Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć!!!

Jest to mój pierwszy post na forum. Chciałem przywitać wszystkich forumowiczów. 

Mam zamiar kupić rower do jazdy miejskiej (dojazdy do pracy w sezonie - dystans około 7km w jedną stronę) i wycieczek weekendowych:) 

Byłam w kilku sklepach z rowerami, jeździłam i przymierzałam się do różnych modeli. Niżej podaje odsyłacze do rowerów nad którymi się zastanawiam.

Kreidler Raise RT2

http://katalog.bikeworld.pl/2014/web/produkt/rowery/trekking_cross/kreidler/38599/raise_rt2_acera

Lazaro Senatore v3:

http://allegro.pl/lazaro-senatore-v3-mocny-trekk-na-alivio-lady-i4272830420.html

Unibike Voyager:

unibike.pl/voyagerlds.html

Cossack Costa Brawa:

http://cossack.pl/costa-brawa/123-cossack-costa-brawa-28-24-alu-kolor-biala-perla-rower-damski-miejski.html

Romet Gazela 3.0:

arkus.sklep.pl/rower-romet-gazela-30-2013-p-4870.html

W każdym sklepie sprzedawca zachwalał i proponował inne modele (Kreidler Raise RT2, Cossack Costa Brawa, Unibike Voyager, Romet Gazela 3.0). Przeglądając internet zauważyłam jeszcze ciekawą ofertę dotyczącą roweru Lazaro Senatore v3. Z tego powodu mam pewien mętlik w głowie.

W jednym ze sklepów sprzedawca na moje pytanie dotyczące porównania Kreidlera RT2 z Rometem Gazelą 3.0 odpowiedział, że to jak porównanie Mercedesa do Malucha.

W innych sklepach propnowano mi i jeździłam rowerami: Cossack Costa Brawa i Unibike Voyager. Każdy z tych rowerów był dla mnie porównywalnie wygodny.

Przeglądając internet i forum rowerowe natknełam się na markę Lazaro. Zainsteresował mnie model Senatore v3. Marka zupełnie jest mi nieznana i dostępna w jednym miejscu na Allegro. Czytając forum nie spotkałam się z negatywnymi opiniami. Cena tego modelu wydaje się być bardzo atrakcyjna w porównaniu z resztą.

Z powodu zamętu w mojej głownie chciałabym prosić Was o pomoc.

Czy ten Kreidler jest wart swojej ceny (dożywotnia gwarancja na ramę)? 

Czy Romet Gazela w porównaniu do Kreidlera wypada rzeczywiście tak słabo? 

Czy Lazaro Senatore jest porównywalny jakościowo do reszty (czy to przypadkiem nie jakiś chińczyk)? :) Cena tego modelu jest bardzo atrakcyjna i nie wiem czy jest sens dopłacać do tych droższych modeli?

Czy warto upierać się na osprzęt Alivio czy może być Acera?

Z góry dziękuje za każdą pomoc:)

Pozdrawiam.

Napisano

Kreidler to lipa, a sprzedawca jest bardzo dobrym specjalistą w swoim fachu - czyli sprzedawaniu. Nie doradzaniu. Jakby od tego, czy doradzę ci korzystniejszy dla mnie rower zależało, czy moje dzieci pojadą na wakacje, to też opowiadałbym ci niestworzone historie :D

Ale nie zależy. Więc śmiało mogę powiedzieć, że Gazela 3.0 2013 jest praktycznie pod każdym względem lepsza od tego Kreidlera. I ją bym właśnie wybrał, o ile:

1. Ci się podoba.

2. Wiesz mniej więcej jaki rozmiar będzie na ciebie dobry

3. Nie szukasz roweru z bardzo wyprostowaną pozycją, podobną do roweru miejskiego. Są trekkingi, które taką pozycję dają, ale akurat seria trekkingów Rometa, do nich nie należy, w nich jest trochę bardziej pochylona pozycja.

Lazaro Senatore na alivio też jest niezły, choć całościowo trochę gorszy - ale za to ma tę trochę bardziej wyprostowaną pozycję, o której mówiłem.

Co do osprzętu - osprzęt, to nie tylko tylna przerzutka. Gdyby rower cały byłby na osprzęcie acera, to byłoby to do zaakceptowania, ale tu jest tylko tylna przerzutka, a reszta jest o dwie klasy niżej.

Unibike robi bardzo dobre rowery trekkingowe, tyle że ten Voyager akurat się tak średnio opłaca, konkurencja daje więcej. Unibike ma fajnego trekkinga dopiero od 2400zł.

Ewentualnie, jeśli chcesz zaoszczędzić, to Gazela 2.0 2013 też jest dobrym rowerem.

Napisano

Hej,

bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Jedynym rowerem z podanych na którym nie jeździłam jest Lazaro Senatore. Pozycja na Gazeli 3.0 jest dla mnie jak najbardziej OK. Jechało mi się na niej bardzo wygodnie. 

Gazela 3.0 wydaje się być atrakcyjna cenowo. Na stronie którą podałam jest w cenie 1555. W sklepie zapropowano mi Gazelę 3.0 z przerzutkami Acera i suportem Suntour za 1749. 

Więc najprawdopodobniej wybór zawęzi się do Gazeli i Lazaro Senatore:)

Napisano

To tak jak pisałem - oba są bardzo korzystne osprzętowo.

Jedyna istotna różnica to wygląd i preferencje, co do zajmowanej pozycji.

No i warto pamiętać, by te Gazelę brać w wersji z 2013 roku (na deore). Wersja 2014 jest już wyraźnie gorsza, więc trzeba uważać, by nie kupić złej :)

Napisano

No właśnie też to zauważyłam - odsyłacz, który podałam dotyczy wersji z 2013 roku.

