Skocz do zawartości

[4000] 2 rowery, cross i trek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Pierwszy post więc Witam wszystkich

W sprawach roweru jestem zielony. Spędziłem wiele godzin czytając to forum - szczególnie ten dział. Tak czy inaczej...

Do wydania 4 tyś na 2 rowery, damka i męski.

Dla siebie wybrałem medano vanity vt.3, rama 20" do 180 wzrostu.

http://m.allegro.pl/rower-medano-vanity-vt-3-28-20-cross-w-wa-i4189740755.html

przeznaczenie: dojazd do pracy, wycieczki, zabawa. Asfalt, drogi utwardzone, ścieżki leśne utwardzone, szybsza jazda.

Drugi, dla mojej połówki, rama wychodzi jakoś 17" dla 165 ale znalazłem rower Romet gazela 2.0 z 2013

http://allegro.pl/rower-romet-gazela-2-0-28-18-trekking-2013-i4256509456.html

Przeznaczenie: podobnie jak ja tyko wolniej. Oczywiście jak to kobieta... ma być ładny!

Pytanie przy okazji.. Do medano wymieniać oponę na "bardziej cross" czy na tej przyłysawej da radę np w deszcz czy piach?

Sent from my X9006 using Tapatalk

Napisano

Po wyborach widać, iż już zdecydowanie zielony nie jesteś. Nie wiem, czy da się dobrać coś lepszego.

Co do opony to na ulice będzie super (niezależnie od deszczu), ale w teren już nie za bardzo. Jeśli planujesz częste wypady w teren, to możesz się zastanowić nawet nad Schwalbe Smart Sam > tak wyglądaja na crossie:

http://www.unibike.pl/vipergts.html

Jeśli jednak terenu ma być mniej, to popularne są np. takie CX compy:

http://nrowery.pl/rowery-2014/cross/caledon-28-db

Napisano

Dzięki Ci Panie za Twe dobre słowa :P

Uwierz na słowo żem zielony straszliwie. Zwyczajnie, dwukrotnie przeleciał ten dział i mnóstwo ofert.

Tak czy siak, myśle o oponach Smart Sam. Napisałem maila do sklepu czy wymienią przed wysyłką ale nie odpowiedzieli jeszcze.

Gdyby tu, na forum, był jakiś spec ze Świdnicy od razu bym miał zaufany serwis :)

Napisano

Sprzedawca nie odpowiada na maile. Poczekam do jutra do południa. Jeśli Jego Łaskawość nie spojrzy na uniżonego klienta to będzie on musiał poszukać innego sklepu i możliwie innego roweru :verymad:

Wciskam ludziom 4 tyś. do ręki a oni łaskę robią :stupid:

Napisano

Od Medano? Jeśli to ten sklep na Kabatach to tam jest prawdziwy piwniczny open space wypełniony po brzegi stłamszonymi, zarobionymi studentami, podejrzewam, że przy takiej pogodzie i związanym z nią zapotrzebowaniu na rowery, nie spali już od co najmniej 30h i są już pierwsze ofiary zasłabnięć  :D

Tam nawet po sezonie jest taki przemiał i chaos, że hej. Jak coś odbieram osobiście to muszę czekać ze 20 minut, mimo że mają 4-5 stanowisk :)

Napisano

Z Medano jest jeszcze jeden sklep ale resztę wtedy będe musiał rozrzucić. Zamieszanie teraz będzie.

Pytanie było ważne: ile wyniosą mnie koszty wysyłki dwóch rowerków i paczki akcesoriów. Pytałem też o wymianę opon z podobnym rezultatem.

Dziwna ta Warszawa - podobno taka wolnościowa, otwarta i pełna miłości... a tu studenci umierają w piwnicach z rowerami.

Sklep:

ul. Mielczarskiego 1 lok. C
(szyld sportown.pl)

Coś na zastępstwo w razie czego? Szarpnąć się na Zetosa GTS?

