Skocz do zawartości

[okulary] Okulary na rower

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Zrobiło się ciepło, słońce wyszło zza chmur (przynajmniej u mnie :>) i przyszło mi kupić jakieś okulary. Polecilibyście jakieś fajne (mogą być ładne) okulary na rower w przystępnej cenie, fajnie by było żeby można było je ubrać też np. na wyjscie na plaże, miasto czy coś w tym rodzaju.

Co sądzicie o tych: http://www.decathlon.pl/okulary-arroyo-pack-id_8173631.html

Nie opłaca się brać drogich okularów na rower

Why?

Jak kogoś stać, to czemu nie. Kiedyś jeździłem w tanich okularach PRO i dawały radę, ale jak spróbowałem okularów z polaryzacją, lepszymi szybkami, to da się zauważyć różnicę. Oczywiście, nie dla każdego jest ona warta te np 100zł :).

Okulary z Lidla są średniej jakości - jak porównam je do PRO za 30zł, to wolę PRO. Np od pomarańczowych szkieł bolą mnie oczy i nie jestem w stanie jechać w nich dłużej niż 1h, nawet samochodem. Bezbarwne i ciemne szkła znoszę trochę lepiej.

Mam polaryzacyjne w samochodzie, ale moim zdaniem nie opłaca się na rower (zwłaszcza MTB) bo się rysują. Gałąź obetrze, spadną czasem niekoniecznie z nosa a z ręki, albo i z nosa jak zaparują i się je na czubek zsuwa. Błoto chlapnie i przy przetarciu rękawiczką porysują się.

Jak kogoś stać, to ok. Ale moim zdaniem wystarczą ciemne z filtrem UV na słoneczne dni i jasne też z filtrem UV na pochmurne dni. Sam mam takie w etui z wymiennymi szkłami (jest to wygoda bo warunki się zmienią to szkło cyk cyk i wymienione), a na podjazdach długich wrzucam w etui i plecak bo parują.

Akurat te co podałem nie mają, za to mają rewelacyjną cenę.

Te z Lidla też spokojnie możesz rozważyć. Tutaj masz temat o ofercie z Lidla, na pewno można gdzieś przeczytać o okularach: http://www.forumrowerowe.org/topic/152250-dyskonty-lidl-biedronka-aldi-etc-oferta-rowerowa-2014-cz1/page-38

Najważniejsze żeby były wygodne.

Byłem dziś w lidlu, ale juz nie było okularów. Dzisiaj jeszcze popatrzałem na różnych stronach i tak wybrałem dwa modele:

1. http://www.decathlon.pl/okulary-arroyo-pack-id_8173631.html (te co wczesniej chcialem wziać)

2. http://www.arctica.pl/p387/S-200.html

Te drugie prawdopodobnie nie mają wymiennych szkieł, jednak to aż tak bardzo jest potrzene? Jak to waszym zdaniem jest?

Ja posiadam już 5 lat okulary firmy Arctica. Zakupione do auta teraz służą przy jeździe na rowerze. Bardzo dobrze się sprawują, szkła się nie rysują, refleksów nie ma. Po tylu latach użytkowania polecam wyroby tej firmy, u mnie w domu już 3 pary okularów jest i każde są wspaniale ;)

Wiecie może czy można zakupić okulary przyciemniane w oprawkach sportowych, stosowne do swojej wady wzroku.

Można zamówić u optyka, ale to bardzo drogie rozwiązania (kiedyś się dowiadywałem, to od 1500 PLN, teraz ceny mogły się zmienić, poza tym zależą od wady wzroku).

Można też kupić okulary z wkładką korekcyjną. Pisałem o tym na swoim blogu kiedyś.

Możesz też spróbować dobrać zwykłe oprawki o bardziej sportowym wyglądzie (najlepiej z plastiku) i poprosić o wstawienie szkieł przyciemnionych (maksymalne przyciemnienie wynosi klikadziesiąt procentt).

pozdrawiam,

Rafał

Ja polecam uvex 203. Są dostępne szare 3 kategorii (jak mocno ściemniają) i żółte 1-ej oraz jakieś kolorowe, chociaż nie wiem po co. Cena to 100-140zł.

Wentylacja - dobra, rzadko kiedy mi parują a pocę się ogromnie. Dobra widoczność - brak ramek, zasłaniają pełne oko.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...