karolina1985 Napisano 27 Maja 2014 Napisano 27 Maja 2014 Cześć!! Właśnie jest w drodze do mnie Romet Gazela 3.0 - w związku z tym chciałabym prosić Was o sugestie jakie zabezpieczeń wybrać? Sam rower jest dość ciężki i nie chciałabym jeszcze bardzo go dociążać. Wadą u-locków jest brak możliwości podpięcia do czegoś dużego (np. drzewo). Z drugiej strony czytałam, że są dość skuteczne. Czy rozmiar u-locka ma duże znaczenie? Czy może zrezygnować z u-locka i poszukać czegoś innego?? Będę wdzięczna za każdą sugestie!!
ElDiablo Napisano 27 Maja 2014 Napisano 27 Maja 2014 Karola poczytaj forum. Jest tego sporo. Ulock zdecydowanie, bowiem najtrudniej go przeciąć. Czy duży, hmm...wiadomo duży może więcej - w tym wypadku łatwiej zapiąć. A co do utrudnienia w zapięciu do drzewa - niewykonalne, chyba że krzak - a takowy jak się uprą przetną zamiast zabezpieczenia....w myśl..Polak potrafi.
PjeseczeQ Napisano 27 Maja 2014 Napisano 27 Maja 2014 Budżet ? Za mniej niż 150 nie ma zabezpieczenia przeciwkradzieżowego już z góry uprzedzam...
rowerzysta01 Napisano 27 Maja 2014 Napisano 27 Maja 2014 @karolina1985 U-lock to najlepsze zabezpieczenie, i w miarę lekkie i w przystępnej cenie, ale mało elastyczne łańcuch, ciężkie cena wyższa i nie ma problemu z przypinaniem zapięcie składane, lekkie, cena bardzo wysoka, nie stwarza mniej problemu ze znalezieniem miejsca moje typy: kryptonite evolution 4 axa cherto compact abus bordo 6000
Tadeus Napisano 27 Maja 2014 Napisano 27 Maja 2014 Ze swojej strony polecam: http://allegro.pl/zamkniecie-onguard-pitbull-dt-8003-hit-i4258013634.html Bardzo dobre opinie na zagranicznych amazonach, drugie miejsce w Stiftung Warentest i pierwsze miejsce w teście na Gizmodo. Często znikają te tańsze i są tylko te za 120. Ja szybko wykorzystałem jak był za 99 i kupiłem. Tyle, że jest OGROMNY i ciężki jak pół mojego roweru
karolina1985 Napisano 27 Maja 2014 Autor Napisano 27 Maja 2014 Dziękuje bardzo za wszystkie odpowiedzi. Właśnie przeglądam wszystkie propozycje. Cenowo najlepiej wypada Ptibull. Czy jest tak samo skuteczny? U-Lock Evolution Series 4 KRYPTONITE jest prawie dwa razy droższy, ale i o 6cm dłuższy. Musze sie jeszcze zastanowić Dzieki za odpowiedzi!!!
Tadeus Napisano 27 Maja 2014 Napisano 27 Maja 2014 Tu masz oba te zapięcia ze zdjęciami porównawczymi i filmem: http://gizmodo.com/5922074/the-best-bike-lock Ten test dość chałupniczy, ale niemiecki Stiftung Warentest już robi laboratoryjne i tam też zdobył wysokie noty. Więc wszystko wskazuje na to, że jest na równie bezpiecznym poziomie, przy znacznie niższej cenie. No i opinie na Amazonie pokazują, że w codziennym użytku też daje radę - i co najważniejsze - rzadko blokuje się w nim kluczyk, co np. jest plagą przy tańszych Kryptonite (akurat nie Evolution, tylko Keeperze) Tylko jest naprawdę większy - mimo że nie widać tego po cyferkach w opisie, to już na zdjęciach tak Spokojnie można go używać do samoobrony i w lesie powalić jakiegoś niedźwiedzia A co do do długości to standardowe wersje są tak samo długie, ale jest wersja LS Kryptnita, która jest dłuższa. Tylko szczerze mówiąc nie wiem, gdzie bym taką wsadził. Już ten "krótszy" Pitbull mi się ledwo do sakwy mieści
karolina1985 Napisano 28 Maja 2014 Autor Napisano 28 Maja 2014 Cześć, proszę jeszcze o podpowiedź dotyczącą łańcuchów. Rozmawiałam dzisiaj z koleżanką, która przyjeżdża do pracy rowerem i ma u-locka. Powiedziała, że dla niej jest on bardzo niepraktyczny. Często nie znajduje miejsca, gdzie można go przypiąć. Dlatego rozważam jeszcze zakup łańcucha i chciałam się zapytać, czy łańcuchy są równie skuteczne co u-locki i na jaki łańcuch zwrócić uwagę (domyślam się, że zdecydowanym minusem łańcucha jest jego wysoka waga i większa cena). Będę wdzięczna za wszystkie odpowiedzi! Pozdrawiam!!!
robertrobert1 Napisano 28 Maja 2014 Napisano 28 Maja 2014 Budżet ? Za mniej niż 150 nie ma zabezpieczenia przeciwkradzieżowego już z góry uprzedzam... Teoretycznie nie ma ale praktycznie moje U-locki nie dociągają nawet do 100 pln a mimo to od 15 lat gwarantowały 100 % zabezpieczenie roweru.
