Skocz do zawartości

[Letni Komplet] Koszulka + spodenki + rękawiczki

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Chciałbym kupić komplet odzieży na lato, a jestem w tym jak i w jeździe na rowerze kompletnym amatorem... Na rowerze jeżdżę powiedzmy 3-4 razy w tygodniu po 50km+ głównie szosy, czasem utwardzone i leśne drogi/ścieżki rowerem cube analog 29er, i po wczorajszych 83km już kompletnie bolał i boli mnie tyłek od zwykłych spodenek nie wspominając o spoceniu :) a zwykła bawełniana koszulka była kompletnie mokra od potu - co nie jest zbyt przyjemne - szczególnie wracając nocą gdzie temperatura trochę spadła itp..

Budżet jaki mogę przeznaczyć to maksymalnie 300 pln na cały komplet

Na razie byłem w jednym sklepie, żeby zobaczyć rozmiary i co do koszulki/spodenek to zdecydowanie XL - przymierzałem - mam 190 cm jednak z dość nietypową budową ciała (długie nogi - ~98 cm od krocza do podłogi - samo to że analog 29er z ramą 21 był dla mnie ok ale tylko kiedy sztyca mogła być wyciągnięta do limitu, a więc kupiłem 23"):

koszulkę - http://www.sklep.fan-sport.pl/PEARL-IZUMI-KOSZULKA-MESKA-ROWEROWA-ELITE-BIALO-CZ(3,14017,24716).aspx

spodenki - http://www.sklep.fan-sport.pl/PEARL-IZUMI-GETRY-ROWEROWE-KROTKIE-NA-SZELKACH-Z-W(3,14017,26620).aspx

jednak cena trochę zbyt przekracza mój budżet mimo, że w przypadku koszulki wydaje się fajna okazja i fajnie na mnie leżała

w przypadku rękawiczek nie wiem jak jest, bo obecnie jeżdżę w jakichś 10 letnich rękawiczkach z tesco które znalazłem gdzieś w szafie, i dłoń mi w nich nie oddycha a od góry jest bawełniana siatka, która już się zaczyna powoli rwać itp. 

Na tą chwilę ciekawi mnie jak wypadają:

http://www.rogelli.pl/spodenki-rowerowe-rogelli-magasa-czarno-biale/

http://www.rogelli.pl/koszulka-rowerowa-rogelli-prali-bialo-czarna/

i powiedzmy rękawiczki:

http://www.rogelli.pl/letnie-rekawiczki-rowerowe-phoenix-czarne/

Zastanawia mnie czy powiedzmy warto troszkę dopłacić i kupić tą koszulkę w promocji pearl izumi i skompletować z spodenkami innej firmy przykładowo tej rogelli, czy coś, albo w ogóle jakiś inny zestaw z wersji tańszych bo powiedzmy różnica może być niewielka na moje potrzeby... zależy mi na stosunku jakość/cena

Pozdrawiam i z góry dzięki za jakąkolwiek pomoc

i powiedzmy rękawiczki: http://www.rogelli.p...phoenix-czarne/
Rękawiczki posiadam takie same ale jaskrawo zielone. Dają rade i dodatkowe sznureczki do ich ściągania (genialny patent). A co do ciuchów Rogelli to mam spodnie,bluzę i kurtkę, ja jestem zadowolony, ale widziałem też przeciwników więc pewnie spotkasz się też z negatywem. Na pewno do 300zł znajdzie się dobry komplet.

Może pytanie z innej beczki...

Co powinienem kupić żeby jazda była bardziej przyjemna latem??? Do tej pory jeździłem w zwykłej bawełnianej koszulce i spodenkach wyjściowych z najnormalniejszą bielizną - do 30km po płaskich drogach się to jako tako sprawdzało... ale od 40km wzwyż z podjazdami itp pojawia się pewien dyskomfort.

Dlatego może pytanie następujące:  Co powinienem kupić i ile powinienem wydać na koszulkę i spodenki tak żeby mieć odpowiednią jakość przy dobrej cenie nie myśląc o tym że się przepłaciło lub że nie potrzebnie się oszczędzało ? Bo nie ma sensu kupować kompletu odzieży za 1000 zł kiedy się jej nie wykorzystuje, albo za 100 zł żeby być kompletnie nie zadowolonym i kupować ponownie przy wyrzuceniu w kosz starej wersji przez zwyczajnie słabą jakość...

Czy według was na rower mtb jest sens kupować odzież przeznaczoną bardziej na kolarkę ? - mam tylko tego cube i o kolarce raczej nie będę myślał puki co.. czy po prostu jakieś szorty rowerowe + ewentualnie bieliznę rowerową? Czy koszulka powinna być stosunkowo obcisła i przylegać do ciała?

Tak jak już pisałem, jestem amatorem i nie posiadam jakiejś konkretnej wiedzy jeżeli chodzi o rowery a tym bardziej odzież rowerową... na rowerze jeżdżę dla czystej przyjemności tak jak pisałem wyżej - 3-5 razy w tygodniu w zależności od pogody i każdy wypad to min 20km maks 83km (przynajmniej jak do tej pory) - najczęściej około 50km głównie szosy ale czasem zdarzają się też leśne i polne drogi

Byłbym bardzo wdzięczny jakby ktoś mnie naprowadził przynajmniej poprzez jakąkolwiek pomoc/opinie

Każda odzież kolarska sprawdzi się lepiej niż bawełniana

Natomiast wybór między obcisłym a luźnym sprowadza się głównie do gustów, a konkretniej tego czy ktoś jest w stanie znieść swój obcisły widok w lustrze.

Jeżdżę w jednym i w drugim. Zaletą obcisłych jest to, że nie krępują ruchów i nie łopocą przy wyższych prędkościach - wadą że są obcisłe (patrz wyżej). 

