Skocz do zawartości
  • 0

Kaseta czy wolnobieg?

Gość Monika

Pytanie

Gość Monika
Napisano

Hejka,

wczoraj oglądałam rower i osoba sprzedająca informowała mi, że w tym rowerze jest kaseta, a mi to bardziej na wolnobieg wyglądało. 

2738235_2.jpg?updated=0

To jest zdjęcie tego czegoś (identyczne jest zamontowane w rowerze).

Czy Panowie pomogą biednej kobiecie rozpoznać co to jest i poradzą na przyszłość jak nie dać się oszukać? :D

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

kasety zaczynają się od ośmiu koronek, nie sorka po czasie doczytałem się, że nawet od sześciu- ale jeszcze poniżej 8 się nie spotkałem, po za tym widoczna różnica jest, jak patrzysz od strony najmniejszej koronki-jeżeli całość jest zamknięta nakrętką z ząbkami-to jest to kaseta, a jeśli nie ma nakrętki, za to są takie dziurki na klucz [zazwyczaj 2 do 4] to jest to wolnobieg- Twoje zdjęcie Ci to wyjaśni :)

jakbyś trafiła na wolnobieg 8-rzędowy i nie miała pewności:

http://www.youtube.com/watch?v=uqkFfa_0fuA

Napisano

o teraz jeszcze znalazłem dodatkową informację-po nazewnictwie odróżnisz wolnobieg od kasety, ale shimano:

-nazwy wolnobiegów zaczynają się od MF-TZxx

-nazwy kaset są oznaczone CS-xxxx

Napisano

Ta, najpierw informacje błędne, potem całkowicie nieprzydatne...

Jeśli już ma PO CZYMŚ rozpoznać, to będzie nakrętka blokująca

653f995b6c9933a24678dac73d2695d0.jpg

Jak widać kaseta ma charakterystyczny wielowpust na wierzchu. Wolnobieg tego nie ma...

Napisano

Jakie błędne i nieprzydatne? błąd szybko naprawiłem i napisałem poprawnie, a prawdą jest, że ze świeczką można szukać w "rowerowym" kasety poniżej 8 koronek...i jakie nieprzydatne? jak nie ma pewności tego co ogląda to pyta sprzedawcę o specyfikację-"papier" do tej części...

po za tym powtórzyłeś tylko to co też napisałem

Napisano

Nie ma to jak edytować post i udawać greka :stupid:

to sobie zobacz godziny-wyswietlają się- edytowałem w czasie, gdy Ty najechałeś na mnie- i masz efekt jaki jest...

odnośnie obrażenia mnie i nazwaniem mnie głupcem- ktoś mądry kiedyś powiedział: " nigdy nie kłóć się z głupkiem, bo najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu a następnie wygra z powodu większego doświadczenia" ;

dlatego też ucinam tę dziecinna przepychankę

Napisano

Istnieją i kasety 5-rzędowe, istnieją i wolnobiegi na 9 rzędów. Takie rozróżnianie nie ma sensu. Najprostszy sposób podał Kiciok i na tym chyba można zakończyć.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...