Skocz do zawartości

[rower] Cruisery i Kokkedal

majoool

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Chciałbym zasięgnąć opinii na temat rowerów typu cruiser. Czy są to rowery tylko do jazdy miejskiej po płaskiej nawierzchni czy dadzą sobie radę przy podjeździe pod górkę w lesie czy innej bardziej wymagającej nawierzchni? Chciałabym również dowiedzieć się co sądzicie o firmie Kokkedal z Wielkopolski. Czy są to rowery godne polecenia? Czy raczej takie na których głównie dobrze się wygląda a z wygodna jazde nie maja nic wspólnego? za wszystkie odpowiedzi z góry dziękuję i pozdrawiam!

• 2 tygodnie później...
Napisano

To rowery dla szpanu i nic ponadto. Miałem przyjemność pożyczyć od znajomej taki. Plecy i kolana bolały po 20 minutach. Podjazdy to masakra, bo ani siedząc ani na stojaka nie szło pokonać dłuższej górki. Najlepsze, że znajoma ma to samo zdanie a rowerem tym jeździ, bo "wygląda".

Przejedź się i wyrób sobie własną opinię zanim taki rower kupisz.

• 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
Napisano

Całkowicie zgadzam się z poprzednimi opiniami, że rower nadaje się tylko do poruszania się po płaskim asfalcie ewentualnie utwardzonym terenie. Nie wyobrażam sobie jazdy na nim po lesie, piachu i innym grząskim podłożu. Dłuższe podjazdy na takim rowerze to naprawdę ciężka sprawa. Może niektórzy będą chcieli mnie za to powiesić ale nawet jak Ci dobrze noga podaje to taki rower musi mieć przynajmniej 3 biegi w pieście. To trochę pomaga ale nie jest to cross, trekking ani mtb. Taki rower swoje waży i nie jest demonem prędkości, face it ;) Co ciekawe 14,5 kg w podesłanym rowerze wydaje się być mało ... Najlepiej się do niego przymierzyć i przejechać bo nie każdemu będzie odpowiadać taka jazda.

Przy okazji jeżdżę na cruiserze od 5 lat i jest to mój rower do codziennego przemieszczania się po mieście. Jeździ się nim jak wielkim amerykańskim krążnikiem szos. Jest szeroko, miękko i turbo wygodnie dzięki wielkiej kanapie a na zakrętach buja ;) 

Napisano

Dziękuję za odpowiedź @osidło ;-)

W takim razie jaki rower polecacie dla kobiety do jazdy po mieście i czasem na nieco bardziej wymagającą nawierzchnię?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...