Fenrir Napisano 26 Maja 2014 Udostępnij Napisano 26 Maja 2014 Dzisiaj pierwszy raz po porządnym przedwczorajszym umyciu roweru na myjni (zwykłą wodą pod ciśnieniem i proszkiem) hamulce zaczęły strasznie piszczeć, w szczególnosć hamulec tylni, nawet po lżejszym hamowaniu, i to nie jest lekkie piszczenie, to takie piszczenie, że nie muszę mieć dzwonka, bo gdy ktoś idzie 100m ode mnie, a zahamuję tylnim hamulcem to już się odwraca, bo pisk jest tak głośny (z autopsji). Nie widziałem problemów typu: poluzowana tarcza/wygięta tarcza, przejechałem na tym rowerze już 150km, więc klocki się już raczej dotarły, nie wiem co z tym zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zadra1965 Napisano 26 Maja 2014 Udostępnij Napisano 26 Maja 2014 Pojeżdzij, pohamuj to przestaną , na drugi raz myj samą wodą i nie bezpośrednio na hamulce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenrir Napisano 28 Maja 2014 Autor Udostępnij Napisano 28 Maja 2014 To nic nie daje, dalej okropnie piszczą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 28 Maja 2014 Udostępnij Napisano 28 Maja 2014 To przez to czym myjesz rower, jeżeli myjesz rower na myjni to rób to zawsze zwykłą zimną wodą - sprawdzone w autopsji . Teraz musisz wyjąć klocki i je wypalić oraz umyć tarczę rozpuszczalnikiem , jeżeli to nie pomoże to musisz wymienić klocki na nowe . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenrir Napisano 28 Maja 2014 Autor Udostępnij Napisano 28 Maja 2014 A jak zdjąć klocki i tarcze i potem znowu zamontować? Mam tylko imbusy i śrubokręty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 28 Maja 2014 Udostępnij Napisano 28 Maja 2014 Aby zdjąć klocki musisz odgiąć widoczną na tym zdjęciu metalową zawleczkę https://nuxx.net/gallery/d/103830-1/IMG_7328.jpg i wyciągnąć klocki uprzednio odkręcając zacisk od adaptera . Co do tarczy to jeżeli masz tarczę mocowaną na 6 śrub czyli tego typu http://images.sklepy24.pl/89682159/76160/medium/tarcza-ham-alhonga-hj-dxr-1403-140mm-is-6srub.jpg to zdejmujesz koło i odkręcasz 6 śrub . Jeżeli zaś masz tarczę mocowaną na centerlock czyli taką http://www.probikes.pl/img/itm/big/211.jpg to potrzebujesz klucza do kaset . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzesiowu Napisano 28 Maja 2014 Udostępnij Napisano 28 Maja 2014 jak nie chcesz rozkręcać to spróbuj to przepłukać: pet 1,5 z kranówką w zakrętce dzióra np gwoždziem i jedziesz, a tarczę łapiesz mokrą szmatą i kręcisz drugą ręką kołem... klocków nie wygrzewaj jeśli nie jesteś pewny że to metaliki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenrir Napisano 28 Maja 2014 Autor Udostępnij Napisano 28 Maja 2014 Co to jest pet 1,5? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shootee Napisano 28 Maja 2014 Udostępnij Napisano 28 Maja 2014 Butelka półtora litra. Poza tym te klocki są organiczne, więc nie ma większego sensu pieczenie ich, a po drugie tak tanie, że można pozwolić sobie na nowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenrir Napisano 28 Maja 2014 Autor Udostępnij Napisano 28 Maja 2014 Można sobie pozwolić na nowe jak się ma pieniądze na nowe - ja niestety obecnie nie mam. Dlatego na razie zostaję przy tych hamulcach, ważne że hamują dalej jak należy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 29 Maja 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 29 Maja 2014 umyłbym płynem do naczyń i wypukłą dokładnie. tarcze i klocki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi