FigoiFago Napisano 27 Maja 2014 Napisano 27 Maja 2014 Witajcie, w niedzielę pojawił się dziwny dźwięk dobiegający z napędu mojego roweru. Przy mocniejszym wciśnięciu pedałów słychać i czuć takie jak by chrobotanie. Przypomina to piach mielący się gdzieś w łożyskach Wydaje mi się, że ten dźwięk wydobywa się okolic korby/suportu. Dla pewności wyczyściłem łańcuch, kasetę i blaty w korbie. Czy to suport się rozlatuje? Fabrycznie siedzi tam SHIMANO OCTALINK ES25
rambolbambol Napisano 27 Maja 2014 Napisano 27 Maja 2014 Połóż rower na boku i zalej suport dowolnym olejem silnikowym, niech tak poleży 30 minut. Potem obróć na drugą stronę i powtórz operację. Nie trzeba wiele oleju. Potem postaw rower normalnie i pozwój olejowi wypłynąć zanim ruszysz w drogę. Mi taka operacja naprawiła już dwukrotnie chrupiący suport. Często do środka dostaje się zarnko piasku, które skutecznie hałasuje. Spróbuj też dokręcić ramiona korby i zacisk sztycy.
Tadeus Napisano 27 Maja 2014 Napisano 27 Maja 2014 Ehm? Przecież to w 70% przypadków pedały. Albo łożyska w pedałach albo gwinty pedałów w korbie. Wyklucz to i będziesz się zastanawiał nad rzadszymi, bardziej skomplikowanymi i trudniejszymi do naprawienia problemami
FigoiFago Napisano 27 Maja 2014 Autor Napisano 27 Maja 2014 @Tadeus - biorę pod uwagę również taką opcję, zwłaszcza, że prawy pedał ma dziwne luzy.
lyndowss Napisano 27 Maja 2014 Napisano 27 Maja 2014 To może rusz te cztery litery i zrób coś, żeby wykluczyć oczywistości! Samo się nie zrobi.
FigoiFago Napisano 27 Maja 2014 Autor Napisano 27 Maja 2014 @lyndowss - może trochę spokojniej? Kultury Cię nie nauczyli? Najpierw wolę zapytać zanim rozkręcę pół roweru.
Tadeus Napisano 27 Maja 2014 Napisano 27 Maja 2014 FigoiFago to po prostu dlatego, że masz już swoją pozytywną renomę na forum i bardzo często zaskakujesz wiedzą. Dlatego wszyscy uważają, że kto jak kto, ale ty powinieneś to wiedzieć A tak serio to i tak nie wiadomo, co to. Ale pedały to najczęstszy winowajca.
lyndowss Napisano 27 Maja 2014 Napisano 27 Maja 2014 Nie miało to aż tak ostro zabrzmieć. Zamiast zdjąć pedały jak sam nawet zauważyłeś, że są luźne to może warto byłoby zrobić coś samemu, a nie zakładać niepotrzebnie temat i znów dostaniesz te same odpowiedzi, które już na forum są typu: - łożyska pedałów - łączenie pedałów z korbą - łączenie korby z suportem Nie rozumiem siedzenia na forum i wypowiedzi, że też o tym myślałeś. To jak myślałeś to na co czekasz? Robić! A te wyzwiska typu: Kultury Cię nie nauczyli? Zostaw na podwórko. Ja już z tego dawno wyrosłem.
FigoiFago Napisano 27 Maja 2014 Autor Napisano 27 Maja 2014 Zdejmę pedały i poinformuję o wynikach działań. PS. To co napisałem to żadne wyzwiska. To Ty mi to wypisujesz żebym ruszył tyłek
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.