PjeseczeQ Napisano 28 Maja 2014 Napisano 28 Maja 2014 Ile prób kradzieży przeżyły i jakie narzędzia przegrały z nimi ?
robertrobert1 Napisano 28 Maja 2014 Napisano 28 Maja 2014 Cześć, proszę jeszcze o podpowiedź dotyczącą łańcuchów. Rozmawiałam dzisiaj z koleżanką, która przyjeżdża do pracy rowerem i ma u-locka. Powiedziała, że dla niej jest on bardzo niepraktyczny. Często nie znajduje miejsca, gdzie można go przypiąć. Dlatego rozważam jeszcze zakup łańcucha i chciałam się zapytać, czy łańcuchy są równie skuteczne co u-locki i na jaki łańcuch zwrócić uwagę (domyślam się, że zdecydowanym minusem łańcucha jest jego wysoka waga i większa cena). Będę wdzięczna za wszystkie odpowiedzi! Pozdrawiam!!! Koleżanka zapewne ma niewielkie zdolności manualne. Ja jeżdżę z U-lockiem od 15 lat i zawsze znajduję miejsce do przypięcia roweru. Tylko w lesie i na łące mam problemy. A co do łańcuchów trzeba dodać, że aby ów przewieść trzeba mieć albo sakwę albo opinać go na sobie dookoła pasa. Plusem łańcuchów jest niewątpliwie możliwość przypięcia do większych przedmiotów przy czym samo operowanie długim łańcuchem wcale nie jest łatwe. Ile prób kradzieży przeżyły i jakie narzędzia przegrały z nimi ? Przez te lata nie zauważyłem żadnej próby kradzieży a rowery zostawiam zawsze na minimum 8 h bez dozoru a czasami nawet na 16 h także bez dozoru. Jak bym chciał to bez najmniejszego problemu był je rozbroił używając do tego celu dedykowanego narzędzia, narzędzia, którego ze względów oczywistych nie wymienię. Dodam tylko, że koszt takiego urządzenia zaczyna się od kosztów dobrego U-locka i jest śmiesznie niski w porównaniu do strat jakie może spowodować.
szajsung Napisano 28 Maja 2014 Napisano 28 Maja 2014 Rozmawiałam dzisiaj z koleżanką, która przyjeżdża do pracy rowerem i ma u-locka. Powiedziała, że dla niej jest on bardzo niepraktyczny. Często nie znajduje miejsca, gdzie można go przypiąć. Hej, ja uzywam kryptonite evolution mini (cos takiego jak na tym zdjeciu: https://farm7.staticflickr.com/6093/6232961145_8b7de8038c.jpg) i zawsze jestem w stanie sie tym przypiac. Jest to kwestia praktyki i i kreatywnego podejscia Jesli nie ma porzadnych, wysokich stojakow na rowery to zawsze znajdziesz gdzies znak drogowy czy stalowe ogrodzenie/plotek. Jak sa niskie stojaki to mozna sie przypiac za tylny trojkat nisko w okolicy kola. Oczywiscie pisze o przypinaniu ramy. Przedniego kola nie zabezpieczam i jeszcze nikt mi go nie ukradl. Nie ma co wariowac z tymi zabezpieczeniami. Jak bym mial wozic ciezki lancuch albo ulocka wielkosci laptopa to chyba bym sobie darowal jazde rowerem. Juz bez tego sakwa wazy 6-7 w porywach do 9 kg!
Twister36 Napisano 28 Maja 2014 Napisano 28 Maja 2014 Zobacz Abus i Trelock (Faltschloss), są fajne bo małe po złożeniu i mieszczą się w uchwycie przykręcanym w miejcu bidonu. Mam Trelock i nie narzekam. Lepsze od linki i pewnie ciut gorsze od ulocka.
dziobolek Napisano 29 Maja 2014 Napisano 29 Maja 2014 ...Często nie znajduje miejsca, gdzie można go przypiąć... No tak, bo... no bo trzeba użyć wyobraźni Bez urazy Nie miałem sytuacji, bym nie mógł znaleźć "miejsca" do przypięcia roweru U-Lockiem.
PjeseczeQ Napisano 29 Maja 2014 Napisano 29 Maja 2014 @up Ja tak samo. W promieniu 10m zawsze się coś znajdzie.
robertrobert1 Napisano 29 Maja 2014 Napisano 29 Maja 2014 W promieniu 10 m często nie ma nic co zapewniałoby nawet tylko dostateczne bezpieczeństwo ale w promieniu 100 m taki element zawsze się znajdzie. W końcu nie ma obowiązku parkowania roweru tuż przy drzwiach wejściowych.
