Samurai666 Napisano 25 Maja 2014 Udostępnij Napisano 25 Maja 2014 Witam, Chciałbym kupić komplet odzieży na lato, a jestem w tym jak i w jeździe na rowerze kompletnym amatorem... Na rowerze jeżdżę powiedzmy 3-4 razy w tygodniu po 50km+ głównie szosy, czasem utwardzone i leśne drogi/ścieżki rowerem cube analog 29er, i po wczorajszych 83km już kompletnie bolał i boli mnie tyłek od zwykłych spodenek nie wspominając o spoceniu a zwykła bawełniana koszulka była kompletnie mokra od potu - co nie jest zbyt przyjemne - szczególnie wracając nocą gdzie temperatura trochę spadła itp.. Budżet jaki mogę przeznaczyć to maksymalnie 300 pln na cały komplet Na razie byłem w jednym sklepie, żeby zobaczyć rozmiary i co do koszulki/spodenek to zdecydowanie XL - przymierzałem - mam 190 cm jednak z dość nietypową budową ciała (długie nogi - ~98 cm od krocza do podłogi - samo to że analog 29er z ramą 21 był dla mnie ok ale tylko kiedy sztyca mogła być wyciągnięta do limitu, a więc kupiłem 23"): koszulkę - http://www.sklep.fan-sport.pl/PEARL-IZUMI-KOSZULKA-MESKA-ROWEROWA-ELITE-BIALO-CZ(3,14017,24716).aspx spodenki - http://www.sklep.fan-sport.pl/PEARL-IZUMI-GETRY-ROWEROWE-KROTKIE-NA-SZELKACH-Z-W(3,14017,26620).aspx jednak cena trochę zbyt przekracza mój budżet mimo, że w przypadku koszulki wydaje się fajna okazja i fajnie na mnie leżała w przypadku rękawiczek nie wiem jak jest, bo obecnie jeżdżę w jakichś 10 letnich rękawiczkach z tesco które znalazłem gdzieś w szafie, i dłoń mi w nich nie oddycha a od góry jest bawełniana siatka, która już się zaczyna powoli rwać itp. Na tą chwilę ciekawi mnie jak wypadają: http://www.rogelli.pl/spodenki-rowerowe-rogelli-magasa-czarno-biale/ http://www.rogelli.pl/koszulka-rowerowa-rogelli-prali-bialo-czarna/ i powiedzmy rękawiczki: http://www.rogelli.pl/letnie-rekawiczki-rowerowe-phoenix-czarne/ Zastanawia mnie czy powiedzmy warto troszkę dopłacić i kupić tą koszulkę w promocji pearl izumi i skompletować z spodenkami innej firmy przykładowo tej rogelli, czy coś, albo w ogóle jakiś inny zestaw z wersji tańszych bo powiedzmy różnica może być niewielka na moje potrzeby... zależy mi na stosunku jakość/cena Pozdrawiam i z góry dzięki za jakąkolwiek pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GIANT84 Napisano 25 Maja 2014 Udostępnij Napisano 25 Maja 2014 i powiedzmy rękawiczki: http://www.rogelli.p...phoenix-czarne/ Rękawiczki posiadam takie same ale jaskrawo zielone. Dają rade i dodatkowe sznureczki do ich ściągania (genialny patent). A co do ciuchów Rogelli to mam spodnie,bluzę i kurtkę, ja jestem zadowolony, ale widziałem też przeciwników więc pewnie spotkasz się też z negatywem. Na pewno do 300zł znajdzie się dobry komplet. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Samurai666 Napisano 28 Maja 2014 Autor Udostępnij Napisano 28 Maja 2014 Może pytanie z innej beczki... Co powinienem kupić żeby jazda była bardziej przyjemna latem??? Do tej pory jeździłem w zwykłej bawełnianej koszulce i spodenkach wyjściowych z najnormalniejszą bielizną - do 30km po płaskich drogach się to jako tako sprawdzało... ale od 40km wzwyż z podjazdami itp pojawia się pewien dyskomfort. Dlatego może pytanie następujące: Co powinienem kupić i ile powinienem wydać na koszulkę i spodenki tak żeby mieć odpowiednią jakość przy dobrej cenie nie myśląc o tym że się przepłaciło lub że nie potrzebnie się oszczędzało ? Bo nie ma sensu kupować kompletu odzieży za 1000 zł kiedy się jej nie wykorzystuje, albo za 100 zł żeby być kompletnie nie zadowolonym i kupować ponownie przy wyrzuceniu w kosz starej wersji przez zwyczajnie słabą jakość... Czy według was na rower mtb jest sens kupować odzież przeznaczoną bardziej na kolarkę ? - mam tylko tego cube i o kolarce raczej nie będę myślał puki co.. czy po prostu jakieś szorty rowerowe + ewentualnie bieliznę