borozu Napisano 26 Maja 2014 Napisano 26 Maja 2014 Witam. Leci do mnie Lazaro V3 ( wartość 1.2k ) i potrzebuję czymś go zabezpieczać. Poczytałem, że z U-Locków minimalnie Kryptonite Keeper 12 tylko zastanawiam się czy nie wolałbym jakiegoś łańcucha ( czasami spinam 2 rowery jak z kolegą gdzieś jedziemy i ulock nie poradzi ). Dodatkowo często nie ma pod ręką obiektów do których ulock by się przypiął, więc potrzebuję czegoś "plastyczniejszego" Co polecacie najtańszego zabezpieczającego? Różne rodzaje, ulocki, łańcuchy, linki.
GIANT84 Napisano 26 Maja 2014 Napisano 26 Maja 2014 Na dodatek że dwa rowery i coś najtańszego?? To nie jest dobry pomysł. Jak wiadomo 2 rowery zabezpieczone jednym zapięciem to chrapka dla złodzieja. Jedno rozcięcie i 2 rowery ma, więc o czymś słabym nawet bym nie myślał. 1oozł to absolutne minimum jakie bym dał do roweru za 1200zł. A co do zapięcia coś z firmy kryptonite, posiada dobre opinie.
rowerzysta01 Napisano 26 Maja 2014 Napisano 26 Maja 2014 @borozu AXA Cherto Compact taniej się nie da,
KrisK Napisano 26 Maja 2014 Napisano 26 Maja 2014 Ja na codzień do szybkiego przypięcia używam AXA CLINCH 85. od dłuższego czasu i na razie z sukcesem Z tym ze jak przypinam się na dłużej to spinam rower dwoma takimi. To cudo co polecił @@rowerzysta01, też fajne ale waży. Z tym że chyba nacisk wytrzymuje do 7t a CLINCH do 3,5t Wszystko zależy gdzie na jak długo i jak często będziesz przypinał rower. Jak będziesz codziennie w wygodnym do kradzieży miejscu zostawiał rower na kilka godzin i złodziej sobie to upatrzy to żadne zabezpieczenie nie jest zbyt trudne do sforsowania.
borozu Napisano 26 Maja 2014 Autor Napisano 26 Maja 2014 Roweru zazwyczaj nie spuszczam z oka. W pracy jest na terenie obiektu otoczonym ogrodzeniem, na dodatek przy stróżówce, zapięcie będzie na chwilowe pozostawianie roweru/rowerów ( wejście do sklepu na parę(naście) minut itp. ). Znalazłem clinch 85cm za 55zł Czy może Axa securado 95cm - 60zł? Czy jest pomiędzy nimi znacząca różnica? Ogniwa po 6mm hartowane - chyba takie same? Tylko system zapięcia inny?
PjeseczeQ Napisano 26 Maja 2014 Napisano 26 Maja 2014 Stróż parkingu niczym Strażnik Teksasu będzie bronił twojego roweru... Taa... Łańcuch 6mm za 55 zł ? Szkoda 55 zł. Lepiej linke w kerfurze za 5.50 a resztę przechlać. Efekt końcowy taki sam.
borozu Napisano 26 Maja 2014 Autor Napisano 26 Maja 2014 Stróż parkingu niczym Strażnik Teksasu będzie bronił twojego roweru... Taa... Łańcuch 6mm za 55 zł ? Szkoda 55 zł. Lepiej linke w kerfurze za 5.50 a resztę przechlać. Efekt końcowy taki sam. Dokładnie taa, mogę rower brać ze sobą na stanowisko pracy i mieć go 2m ode mnie ale po co? Obok stróżówki za 2m wysokości ogrodzeniem jest wystarczająco dobrze pilnowany. To nie jest żaden parking tylko teren zakładu. Samochody są w innym miejscu na niestrzeżonym parkingu. I jak wspomniałem, zapięcia używam TYLKO na paręnaście minut max. Np. kiedy podczas jazdy skończy mi się woda i idę do sklepu.
rowerzysta01 Napisano 26 Maja 2014 Napisano 26 Maja 2014 @borozu jeśli oczekujesz ze za 60 zl dostaniesz produkt wysokiej jakości, to muszę cie rozczarować... matrial, robocizna, wysyłka do europy, dystrybucja , zysk sprzedawcy, no i oczywiście opłata za markę...
Gruff Napisano 26 Maja 2014 Napisano 26 Maja 2014 jak to już pisano, albo drogi u-lock [od100zł. wzwyż] albo w ogóle u-locka, ponadto mądre pisma wskazują, że dobrym rozwiązaniem jest na zabezpieczenie wydać około 10% wartości roweru- chciał nie chciał ponad stówkę wychodzi....
modelarz Napisano 26 Maja 2014 Napisano 26 Maja 2014 @borozu Za dużo masz wymagań a za niski budżet. Bo chcesz za 60zł kupić zabezpieczenie które będzie elastyczne, bezpieczne i lekkie. A tak się nie da, musisz z czegoś zrezygnować albo znacząco podnieść budżet. Za 60zł nie opłaca się w sumie nić kupować. Bo jak zależy ci na elastyczności to łańcuch podany wyżej będzie dobry, ale musisz pogodzić się z wagą. Jeśli chcesz coś lżejszego to możesz kupić U-locka np. onguard pitbull bądź trochę taniej abus mini. Ale U-lock nie jest tak elastyczny jak łańcuch i trudniej nim czasem dobrze zapiąć rower. Nic innego w sumie nie wymyślisz więc albo kupujesz coś taniego i liczysz że nikt ci nie ukradnie albo powiększasz trochę budżet i kupujesz coś co będzie trudniej przeciąć i będziesz miał przyzwoicie zabezpieczony rower.
