Skocz do zawartości

[Napęd] Głoścna praca

FigoiFago

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie,

w niedzielę pojawił się dziwny dźwięk dobiegający z napędu mojego roweru. Przy mocniejszym wciśnięciu pedałów słychać i czuć takie jak by chrobotanie. Przypomina to piach mielący się gdzieś w łożyskach :( Wydaje mi się, że ten dźwięk wydobywa się okolic korby/suportu. Dla pewności wyczyściłem łańcuch, kasetę i blaty w korbie. Czy to suport się rozlatuje? Fabrycznie siedzi tam SHIMANO OCTALINK ES25

Napisano

Połóż rower na boku i zalej suport dowolnym olejem silnikowym, niech tak poleży 30 minut. Potem obróć na drugą stronę i powtórz operację. Nie trzeba wiele oleju.

Potem postaw rower normalnie i pozwój olejowi wypłynąć zanim ruszysz w drogę.

Mi taka operacja naprawiła już dwukrotnie chrupiący suport. Często do środka dostaje się zarnko piasku, które skutecznie hałasuje.

Spróbuj też dokręcić ramiona korby i zacisk sztycy.

Napisano

Ehm? Przecież to w 70% przypadków pedały. Albo łożyska w pedałach albo gwinty pedałów w korbie.

Wyklucz to i będziesz się zastanawiał nad rzadszymi, bardziej skomplikowanymi i trudniejszymi do naprawienia problemami :)

Napisano

FigoiFago to po prostu dlatego, że masz już swoją pozytywną renomę na forum i bardzo często zaskakujesz wiedzą. Dlatego wszyscy uważają, że kto jak kto, ale ty powinieneś to wiedzieć :D

A tak serio to i tak nie wiadomo, co to. Ale pedały to najczęstszy winowajca.

Napisano

Nie miało to aż tak ostro zabrzmieć. :D Zamiast zdjąć pedały jak sam nawet zauważyłeś, że są luźne to może warto byłoby zrobić coś samemu, a nie zakładać niepotrzebnie temat i znów dostaniesz te same odpowiedzi, które już na forum są typu:

- łożyska pedałów

- łączenie pedałów z korbą

- łączenie korby z suportem

Nie rozumiem siedzenia na forum i wypowiedzi, że też o tym myślałeś. To jak myślałeś to na co czekasz? Robić!

A te wyzwiska typu:

Kultury Cię nie nauczyli?
Zostaw na podwórko. Ja już z tego dawno wyrosłem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...