram dopiero pierwsze prawdziwe zabezpieczenie do roweru i robię to już 3 tydzień :)

U-lock vs AXA 

-AXA jednak troszkę wygodniejsza do zapięcia

--AXA łatwiej manipulować łańcuchem niż sztywnym prętem

-Pitbull jednak wyższy poziom bezpieczeństwa

-Linka w zestawie(raczej do ochrony przed złodziejami typu(ty! patrz,odepnij mu siodełko ale bedzie beka z tego")

-Linka chyba jednak mało elastyczna i mało wygodna w transportowaniu(potrzeba zwijania,spinania)

-Pibull w sumie , to na upartego zawsze znajdzie sie odpowiednie miejsce do zapięcia

(śmiać mi się tylko chce jak widze u-locki czy grube łańcuchy przypięte do aluminiowych barierek schodów, które przy mocniejszym rozwarciu same się rozchodzą)

Chyba jednak AXA bo można jednak przypiąć do szerszych elementów niż u-lock.Tylko nie wiem czy nie 130cm....

Napisano

No, ja miałem wcześniej taki metrowy łańcuch, a teraz mam Pitbulla. I sam nie wiem :) Ogólnie to teraz muszę się intensywnie rozglądać za jakimś miejscem do zapięcia już 50m-100m od celu. Łańcuchem mogłem nawet do trochę grubszej latarni przymocować, więc wysiłek poszukiwania był prawie zerowy.

Z drugiej strony jak miałem przypięte łańcuchem to jednak podświadomie się spieszyłem (nożyce z łańcuchami w tej cenie sobie jednak radzą), a przy U-Locku jestem spokojniejszy (według testu nawet szlifierka kątowa potrzebuje dwóch minut) :)

No i mając łańcuch przecież też możesz go przepleść przez tylne koło.

Napisano

AXA rzekomo wytrzymuje  nacisk 75kn(przeciętne łańcuchy połowe mniej) a to juz naprawdę porządne nożyce i kawał siły do tego jest potrzebny.Nie wiem jakie zapięcie łańcuchowe miał autor tamtego tematu?.Z drugiej strony czyli producenci podając takie dane jak Kn mają faktycznie wykonane jakieś badania?

Napisano

Przy łańcuchu zwróć uwagę na jego wagę, dobry łańcuch to około 2kg a to przy dalszej podróży nie mało

Przy lince zobacz na rzeczywistą grubość samej linki stalowej, bo w 99% przypadków producenta dla reklamy podaje grubość powłoki polwinitowej (są linki gdzie na opakowaniu podano 10mm a w środku linka 4mm)

Napisano

To prawda, że zapięcia składane Trelocka można przeciąć. Widziałem filmik. Te zapięcie to po prostu znitowane płaskowniki więc najsłabszym ogniwem będzie nit albo płaskownik. Ale jak już wiemy nie ma idealnego zapięcia. Kierujemy zawsze się kompromisem.

Napisano

Kupiłem u-locka z linka pitbull 8005 i AXA Cherto 95.Potestuje,wybiore jedno, a drugie wrzuce na dział sprzedam w dobrej cenie.Dzieki za pomoc:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...