Mam pytanie w takim razie o jakość rowerów marki Lazaro? Nie znalazłam złych opinii, jednak wolę się też upewnić. Czy to jest polski producent? Czy jakość jest porównywalna do Rometa?

Napisano

Lazaro to jedna z marek polskiego producenta Trans Rower, pojawił się na dobre jakieś 3 lata temu i ludzie dość mocno mu nie ufali, bo sprzedawał praktycznie tylko w internecie i podejrzanie tanio, jak na to, co oferował. Obecnie jesteśmy 3 lata dalej i przez forum przewinęły się setki użytkowników tych rowerów - obecnie jest to jedna z najpopularniejszych marek. Pewnie co 5 osoba na forum albo sama ma albo radziła komuś z rodziny :)

Jednak warto brać dwie rzeczy pod uwagę

- Sprzedawcy wbrew temu, co deklarują na stronach, często tych rowerów właściwie nie regulują, więc trzeba zrobić to albo samemu (youtube bardzo pomaga), albo wydać te 50zł na serwis.

- Jedyną wadą o jakiej słyszałem w rowerach Lazaro o fakt, że czasem widać, iż lakierowane były trochę pospiesznie. Ktoś tam miał bąbelki powietrza pod lakierem, inna osoba miała trochę krzywo namalowany zarys litery... Ale to jakieś 2-3 rowery na tysiące sprzedanych. O żadnych wadach, które miałyby wpłynąć na funkcjonalność i nie zdarzają się u innych marek, nie słyszałem.

Tylko w sumie nie do końca rozumiem, czemu nagle Romet 2013 odpadł, skoro i Gazele 2013 i Lazaro Senatore v3 kupisz tylko w internecie. Jeśli już Lazaro, to czemu nie Gazela? :D

Napisano

Czesc,

Moze nie ulatwie bardzo wyboru ale tez bym raczej sie zastanawial nad Lazaro i Rometem.

Cena rometa w porownaniu do wyposarzenia wyglada dosyc kuszaco.

Co do Lazaro to moge jedynie potwierdzic to ze po otrzymaniu roweru nalezy oprocz rzeczy ktore sa do przykrecenia typu pedaly kierownica, trzeba tez sprawdzic wszystkie pozostale czesci i ew wyregulowac.

W moim Kandsie Maestro (ten sam producent co lazaro) okazalo sie ze np ramie korby bylo dosyc luzno przykrecone :) a tak poza tym to rowerek jak najbardziej w porzadku.

W sumie roznica cenowa w obu modelach pokrywa roznice osprzetu na korzysc rometa, wiec jesli budzet pozwala to wez rometa i nie bedziesz musiala sie obawiac o historie i jakosc lazaro.

Pozdrawiam. :)

Lukasz

Napisano

Dziekuje za kolejne cenne informacje. Gazela absolutnie nie odpadla. Chcialam jedynie dowiedziec sie wiecej o Lazaro. Teraz juz wiem wiecej. Moje watpliwosci dotycza faktu, ze na Lazaro nie jezdzilam. Wiem, ze jeden i drugi model bylby oupowany przez internet. Na Gazeli jezdzilam i bylo ok. Nie wiem jak byloby w przypaku Lazaro. Zastanawiam sie nad Lazaro poniewaz jest o prawie 300 zlotych tanszy. Ale najpradopodbnie zdecyduje sie na Gazele 3.0 z 2013 roku. Bardzo dziekuje za wszystkie informacje:)

Chcialam sie jeszcze dowiedziec - bo teraz zauwazylam, ze Gazela z 2013 roku ma inna (prosta) kierownice niz model z 2014 (zakrzywiona) - czy jest mozliwosc wymiany kierownicy na zakrzywiona?

Tadeus pisal ze w Gazeli z 2013 roku pozycja jest pochylona. Ja jezdzac na Gazeli tego nie odczulam - ale dlatego ze byl to model 2014 z zakrzywiona kierownica. Wolalbym pozycje bardziej wyprostowana. Czy zmiana ksztaltu kierownicy pozwoli mi uzyskac taka pozycje?

Napisano

Kurcze sama juz nie wiem. Z poczatku wydawalo mi sie ze na zdieciach ta kierownica jest prosta. Ale moze faktycznie jest lekko zagieta i na takim jechalam. Wiec chyba niepotrzebnie podnioslam alarm;) Wydawalo mi sie ze na zdieciach kierownica jest zupelnie prosta...

Napisano

W każdym razie to są uniwersalne kierownice, więc spokojnie można wymienić na bardziej podniesioną/wygiętą.

Jeszcze do co wygięcia, to nie pisałem, że nie jest wygięta, tylko nie aż tak jak bywa to w innych trekkingach, tu np. kierownica z Lazaro:

http://lazaro-bike.pl/Galeria/GetImage/879?originalSize=true

To już typowa miejska "jaskółka", Romet takiej nie ma i moim prywatnym zdaniem to jest lepsze. Osobiście uważam, że lekko pochylona, ale nie za bardzo, pozycja jest najlepsza na dłuższe wycieczki. To dobry kompromis między komfortem, a panowaniem nad rowerem.

Napisano

Witam ponownie,

zdecydowałam się na Romet Gazela 3.0 z 2013 roku. Jest już w drodze. Jak tylko go przetestuję to podzielę się wrażeniami. Dziękuję za pomoc! Pozdrawiam!

Napisano

Gratuluję :)

Pod względem części to bardzo dobry rower, który powinien wiernie służyć przez lata. Jeśli i pod względem dopasowania do preferencji rowerzystki będzie odpowiedni, to zakup będzie bardzo udany :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...