rowerową? Czy koszulka powinna być stosunkowo obcisła i przylegać do ciała? Tak jak już pisałem, jestem amatorem i nie posiadam jakiejś konkretnej wiedzy jeżeli chodzi o rowery a tym bardziej odzież rowerową... na rowerze jeżdżę dla czystej przyjemności tak jak pisałem wyżej - 3-5 razy w tygodniu w zależności od pogody i każdy wypad to min 20km maks 83km (przynajmniej jak do tej pory) - najczęściej około 50km głównie szosy ale czasem zdarzają się też leśne i polne drogi Byłbym bardzo wdzięczny jakby ktoś mnie naprowadził przynajmniej poprzez jakąkolwiek pomoc/opinie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GIANT84 Napisano 28 Maja 2014 Udostępnij Napisano 28 Maja 2014 W Lidlu teraz będziesz miał od 29 fajny komplet rowerowy w dobrej cenie. Warto zerknąć i zobaczyć jak się będziesz czuć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sol Napisano 28 Maja 2014 Udostępnij Napisano 28 Maja 2014 Każda odzież kolarska sprawdzi się lepiej niż bawełniana Natomiast wybór między obcisłym a luźnym sprowadza się głównie do gustów, a konkretniej tego czy ktoś jest w stanie znieść swój obcisły widok w lustrze. Jeżdżę w jednym i w drugim. Zaletą obcisłych jest to, że nie krępują ruchów i nie łopocą przy wyższych prędkościach - wadą że są obcisłe (patrz wyżej). Luźna to luźna. Jest jakby normalniejsza i tyle. Zobacz ofertę Endury. Mają mnóstwo ciuchów, cenowo lądują gdzieś pośrodku półki, a jakość jest bardzo dobra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Samurai666 Napisano 28 Maja 2014 Autor Udostępnij Napisano 28 Maja 2014 ja mam dość nietypową sylwetkę i spodenki obcisłe leżą na mnie dość dobrze, z tego względu że 1. patrze na to jako na ubiór sportowy a nie wyjściowy i nigdy nie myślałem że ktoś jadący na rowerze w takim stroju ubiera się "pedalsko" - raczej sportowo, a 2. mam dość długie i "grube" uda - 90cm mam w pasie, a 55cm jedno udo mierzone gdzieś w połowie pomiędzy kolanem a kroczem - moja ręka pomiędzy łokciem a ramieniem - 29cm a w nadgarstku 17cm dlatego spodenki obcisłe leżą na mnie zdecydowanie lepiej niż koszulka obcisła - więc z wyglądem spodenek nie mam problemu.. co mnie zastanawiało to: co jest bardziej wygodne (zarówno dla relacji tyłek/siodło jak i w oddychaniu skóry/odprowadzaniu potu) i czy jeździ się na mtb w odzieży właśnie typowo kolarskiej - czy są to jedynie jednostki a jeździ się raczej w spodenkach szerszych. Ogólnie nie chce wyglądać dziwnie nawet dla rowerzystów przy okazji ciekawi mnie czy spodenki z czarnymi szelkami są widoczne pod białą koszulką - tak jak powiedzmy w przypadku tego kompletu co przymierzałem pearl izumi - bo jednak w sklepie przy sztucznym oświetleniu, a pod słońcem jest różnica - bo ogólnie jak przymierzałem to po nałożeniu samych spodenek szelki tragicznie dziwnie wyglądały a po przykryciu ich koszulką już taki komplet wyglądał bardzo dobrze.. i jak jest ewentualnie z oddychalnością takich szelek - bo to jednak dodatkowy materiał pod koszulką? - pytam bo komplet biała koszulka z szarymi/czarnymi wstawkami + czarne spodenki mi jak najbardziej odpowiadają ze względów kolorystycznych - a poczytałem na forum, że te z szelkami są o wiele lepsze niż bez - w przypadku jakbym miał brać spodenki obcisłe Endura mieści się cenowo podobnie jak pearl izumi, i tak jak pytałem - czy jest sens wydawać taką kwotę na moje potrzeby? a może zapytam inaczej... Jakbyście byli na moim miejscu ale będąc znacznie doświadczonym w kupowaniu odzieży na rower i jeździli średnio 4 razy w tygodniu po 50km+ każdy wypad - mówiąc tylko o szosach i czasem jakieś utwardzone ścieżki itp - ale tylko amatorsko - to ile byście przeznaczyli pieniędzy i za czym byście się rozglądali właśnie pod mtb nie patrząc tutaj na wygląd czy obcisłe czy normalne.. - a chcę kupić bo pasuje mi coś z wkładką z dobrą oddychalnością materiału Jestem dość oszczędny ale z reguły jest tak, że jak się na czymś przesadzi z oszczędzaniem to później jest płacz i zgrzytanie zębów no i podobnie jak się za bardzo przesadzi z wydaniem pieniędzy i żałuje się później po jaką cholerę się aż tyle wydawało.