Skocz do zawartości

[klamkomanetki] Zmiana z prostej kierownicy na baranek

pac

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,

Posiadam rower Haibike - hybrydę - rower szosowy z prostą kierownicą, rower jest głównie zbudowany na Tiagrze poza przerzutkamii (shimano 105  3x9) oraz hamulcami (XLC) . Rower miał służyć głównie do jazdy po mieście stąd wybór padł na hybrydę. Okazało się, że rower głownie wykorzystuje do dłuższych wycieczek poza miastem gdzie mam możliwość rozwinięcia większych prędkości, niestety prosta kierownica mi tego nie ułatiwa, myślałem nad zakupem lemondki ale po przewertowaniu forum zdecydowałem się na baranka. Na allegro jeżeli chodzi o model shiamno 105 wysypują głównie manetki do przerzutek 2x10 lub 3x10 nie znalazłem 3x9 jakie mam u siebie. Nigdy nie robiłem tego typu przeróbek i chce sie upewnić czy klamkomanetki o których pisze powyżej bedą działały z moimi przerzutkami? 

PS. Czy powinienem jeszcze coś sprawdzić o czymś wiedzieć w przypadku zmiany kierownicy?

Dzięki za pomoc.

Nie mam zbyt wielu doświadczeń z szosą ale wydaje mi się, że klamkomanetek na baranka nie założysz. Jest inny sposób mocowania klamek szosowych  (przystosowany do giętych kierownic) a inny do kierownic prostych lub lekko giętych (typu MTB). Moim zdaniem nie da rady przenieść ale może koledzy mielli taki problem i udało im się go jakoś rozwiązać.

• Mod Team

Kłaniam,

W szosie naped 9-tkowy to przeżytek. Nawet 10-tka aktualnie odchodzi do lamusa...

Musisz szukać używek lub NOS-ów - New Old Stock'ów.

Tutaj masz 105-tki lekko przechodzone na hamerykanckim ebajcu ---> http://www.ebay.co.uk/itm/Shimano-105-ST-5510-Road-Bike-Shifters-3x9-Triple-9-Speed-/400716219102?pt=US_Shifters&hash=item5d4c8c42de

Szacunek...

I.

Musisz szukać używek lub NOS-ów - New Old Stock'ów.

Czyli klamki 3x10/2x10 na 3x9 nie działają. Myślałem, że jest to kwestia odpowiedniej regulacji.

Chciałem kupić lepsze klamki i ewentualnie kiedyś w przyszłości wymienić cały układ napędowy pod taki jaki obsługują klamki.

Chyba zostanę przy tym co mam.

Dzięki za pomoc.

Klamki 10rz. nie będą idealnie działały na kasecie 9rz., ale spokojnie można to ustawić i jeździć. Jeździć, ale nie ścigać, bo będzie zgrzytać. 

Polecam wyczaić na allegro używane 105 5700 i z czasem wymienić kasetę i łańcuch. Za jakiś czas te klamki powinny być tańsze, bo wejdzie 105 11rz.

Z 9rz. jest nadal dostępna dobra sora.

Czy powinienem jeszcze coś sprawdzić o czymś wiedzieć w przypadku zmiany kierownicy?

Poza tym co powiedzieli koledzy to typ hamulców jest ważny. Jeżeli masz V-ki lub tarcze mechaniczne od MTB, to klamki szosowe nie będą działać, gdyż mają krótszy ciąg linki.

Jeżeli masz hamulce V, to będziesz je musiał zmienić na tzw mini-v, canti lub szczęki (o ile rama i widły umożliwiają). W przypadku tarcz musisz kupić zaciski w wersji szosowej.

Są też klamki szosowe o ciągu linki takim jak mtb (tektro robi coś takiego), ale będziesz musiał zastosować zewnętrzne manetki.

• Mod Team

Kolega napisał że ma heble XLC ----> http://www.fixedgearfrenzy.com/xlc-comp-caliper-brake-black-rear-for-bike.html

Czyli zwykłe dual pivoty na krótki ciąg. Każde STI to obsłuży...

Poza tym nieprawda jest ze klamki o ciagu MTB nie beda chodzić z szosowymi zaciskami czy dual/single pivotami. Trenuję  z powodzeniem RL520 połączone z BB7 Road.

Szacunek...

I.

Jeżeli rower ma szczęki to jest ok. Ja obecnie jeżdżę na klamkach mtb (Avid FR-5) i szczękach (Sora). Działa bardzo dobrze. Ale w odwrotnym kierunku nie zadziała - czyli klamkomanetka szosowa + np V-brake - o mały włos bym się na to naciął. Tzn działa, ale hamulce nie mają mocy - więc nie da się jeździć. Jak bardzo jest źle, nie wiem, bo nie próbowałem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...