borozu Napisano 26 Maja 2014 Autor Napisano 26 Maja 2014 Ale ja nigdzie nie napisałem, że chcę idealne zabezpieczenie za 60zł Doskonale wiem, że porządna rzecz porządnie kosztuje jak w każdej dziedzinie. Napisałem najtańsze "normalne" zabezpieczenie. Jak widzicie, jeden poleci AXA Clitcha, drudzy powiedzą, że to to samo co przywiązanie nitką i weź bądź tu mądry. Rozumiem, że najlepszy byłby u-lock ale nawet ciężko byłoby mi go wozić ( 2x bidon + trójkątna sakwa, na kierownicy latarka, licznik i dzwonek, na sztycy podsiodłowej 2x lampka czerwona ). Po prostu podajcie np. droższy łańcuch. Z drugiej strony, nie wiem czy nie brniemy za daleko. Wspominam po raz kolejny, że jeśli idę jeździć na rowerze to na nim jeżdżę a nie przypinam gdzieś i sobie idę. Albo na nim siedzę, albo mam na oku.
PjeseczeQ Napisano 27 Maja 2014 Napisano 27 Maja 2014 Ok - moje minimum : Kryptonite Evolution series 4 LS/Evolution Integrated Chain. Oba da się sensownie wozić, u-lock'a nawet sensowniej (jak u mnie w garażu na ostatnim zdjęciu). A jeśli chodzi o absolutne minimum to OnGuard Pitbull/Magnum 3001. Ew. w przypadku rowerów poniżej 1k Keeper.
KrisK Napisano 27 Maja 2014 Napisano 27 Maja 2014 Ale ja nigdzie nie napisałem, że chcę idealne zabezpieczenie za 60zł Doskonale wiem, że porządna rzecz porządnie kosztuje jak w każdej dziedzinie. Rozmawiając z producentem łańcuchów hartowanych w Polsce za 1m takiego chcieli 80zł Problem że mieli minimum 12mm a to wagowo mi nie pasowało ~3,6kg Jak się zapytałem czy przetnę to tarczką jak wezmę większy kawałek to usłyszałem że tak ale żebym sobie ich pudełko kupił Mnie interesował 8-10 nie mieli w produkcji więc odpuściłem. Ja AXA kupowałem za 79zł i była to najlepsza cena na rynku w momencie zakupu w zeszłym roku. Co gorsza warunek 10% w teorii też był spełniony czy powinienem zmienić zapięcie bo cena spadła? Pytanie czy łańcuch hartowany 6mm musi kosztować więcej w masowej produkcji? Patrząc na ceny "rolek" niekoniecznie. Bele czem tego nikt nie przetnie. Jak długo będzie ciął? To zależy od długości narzędzia siły tnącego i punktu podparcia jaki mu damy (kładzenie łańcucha na ziemi to kiepska opcja). Pytanie czy żeby ukraść rower z porysowaną ramą za 800zł będzie mu się chciało niszczyć nożyce za 200? Ten łańcuch jest pierwszym zabezpieczeniem które przetrwało cięcie na którejś z mas krytycznych... Łańcuch 6mm za 55 zł ? Szkoda 55 zł. Lepiej linkę w kerfurze za 5.50 a resztę przechlać. Efekt końcowy taki sam. Przetnij hartowany łańcuch 6mm i linkę za 5,5.... potem pisz takie wywody AXA jako jedna z nielicznych podaje silę nacisku jaką wytrzymują ich produkty. Za 60zł nie opłaca się w sumie nić kupować Podobają mi się takie teksty... A ceny topnieją... A na koniec ktoś kupuje sobie linkę za 150zł.... Kombinerki nadal wystarczają ale nie wydal 60 a 10% wartości... W sumie nawet łańcuch krowi 10zł za metr by był lepszy ale w myśl zasady za 60 nic... Są tacy co kupowali ulocki markowe i naj naj... a złodzieje zabierali im rowery idąc z długopisem za 50gr.... Niestety kierować się trzeba jakimiś przesłankami. AXA jest jedną z bardziej stabilnych firm podaje jakiekolwiek dane. Wtop zaliczyła mniej niż wychwalana firma na "K" choć może to wcale nie dobrze dla konsumenta. Jeśli wierzyć że łańcuch jest hartowany to cięcie nożycami łatwo chowanymi pod kurtką odpada. Strasznie się wystrzępią i trwa to długo. (tu rola przechodniów jest niezastąpiona i to jest najsłabsze ogniwo łańcucha) Jeśli kłamią.... Cóż wygląda że nie kłamią i łańcuch jest przyzwoitej jakości a czy każdy? Problem jak złodziej przyjdzie z "ręcznym hydraulicznym" urządzeniem tyle że takie i ulocki łyknie jak sznurówkę. Tak samo jak będzie mógł się siłować przez 5-10-15minut i nikt nie zadzwoni na policję. Znalazłem clinch 85cm za 55zł Czy może Axa securado 95cm - 60zł? Z zasady nie ufam zapięciom "systemowym" ale może błędnie. Poza tym wybrałem opcję dwa krótsze zamiast jeden długi. Wadą i zaletą jest długość. Przypięcie sie do latarni betonowej 85 jest praktycznie nierealne. Ale z kolei jak masz dłuższy łańcuch to czasem zaczyna się problem że wisi on do ziemi dając świetny punkt podparcia złodziejowi. A czasem jest tak złośliwie że nie ma jak "skrócić" Tu wygrywa rozwiązanie z kłódką (jak się zerwie osłona czyli po 5 użyciach) bo można sobie "krócej spiąć" A swoją drogą jak się przypinam w mieście to staram się tam gdzie stoją drogie rowery przypięte linkami
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.