Napisano

Tak, to ten sklep :D

A co do Zethosa to nie wiem. W sumie wcale nie jest lepszy. Ja bym mimo wszystko dał jeszcze szansę tym biednym ludziom z piwnicy :) Można spróbować zadzwonić.

Napisano

Dziś przed południem dostąpiłem łaski.. odpisali :) Tyle że połowę zakupu już dokonałem w innym sklepie.

Czuję w kościach że dostanę już zamówione a piwnica nadal będzie omdlewać. Przyjdą rowerki to napiszę jak się mają.

Znalazłem dziś Kellysa Glock Limited. Za późno jednak na zmianę :)

Napisano

Przyszły oba rowerki.

Medano - muszę jakoś pozbyć się paskudnych naklejek z ramy jak z rozkładem metra w Polsce i  będzie piknie. Rowerek zwraca uwagę :icon_cool:

Studenci z piwnicy także zmienili mi oponki na CX Comp. w zamian zgubili śrubkę do mocowania kierownicy :teehee: Rama 20" okazała się za wysoka.

Będę musiał wybierać czy rozwalić sobie łeb czy stłuc jajka... cięzko będzie wybrać :bye2:

Romet - tu już więcej cyrków było. Druty pod siodełkiem niedopasowane do mocowania - rowki mają większy rozstaw, nawet młotek nie pomógł :sick:

Wziąłem także koszyk na kierownicę. Coś strasznego. Tandeta niesamowita. Mocowanie jest na wkręty które są tak krótkie że nie mogę ich wkręcić.

Zostały mi także, bliżej nieokreślone, śrubki :whistling: Ciekawe czy moje czy żoneczki :sweat:

Czuję w kościach że piwnica czyta te forum.

Pozdrawiam Studentów z Piwnicy, jest git :thumbsup:

• 2 tygodnie później...
Napisano

Jeśli nie ściągnąłeś jeszcze naklejek z medano to proponuję się wstrzymać.

C360_2014-06-08-15-12-32-3741_zpsa4cc4f7

Naklejki są pod cienką warstwą lakieru bezbarwnego i po ich usunięciu zostanie Ci taki ślad. Nie zmienia to faktu, że mniej "dziecinne" naklejki miałem na rowerze komunijnym, moja rama na pewno idzie do malowania po tym sezonie.

Napisano

Dziady się trzymają tak mocno że aż mi się nie chce :P Zacząłem skrobać ale za dużo z tym zabawy.

Dzięki za informacje :thumbsup: Ja bym chciał ramę w kolorach imitujących góry z czerwonym smokiem ziejącym ogniem, owiniętym wokół :sorcerer:

Drobna aktualizacja dla kupujących u studentów z piwnicy.

Dziś zauważyłem że w tylnym kole tracę powietrze. Wziąłem pompkę i odkęciłem... chciałem odkręcić plastikową zatyczkę.

Siłowałem się przez chwilę, w końcu przyjżałem się z bliska - a tam cyrk. zatyczka wkręcona na chama a w środku widać pokrzywiony wentyl.

Studenci niby umierają w piwnicy ale siłę do pompowania jednak mają. Wszystko było by ok gdyby nie fakt że ta zatyczka celowo została wkręcona na chama by powietrze nie uciekało.

Osobo pomująca to koło zrobiła to celowo. Wyciągnąłem cały zawór i wkręciłem w imadełko - dopiero wtedy zatyczkę odkręciłem. Potem kombinerkami prostowałem.

Najpierw brakowało śrubki do mostka teraz zniszczyli wentyl. Ciekawe jakie jeszcze niespodzianki mi sklep zafundował.

Całość już zakrawa na zwykłe chamstwo. Zakupów już tam nie zrobię. Napisałem do nich - zobaczymy co wymyślą.

wentyl.jpg

Napisano

Podeślą śrubki i dętkę na wymianę. Wszystko dobrze. Niestety niesmak zawsze zostaje.

Choćby nie wiem jak się starali takie rzeczy psują imię sklepu na zawsze. Chyba sobie bloga założę :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...