Skocz do zawartości

Czy da się gdzieś kupić porządny, mocny składak?

tomac

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Chciałbym kupić rower, który można łatwo przewieźć w bagażniku samochodu (czyli składany). Jednak chciałbym, żeby ten rower był porządny (nie chodzi mi o coś szczególnie taniego, a o porządny rower z przyzwoitymi przerzutkami, na którym da się wygodnie przejechać np. półwysep helski (35 km w jedną stronę). Zależy mi też na tym, żeby był mocny (ważę 140kg i nie chciałbym, żeby się pode mną złamał).

Nie musi być szczególnie mały - mam kombi i nawet spory składak mi się zmieści. Ale klasyczny rower - nie ma szans, nie wejdzie.

Czy da się kupić takie składaki? A jeśli tak - to gdzie tego szukać i na co zwrócić uwagę?

Napisano

Albo relingi i na dach? Ew bagażnik na tylną klapę/hak? Nie potrzeba się wtedy ograniczać do składaków, które mocno zawężają i funkcjonalność i wybór rowerów.

A jak chcesz porządnego składaka to może Dahon? Sąsiad ma i jest zachwycony. Tylko z tego co pamiętam to zapłacił tyle, co za crossa ze średniej półki.

edit: no..trochę ponad 2 tys zapłacił. Coś źle zapamiętałem. A może taki składak na dużym kółku?

http://www.sklep.dahon.pl/pl/p/Espresso-D21/287

Napisano

A zwykły rower + koła na szybkozamykacz, które można wyjmować w każdej chwili?

Nie wiem, jak to jest z tym szybkozamykaczem. Przednie koło - to jeszcze rozumiem, chociaż chyba trzeba będzie odpiąć hamulec do demontażu. A tylne? To chyba bardziej skomplikowane?

Albo relingi i na dach? Ew bagażnik na tylną klapę/hak? Nie potrzeba się wtedy ograniczać do składaków, które mocno zawężają i funkcjonalność i wybór rowerów.

A jak chcesz porządnego składaka to może Dahon? Sąsiad ma i jest zachwycony. Tylko z tego co pamiętam to zapłacił tyle, co za crossa ze średniej półki.

edit: no..trochę ponad 2 tys zapłacił. Coś źle zapamiętałem. A może taki składak na dużym kółku?

http://www.sklep.dahon.pl/pl/p/Espresso-D21/287

Ten Dahon wygląda ciekawie, ale podają maksymalne obciążenie 105kg...

Bagażnik na dach - w tej chwili mam rower kombinowany (z dodatkowym silnikiem elektrycznym), używam na dojazdy do pracy (do pracy - na silniku, powrót - na pedałach). Już przed przeróbką był ciężki (robiłem go na bazie starego, ciężkiego roweru), a teraz z osprzętem waży ponad 40kg. Trochę trudno dawać to na dach, można przy montowaniu nie utrzymać, spadnie i narobi szkód.

Bagażnik na hak - niestety nie mam haka. Może na klapę, muszę to przemyśleć.

Na razie myślałem o tym, żeby kupić nowy, lżejszy rower, bez elektryki, na wyjazdy. A skoro już kupowałbym nowy to myślałem nad składakiem - byłby wygodniejszy.

Napisano

Zdejmowanie i zakładanie obu kół, to dla laika 5min jeśli chodzi o szybkozamykacze. Jeśli rower ma v-brake, to rozpinasz hamulce wyciągając fajkę. Rozpięcie jednego to 10sek. Otwierasz szybkozamykacz, luzujesz nakrętkę i wyciągasz koło...

Przy tarczowych jest jeszcze łatwiej :)

Także bierz zwyczajny rower na 26" i tyle :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...