Skocz do zawartości

[opony na Beskidy]

sebol

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

szukam dobrych opon pod trasy w Beskidzie: Ślaskim, Żywieckim, Niski, Sądecki

Nie wiem czy wybrałem dobre modele opon. Poszukuje opony która będzie się w miarę trzymała w tych terenach, wiadomo nie ma nic dobrego na luźne kamienie, ale coś co by słuchało sie a drodze nie latało gdzie popadnie. Co byście polecili ?

Cena przeznaczona na opony to 50-120 zł za sztukę

Opona Schwable Albert 26x2,25

Opona Continetal Muntian King 2,6x2,2

Opona Schwable Nobby Nic 26x2,25

Opona Kenda Karma 26x2,2

Napisano

Ja tradycyjnie wyłamuję się poza "trendy" i polecę Continetal Vapor 2.1 zwijana lub drut. Chodzi jak przeciąg dokładnie w tych miejscach, które wymienileś.

Napisano

Continetal Vapor 2.1 zwijany - bardzo mało jest ofert kupna tej oponki niestety. Pewnie będę wybierał między schwable nobby nic 2,25 oraz podobnej oponą do Vapor czyli continetal Mountian king 2,2. Ja technicznie gorszy jestem na zjazdach i wole coś pewnego pod koło na kamienie beskidzie :)

Napisano

@sebol wiem i dlatego mam wersję drut bo na wadze mi nie zależy. Dla mnie w zastępstwie jest tylko jeden kandydat czyli Mountain King II.

Napisano

dzięki za propozycję. Ja mam jeszcze jedno pytania jak już Continetale to jaka jest różnica pomiędzy Mountain king a Mountian king II

http://allegro.pl/continental-mountain-king-26x2-2-zwijana-i4285810357.html

http://allegro.pl/continental-opona-mountain-king-ii-26x2-2-zwijana-i4269908927.html

widać ze jest troszeczkę inaczej bieżnik ukształtowany...

jeszcze znalazłem jedna oponę do przemyślenia

http://allegro.pl/opona-maxxis-high-roller-26x2-10-zwijana-60tpi-70a-i4274029497.html

Napisano

Schwalbe Rocket Ron jest na beskidy nasze rewelacyjny..Przejezdzilem 2 sezony na tych oponkach i zawsze bylem zadowolony..bloto,korzenie ,mokro czy sucho spisywaly sie swietnie..Teraz mam inne oponki ale w przyszlym tygodniu zamawiam Rocket Rony wlasnie z mysla o beskidach..Wielu narzeka na scieralnosc bieznika w Schwalbe ale wlasnie taki mujsi byc zeby swietnie jezdzil u mnie wytrzymywaly po 4,5 tys km jazdy po ciezkich warunkach z tylu a z przodu zawsze dwa razy dluzej ..Wymienialem je jak juz uslizgiwal sie na stromych podjazdach tyl ale bieznik nie byl jeszcze starty i mozna bylo smialo smigac dalej..

Napisano

Jeździłem na komplecie Schwalbe Nobby Nic 26x2.25.

Powiem tak, szału nie ma. Zaskakująco szybko pozbyłem się klocków na tylnej oponie (tych na środku) a i z przodu też znikają (przebieg jakieś 3k, głównie asfalt). Jeśli chodzi o teren bo to Cię głównie interesuje;

- Ostre podjazdy, trzeba kombinować z ciśnieniem albo mocno "pracować" ciałem zmieniając pozycje.

- Zjazdy bez zastrzeżeń

- Szybkie łuki zwłaszcza na luźniejszej nawierzchni dość słabo. Na ostatnim maratonie o mało bym 2 razy leżał a w cale tak szybko nie było.

- Na zdecydowany plus żadnego "kapcia" czy uszkodzeń, a widziały kamienie, korzenie itd.

Napisano

Też się wybieram w Beskidy 7-13 czerwca, mam obecnie w fullu 2 opony Schwalbe Racing Ralph 26x2,25 i z początku było spoko ale na szutrowych drogach, trochę ziemi albo błota i nie jestem w stanie się zatrzymać z górki a mam heble XT.

Myślałem o Geax Saguaro 2,2 chyba rozmiar, czy będą ok ?

Napisano

Jak jedziesz w góry i się tam nie ścigasz, to weź górskie opony. Saguaro niewiele się różnią od rara. Jak geax to barro mountain. Ale i kenda nevegal, Conti mk, cst caballero i wiele innych nie-xc ale po prostu górskich opon- w końcu jedziesz w góry i masz mieć pewność, niezawodność i bezpieczeństwo.

Napisano

Ciekawa ta Kenda Nevegal, ale kaluch ile waży :D coś musi być w tej oponie bo ma duże branie na allegro i najwięcej 2,35 szerokość.

Hmm a jaką szerokość lepiej ?

Starczy 2,1 ? Czy by zrobić mix przód 2,35 a tył 2,1 . Albo 2x 2,1 lub 2x 2,35 ? :rolleyes:

A i raczej drut bym wziął bo szkoda kasy żeby wydać jak do gór mam z 600km i będę z raz w roku.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...