Mulon Napisano 4 Czerwca 2014 Napisano 4 Czerwca 2014 Waham się pomiedzy tymi dwoma rozwiązaniami: http://allegro.pl/zapiecie-onguard-8005-pitbull-dt-u-lock-linka-i4230780626.html + linka na szyfr do zapięcia tylniego koła z ramą lub http://allegro.pl/zapiecie-axa-basta-cherto-compact-95-blk-fv-kr-i4247753180.html Zastanawiam sie czy łańcuch o dlugości 95cm , to faktycznie jakaś ponadprzeciętna wygodna w porównaniu z tym u-lockiem.Wydaje mi się , że dopiero wersja łańcucha 130cm , daje faktyczną wygodę.Ale co ja tam wiem,wybieram dopiero pierwsze prawdziwe zabezpieczenie do roweru i robię to już 3 tydzień U-lock vs AXA -AXA jednak troszkę wygodniejsza do zapięcia --AXA łatwiej manipulować łańcuchem niż sztywnym prętem -Pitbull jednak wyższy poziom bezpieczeństwa -Linka w zestawie(raczej do ochrony przed złodziejami typu(ty! patrz,odepnij mu siodełko ale bedzie beka z tego") -Linka chyba jednak mało elastyczna i mało wygodna w transportowaniu(potrzeba zwijania,spinania) -Pibull w sumie , to na upartego zawsze znajdzie sie odpowiednie miejsce do zapięcia (śmiać mi się tylko chce jak widze u-locki czy grube łańcuchy przypięte do aluminiowych barierek schodów, które przy mocniejszym rozwarciu same się rozchodzą) Chyba jednak AXA bo można jednak przypiąć do szerszych elementów niż u-lock.Tylko nie wiem czy nie 130cm....
Tadeus Napisano 4 Czerwca 2014 Napisano 4 Czerwca 2014 No, ja miałem wcześniej taki metrowy łańcuch, a teraz mam Pitbulla. I sam nie wiem Ogólnie to teraz muszę się intensywnie rozglądać za jakimś miejscem do zapięcia już 50m-100m od celu. Łańcuchem mogłem nawet do trochę grubszej latarni przymocować, więc wysiłek poszukiwania był prawie zerowy. Z drugiej strony jak miałem przypięte łańcuchem to jednak podświadomie się spieszyłem (nożyce z łańcuchami w tej cenie sobie jednak radzą), a przy U-Locku jestem spokojniejszy (według testu nawet szlifierka kątowa potrzebuje dwóch minut) No i mając łańcuch przecież też możesz go przepleść przez tylne koło.
dziobolek Napisano 4 Czerwca 2014 Napisano 4 Czerwca 2014 Jednak co U-lock, to U-lock... Nie żebym namawiał, czy przekonywał, bo jednak ludzie i linki i łańcuchy stosują, ale polecam zerknąć... http://www.forumrowerowe.org/topic/162020-piaseczno-skradziono-2-romety-gazela-20-i-mistral/?do=findComment&comment=1506946
Mulon Napisano 5 Czerwca 2014 Napisano 5 Czerwca 2014 AXA rzekomo wytrzymuje nacisk 75kn(przeciętne łańcuchy połowe mniej) a to juz naprawdę porządne nożyce i kawał siły do tego jest potrzebny.Nie wiem jakie zapięcie łańcuchowe miał autor tamtego tematu?.Z drugiej strony czyli producenci podając takie dane jak Kn mają faktycznie wykonane jakieś badania?
render Napisano 5 Czerwca 2014 Napisano 5 Czerwca 2014 Przy łańcuchu zwróć uwagę na jego wagę, dobry łańcuch to około 2kg a to przy dalszej podróży nie mało Przy lince zobacz na rzeczywistą grubość samej linki stalowej, bo w 99% przypadków producenta dla reklamy podaje grubość powłoki polwinitowej (są linki gdzie na opakowaniu podano 10mm a w środku linka 4mm)
robertrobert1 Napisano 5 Czerwca 2014 Napisano 5 Czerwca 2014 A może coś pośredniego między U-lockiem a łańcuchem? Trelock http://www.holenderki.pl/akcesoria-i-czesci-rowerowe/zabezpieczenia-rowerowe-1/zapiecie-trelock-fs-455-szekla.html
rowerzysta01 Napisano 5 Czerwca 2014 Napisano 5 Czerwca 2014 @robertrobert1 moim skromnym zdaniem jesli chodzi o zapięcia składane to tylko abus... trelocck.... widziałem filmiki jak przecinają , może nie ten model ale,, mojego zaufania nie budzi
robertrobert1 Napisano 5 Czerwca 2014 Napisano 5 Czerwca 2014 To prawda, że zapięcia składane Trelocka można przeciąć. Widziałem filmik. Te zapięcie to po prostu znitowane płaskowniki więc najsłabszym ogniwem będzie nit albo płaskownik. Ale jak już wiemy nie ma idealnego zapięcia. Kierujemy zawsze się kompromisem.
Mulon Napisano 5 Czerwca 2014 Napisano 5 Czerwca 2014 Kupiłem u-locka z linka pitbull 8005 i AXA Cherto 95.Potestuje,wybiore jedno, a drugie wrzuce na dział sprzedam w dobrej cenie.Dzieki za pomoc:)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.