Skocz do zawartości

[rower] Hiszpańska Biel

Persi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich serdecznie, chciałbym się przywitać na początek jako że jestem nowym użytkownikiem.

Chciałbym się dowiedzieć od was kilku rzeczy na temat mojego wyboru.

Zamierzam w najbliższym czasie , gdzieś na przełomie czerwca zakupić nowy rower. Jako że mój stary rowerek już powoli odchodzi na emeryturę chciałbym zakupić nowego bike'a  który da mi jeszcze więcej frajdy z jazdy .

Moja jazda jest dość agresywna , lubię szybką jazdę po ciężkim terenie, lasy, pola, kamienie i kamerdole, i takie tam.

Chciałbym się dowiedzieć czy ten rower jest wart swojej ceny.

Następne co chciałbym wiedzieć jak to jest z tymi amortyzatorami z tyłu, nigdy nie miałem takiego roweru, zazwyczaj jezdziłem na sztywnych,. Czy taki amor faktycznie jest potrzebny aż tak jeśli waga nie przekracza 80 kg?. 

Jako że jestem dość wysoką osobą bo aż 192 cm wzrostu, to czy aby ten rower nie będzie za mały?. Rozmiar Xl ma 690 mm górnej rury to porównując z innymi sztywnymi rowerami chyba jest aż nad to. 

Więc jak myślicie opłaca się kupować taki sprzęt?, Odnośnie tego Hiszpana, czy Mondraker robi dobre rowery?, nie spotkałem się jeszcze z nią i nie miałem możliwości jeszcze mieć pod pupą Hiszkańskiego byczka. Czy nie jest to przerost formy nad treścią?. Proszę o komentarze i porady by nie wdepnąć w kupę. Może znajdziecie inne rozwiązanie by umilić mi frajdę na rowerze . Aczkolwiek ten mondraker bardzo mi się podoba i stylistyką i geometrią ramy. 

http://www.mondraker.pl/oferta/rowery/trail29er/factor-r-29er.html

Mam jeszcze pytanie odnośnie Kół , DT X1900 , czy ktoś miał styczność z tymi kołami, jak z piastami w tych kołach???, 

I jeszcze odnośnie sztycy, czy te 375mm czy nie za mało?. 

Napisano

Mondraker robi dobre rowery, więc ich zakup nie oznacza wdepnięcia w kupę.

Nie wiem co konkretnie rozumiesz przez agresywną jazdę, ale nie zakładam że to freeride czy DH tylko sprawne pomykanie po szlakach. Ten Mondraker jest do tego dedykowany, więc sprawdzi się na pewno.

Ale ważne są dwie kwestie. 

Pierwsza to nietypowa geometria. Jeżeli porównasz ten model z wypustami innych firm zauważysz znacznie krótszy (wręcz zerowy) mostek  i znacznie dłuższą górną rurę. To taki autorski pomysł Mondrakera, który ponoć przekłada się na sprawniejsze zachowanie w zakrętach.  Czy faktycznie nie wiem, ale w rzeczywistości oznacza znacznie ograniczoną możliwość wyboru innego mostka.

Druga kwestia związana jest z powyższym - musisz dokładnie dobrać rozmiar ramy, a najlepiej (oczywistość) przymierzyć rower przed zakupem.  Dlaczego? O ile w normalnych ramach przestrzelony (na plus) rozmiar można jakoś kompensować krótszym mostkiem, o tyle tutaj takiej możliwości nie ma.

I to mniej więcej tyle.

No może poza tym, że skazywanie się przy takim budżecie tylko na jeden model ma średni sens. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...