Skocz do zawartości

[napęd 1x10] darmowe testy dla forumowiczów

Przeor

Napęd 1x10  

62 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jesteś zainteresowny napędem 1x10 od HCC, jaki tryb z przodu by Cię interesował a jaki z tyłu?

2. 2. Czy jesteś zainteresowny rozwiązaniem proponowanym przez HCC?

• Tak
    • Możliwe, że spróbuję kiedyś
    • Nie interesuje mnie to

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mnie ciekawiloby jak blat HCC radzi sobie przy przerzutce bez sprzegla. Taki Race Face trzyma lancuch jak przyklejony, ale fajnie byloby miec krajowa alternatywe.

Napisano

Mogę dla testów wsadzić na moment przerzutkę SRAM X5, zobaczyć jak będzie.

Miałem przez długi czas 1x10 na takiej właśnie konfiguracji (SRAM X5 + prowadnica + zwykła zebatka + maksymalnie skrócony łańcych) i dużej różnicy nie było względem zmieniarki ze sprzęgłem, oprócz mniejszego chlapania łańcuchem i głośności.

• 2 tygodnie później...
Napisano

W miniony weekend odwiedziłem w Osielsku tajne laboratorium firmy HCC. Poznałem osobiście Łukasza, założyciela i szefa HCC, który oprowadził mnie po zakładzie. Widziałem maszyny, na których powstają zębatki. Widziałem rowery, na których są testowane. Łukasz opowiedział mi o planach rozwoju jego marki i o produktach, które chce wprowadzić w przyszłości na rynek. Niestety nie mogę tu zdradzić za wiele, ale powiem wam, że jest dobrze a będzie nawet lepiej. Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z jego planami, to będzie nas czekała spora rewolucja na rynku.

Na końcu Łukasz naocznie poznał środowisko testowe dla jego zębatek.

Blat 36z i tarcza 40z od HCC są już założone do Treka Cobii --> testowanie rozpoczęte

W niedługim czasie otworzę tu na forum osobny wątek (albo blog), gdzie opiszę szczegółowo spostrzeżenia z montażu, wrażenia z jazdy i testy zużycia zębatek produkcji HCC. Proszę o sugestie, co by was interesowało i pod jakim kątem mam sprawdzić produkty HCC.

jak tam wyniki testów? opublikujesz cosik? przypadkowo natknąłem się na teścik od innej osoby:

http://crossjunkie.blogspot.co.uk/2014/01/absoluteblack-single-ring-set-up.html

pzdr.

T.

Napisano

Na szosie na przełożeniu 34x28 podjeżdżam przy dobrej kadencji podjazdy do ok. 10% nachylenia. Gdyby w moich terenach podjazdy nie przekraczały nachylenia 12%, to z rozkoszą przesiadłbym się na 38T z kasetą 11-36, bo lubię minimalizm. Jednak w górach w terenie zdarza się nawet ponad 20%, czasem na dłuższych odcinkach. Jakiej bym łydy nie zrobił, to 1x10 nie wystarczy. A 1X11 będzie cierpiał na syndrom za krótkiej kołdry: albo nie ma czym po ludzku podjeżdżać, albo nie ma czym dokręcać.

Ale przecież 38x36 jest lżejsze od 34x28.

Dla 38x11-36 masz stosunek od 3.5 do 1.1

Dla 34/50x11-28 masz stosunek od 4.6 do 1.2

Jedyna różnica to brak kilku twardych biegów oraz większe przeskoki pomiędzy. Ja sam się zastanawiam nad wymianą w szosie swojego 50/34 na jeden blat 34. Aktualnie na kasecie nie schodzę poniżej 16T, bo są przekosy, a blat 50T nie wiem do czego miałbym wrzucać... chyba jazdy z górki 80km/h.

• 3 tygodnie później...
Napisano

Drobna uwaga do kolegów z HCC Components: "Cassette" piszemy przez dwa "s".

A teraz wszystkie felerne egzemplarze z jednym "s" proszę niezwłocznie przecenić o 50% :)

yk523_cas42t-blue.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...