Skocz do zawartości
  • 0

Lazaro vs kross black edition

Gość Paweł

Pytanie

Gość Paweł
Napisano

Witam. Przeglądając tematy na forum  duzo piszecie o lazaro  że taki dobry lub kross black edition.  Jakie są różnice między tymi dwoma modelami?  Ze względu na bezpieczeństwo wybrałbym lazaro bo jest na pewno mniej znany chociaż kross mi się bardziej podoba i jest na miejscu w sklepie

Czy ktoś z was kupował w martes sport? jakie opinie na temat serwisu obsługi i rabatów bo znalazłem rabat -10% za newsletter i nie wiem czy do tego roweru on mi zostałby doliczony? 

Jak to jest z tymi grupami osprzętu schimano,  alivio, altus acera czym one się różnicą oprócz nazwy? wyglądem?Jeśli może mi ktoś to w skrócie opisać to będe wdzięczny.

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Sporo pytań :)

Obecnie hitem nie jest Lazaro Evolution, tylko już bardziej Kands 1300 Disc 2014 - bo wyszło, że w tym roku ma lepsze koła i amortyzator z tłumieniem olejowym, którego inne wersje Kandsów/Lazaro nie mają :)

Ogólnie od Black Edition bardziej opłaca się kupić Kross Level A2 2013 - ma lepsze opony, suport i amortyzator. A poza tym to identyczne rowery. Tyle że A2 2013 jest już tylko w necie.

Ogólnie jakościowo jeśli chodzi o osprzęt Kands/Lazaro są troszeczkę lepsze, ale... A2 całościowo bardziej nadaje się do ambitniejszego pomykania po lesie. Ma lżejszą ramę o bardziej sportowej geometrii, bardziej sportowy kokpit, lekkie sportowe opony, suport/korbę w wytrzymalszym standardzie do katowania w terenie i lżejsze, bardziej spartańskie sportowe siodło :)

Czyli:

- Bierzemy A2 - jeśli mamy ambicje sportowe.

- Bierzemy Kands 1300 Disc 2014 - jeśli boimy się, że od niewygodnej pochylonej sportowej pozycji będą bolały nas plecy i wolimy raczej terenową turystykę rowerową od sportowego ciśnięcia. A także, jeśli w przyszłości chcemy zamontować porządne hamulce hydrauliczne (wydatek około 300zł), bo to znacznie łatwiej zrobić jeśli już jakieś hamulce tarczowe są.

Gość Paweł
Napisano

A czy do tego krossa  zarówno black jak i level można zamontować hydrauliki? Czy jest on do tego przystosowany, czy musiałbym zmieniać piasty   itd.?

Gość Paweł
Napisano

A czy w kandsie z mechanicznymi hamulcami jeśli chciałbym hydrauliki to jest mniej wymieniania czy tak jak w krosie? bo jeszcze się zastanawiam nad tymi dwoma. Nie jestem   bardzo zapaleńcem rowerowym nie mam zbyt dużych wymagań bo przesiadam się z z zupełnie nieporównywalnego do nich roweru, budżet mam taki że nie powiększę go, jak zajdzie taka potrzeba to może będę coś wymieniał na wyższy osprzęt.

Czy w krosie black amortyzator ma blokadę hydrauliczną, bo na stronie nie za dużo o nim jest napisane?

Trudno jest mi podjąć decyzję nie chcę później żałować że ten wybrałem a nie drugi mimo że są tak do siebie podobne.

Napisano

A czy w kandsie z mechanicznymi hamulcami jeśli chciałbym hydrauliki to jest mniej wymieniania czy tak jak w krosie?

Tak, mniej, właśnie dlatego jest polecany, jak ktoś chcę zmieniać na hydrauliki :)

Czy w krosie black amortyzator ma blokadę hydrauliczną,

Tak

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...