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GIANT84 Napisano 29 Maja 2014 Udostępnij Napisano 29 Maja 2014 Dlatego proponuje zakup w lildu, jakość pewnie będzie dobra a za nieduże pieniądze będziesz wiedział czy chcesz używać takich strojów, mam jeden komplet z szelkami i szelki prześwitują, ale dlatego że to komplet i pasuje kolorystycznie, u ciebie pewnie będzie podobnie. Ja też borykałem się z tym jak będę postrzegany ale w końcu dotarło do mnie że w du...pie to mam co powiedzą i co zobaczą. I też pierwszy komplet kupiłem używany za chyba 40zł żeby sprawdzić czy będzie mi pasować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
99tomcat Napisano 29 Maja 2014 Udostępnij Napisano 29 Maja 2014 Od lat wkładki w spoentach zlidla sa fatalne. spodenki kupił bym bardziej markowe np polskie BCM seria Wezuvio, anatomiast koszulka spokojnie może byćz lidla czy decatlona.Endura na pewno będzie lepsza , ale cena 2-3 x wyższa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 29 Maja 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 29 Maja 2014 Cena Vezuwio nie powala na kolana ale jakość wkładki trochę to rekompensuje: http://sklep.bcmnowatex.com.pl/pl/shop/odziez_rowerowa/spodenki_krotkie/vezuvio_z_szelkami.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
99tomcat Napisano 29 Maja 2014 Udostępnij Napisano 29 Maja 2014 Mozna ekonomicznie- bielizna z wklładką BCM i do tego cywilne szorty Ja jestem może dziwny ale nei lubie obcisłych fatałaszków Zdecydowanei wolał bym za podobna kasę komlet endury np. humwee 3/4+ coś na górę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Samurai666 Napisano 29 Maja 2014 Autor Udostępnij Napisano 29 Maja 2014 Zadam jeszcze raz głupie pytania żeby się upewnić i pewnie będę zamawiał lub jechał do sklepu na dniach: 1. Czy jeżdżenie na mtb w odzieży obcisłej nie będzie wyglądać dziwnie ? mam na myśli czy w kolarskiej odzieży obcisłej się jeździ normalnie na mtb ? bo ogólnie nie zwracałem na innych rowerzystów uwagi nigdy -.- 2. Czy czarne czarne szelki są widoczne pod białą koszulką - czy to może prześwitywać w jakiś sposób ? - rozumiem że spodenki z szelkami ubiera się na ciało, ewentualnie podkoszulek i na to koszulka ? 3. Czy jeden komplet mi wystarczy, czy raczej powinienem od razu pomyśleć o zakupie 2x koszulek ? czy po prostu z reguły po wypadzie się koszulkę spodenki pierze/przepłukuje i na następny dzień znów na jakiś wypad w tych samych ciuchach ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 30 Maja 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 30 Maja 2014 mam na myśli czy w kolarskiej odzieży obcisłej się jeździ normalnie na mtb ? Nie jest to nic niezwykłego, powiem że większość jeździ. Ale są zwolennicy luźnych spodni z wkładką w dodatkowych wewnętrznych gaciach. rozumiem że spodenki z szelkami ubiera się na ciało, ewentualnie podkoszulek i na to koszulka ? Dobrze rozumiesz. Czy czarne czarne szelki są widoczne pod białą koszulką - czy to może prześwitywać w jakiś sposób ? Raczej nie.Chyba że kupisz koszulkę z totalnego sitka. . Czy jeden komplet mi wystarczy, Po praniu może nie zdążyć wyschnąć do następnego dnia i to jest problem w przypadku jednego zestawu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartezz Napisano 30 Maja 2014 Udostępnij Napisano 30 Maja 2014 Myślę że jako pierwszy komplet dla Ciebie to ten będzie dobry: http://sklep.bcmnowatex.com.pl/pl/shop/komplet_nino_grey_koszulkaspodenki.html Jakość i cena ok. W Twoim budżecie możesz pomyśleć o 2 kompletach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.