Luźna to luźna. Jest jakby normalniejsza i tyle.

Zobacz ofertę Endury. Mają mnóstwo ciuchów, cenowo lądują gdzieś pośrodku półki, a jakość jest bardzo dobra.

ja mam dość nietypową sylwetkę i spodenki obcisłe leżą na mnie dość dobrze, z tego względu że 1. patrze na to jako na ubiór sportowy a nie wyjściowy i nigdy nie myślałem że ktoś jadący na rowerze w takim stroju ubiera się "pedalsko" - raczej sportowo, a 2. mam dość długie i "grube" uda - 90cm mam w pasie, a 55cm jedno udo mierzone gdzieś w połowie pomiędzy kolanem a kroczem - moja ręka pomiędzy łokciem a ramieniem - 29cm a w nadgarstku 17cm :D dlatego spodenki obcisłe leżą na mnie zdecydowanie lepiej niż koszulka obcisła :) - więc z wyglądem spodenek nie mam problemu..

co mnie zastanawiało to: co jest bardziej wygodne (zarówno dla relacji tyłek/siodło jak i w oddychaniu skóry/odprowadzaniu potu) i czy jeździ się na mtb w odzieży właśnie typowo kolarskiej - czy są to jedynie jednostki a jeździ się raczej w spodenkach szerszych. Ogólnie nie chce wyglądać dziwnie nawet dla rowerzystów :)

przy okazji ciekawi mnie czy spodenki z czarnymi szelkami są widoczne pod białą koszulką - tak jak powiedzmy w przypadku tego kompletu co przymierzałem pearl izumi - bo jednak w sklepie przy sztucznym oświetleniu, a pod słońcem jest różnica - bo ogólnie jak przymierzałem to po nałożeniu samych spodenek szelki tragicznie dziwnie wyglądały a po przykryciu ich koszulką już taki komplet wyglądał bardzo dobrze.. i jak jest ewentualnie z oddychalnością takich szelek - bo to jednak dodatkowy materiał pod koszulką? - pytam bo komplet biała koszulka z szarymi/czarnymi wstawkami + czarne spodenki mi jak najbardziej odpowiadają ze względów kolorystycznych - a poczytałem na forum, że te z szelkami są o wiele lepsze niż bez :) - w przypadku jakbym miał brać spodenki obcisłe

Endura mieści się cenowo podobnie jak pearl izumi, i tak jak pytałem - czy jest sens wydawać taką kwotę na moje potrzeby? a może zapytam inaczej... Jakbyście byli na moim miejscu ale będąc znacznie doświadczonym w kupowaniu odzieży na rower i jeździli średnio 4 razy w tygodniu po 50km+ każdy wypad - mówiąc tylko o szosach i czasem jakieś utwardzone ścieżki itp - ale tylko amatorsko - to ile byście przeznaczyli pieniędzy i za czym byście się rozglądali właśnie pod mtb nie patrząc tutaj na wygląd czy obcisłe czy normalne.. -  a chcę kupić bo pasuje mi coś z wkładką z dobrą oddychalnością materiału

Jestem dość oszczędny ale z reguły jest tak, że jak się na czymś przesadzi z oszczędzaniem to później jest płacz i zgrzytanie zębów no i podobnie jak się za bardzo przesadzi z wydaniem pieniędzy i żałuje się później po jaką cholerę  się aż tyle wydawało..

Dlatego proponuje zakup w lildu, jakość pewnie będzie dobra a za nieduże pieniądze będziesz wiedział czy chcesz używać takich strojów, mam jeden komplet z szelkami i szelki prześwitują, ale dlatego że to komplet i pasuje kolorystycznie, u ciebie pewnie będzie podobnie. Ja też borykałem się z tym jak będę postrzegany ale w końcu dotarło do mnie że w du...pie to mam co powiedzą i co zobaczą. I też pierwszy komplet kupiłem używany za chyba 40zł żeby sprawdzić czy będzie mi pasować.

Zadam jeszcze raz głupie pytania żeby się upewnić i pewnie będę zamawiał lub jechał do sklepu na dniach:

1. Czy jeżdżenie na mtb w odzieży obcisłej nie będzie wyglądać dziwnie ? mam na myśli czy w kolarskiej odzieży obcisłej się jeździ normalnie na mtb ? bo ogólnie nie zwracałem na innych rowerzystów uwagi nigdy -.-

2. Czy czarne czarne szelki są widoczne pod białą koszulką - czy to może prześwitywać w jakiś sposób ? - rozumiem że spodenki z szelkami ubiera się na ciało, ewentualnie podkoszulek i na to koszulka ?

3. Czy jeden komplet mi wystarczy, czy raczej powinienem od razu pomyśleć o zakupie 2x koszulek ? czy po prostu z reguły po wypadzie się koszulkę spodenki pierze/przepłukuje i na następny dzień znów na jakiś wypad w tych samych ciuchach ?

• Mod Team

mam na myśli czy w kolarskiej odzieży obcisłej się jeździ normalnie na mtb ?

Nie jest to nic niezwykłego, powiem że większość jeździ. Ale są zwolennicy luźnych spodni z wkładką w dodatkowych wewnętrznych gaciach.

rozumiem że spodenki z szelkami ubiera się na ciało, ewentualnie podkoszulek i na to koszulka ?

Dobrze rozumiesz.

Czy czarne czarne szelki są widoczne pod białą koszulką - czy to może prześwitywać w jakiś sposób ?

Raczej nie.Chyba że kupisz koszulkę z totalnego sitka.

.

Czy jeden komplet mi wystarczy,

Po praniu może nie zdążyć wyschnąć do następnego dnia i to jest problem w przypadku jednego zestawu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...