Młody_56 Napisano 21 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2006 Witam Po 400km odkad kupilem rower, cos nagle zaczelo strzelac(taki dziwny odglos) Mysle, ze te oglosy dochodza z suportu lub pedała. Jednak chyba bardziej z pedała tzn. strzela jak jade. Probowalem dokrecac, odkrecac i jeszcze raz dokrecac ale to nic nie dalo. Wie ktos moze co to moze byc ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
turysta Napisano 22 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2006 Czesc bikerzy. Czy ten glos "strzelania" wydobywa się przy wiekszym nacisku na pedały czy przy spokojnej jeździe? Miałem ten sam problem. U mnie "strzelało" przy duzym nacisku na pedały. Był to suport. Zmieniłem i gitara. Tylko że mi te "strzelania" ukazały się dopiero po okolo 1150 km Pozdrawiam, turysta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Młody_56 Napisano 22 Czerwca 2006 Autor Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2006 To strzelanie jest wtedy jak normalnie jade Moze to wszytsko musi sie jeszcze ulozyc bo rower jest prawie nowy, tak jak wspomnialem ma przejechane tylko 400km. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
turysta Napisano 22 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2006 Nie sądzę, aby miało się ułożyć. A może łańcuch Ci obciera o przednią przerzutkę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Młody_56 Napisano 22 Czerwca 2006 Autor Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2006 To tez ale to jest calkiem inny odglos niz obcieranie przezutki. Poprostu w czasie jazdy kiedy pedałuje slychac takie dziwne strzelanie, przejechalem sie teraz po domu i dochodzi ono z pedała Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
turysta Napisano 22 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2006 A masz może w domu jakiś inny rower? Jeżeli masz to zamień pedały na chwilkę (mówisz ze z pedała "strzela"). Jeżeli będzie tak dalej to trzeba bedzie sprawdzić dalsze komponenty tzn. korba, suport. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Młody_56 Napisano 22 Czerwca 2006 Autor Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2006 Ok to zamienie pedały i sprawdze czy bedzie dalej strzelało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojt3k Napisano 8 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2006 Ok to zamienie pedały i sprawdze czy bedzie dalej strzelało Witam Czy po wymianie dalej strzela?? Mam ten sam problem. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Młody_56 Napisano 8 Lipca 2006 Autor Udostępnij Napisano 8 Lipca 2006 Pedał potraktowalem oliwa i przestalo strzelac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marix Napisano 9 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 9 Lipca 2006 Ja ostatnio tez potraktowalem przy gwincie moje spdy Flem i sie "zamknęły" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Clinton Napisano 19 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2009 Witam, od jakiegoś tygodnia coś zaczęło trzaskać w moim rowerze. Dźwięk bardzo podobny do kamyków, które uderzają o aluminiową ramę. Ale to nie kamyczki już sprawdzałem. Odgłosy dochodzą z okolic suportu. Tu właśnie zaczynają się schody. Kiedy pedałuję równo nic się nie dzieje. Natomiast przy przyspieszaniu (większym naporze na korbę) zaczyna właśnie coś stukać. Co ciekawe dzieje się to tylko przy lewej korbie. Kiedy wypnę pedał lewy i pedałuje tylko prawym, nie ma żadnego problemu. Podejrzewam łożysko - suport rozbieralny z dwoma niezależnymi łożyskami. W domu kiedy kręcę "ręcznie" pedałami wszystko chodzi cicho i bez problemu. Nie wiem, co robić. Chciałem wymienić tylko łożysko (lewe) chociaż nie wiem czy ono jest tu winne. Dodam, że rower jest nowy (Author A4400), ma niecałe pół roku, chociaż przejechał już 5000 km. Bardzo proszę o pomoc! Pozdrawiam Clinton Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TocaS Napisano 19 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2009 Łożyska suportu, rama, kiepskie smarowanie. Rozebrać przesmarować sprawdzić. Jeśli nie lubisz się brudzić oddaj rower w końcu pewnie jest na gwarancji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość morfis2 Napisano 19 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2009 Witam, od jakiegoś tygodnia coś zaczęło trzaskać w moim rowerze. Dźwięk bardzo podobny do kamyków, które uderzają o aluminiową ramę. Ale to nie kamyczki już sprawdzałem. Odgłosy dochodzą z okolic suportu. Tu właśnie zaczynają się schody. Kiedy pedałuję równo nic się nie dzieje. Natomiast przy przyspieszaniu (większym naporze na korbę) zaczyna właśnie coś stukać. Co ciekawe dzieje się to tylko przy lewej korbie. Kiedy wypnę pedał lewy i pedałuje tylko prawym, nie ma żadnego problemu. Podejrzewam łożysko - suport rozbieralny z dwoma niezależnymi łożyskami. W domu kiedy kręcę "ręcznie" pedałami wszystko chodzi cicho i bez problemu. Nie wiem, co robić. Chciałem wymienić tylko łożysko (lewe) chociaż nie wiem czy ono jest tu winne. Dodam, że rower jest nowy (Author A4400), ma niecałe pół roku, chociaż przejechał już 5000 km. Bardzo proszę o pomoc! Pozdrawiam Clinton Mam dokłądnie taki sam problem z tym, ze mój rower ma taką przypadłość właściwie od nowości (po przejechaniu kilkunastu kilometrów). Najśmieszniejsze jest to, ze w serwisie mówią, że nic nie słyszą i prawdopodobnie jest to obcieranie łańcucha :/ Ja wyraźnie słyszę że to z okolic korby - pojade w tym tygodniu z drugą korbą żeby mi założyli i zobacze co to da. Jesli nic to spróbuję jeszcze suport - w końcu musi się udać ;] Aha, rower po przeglądzie, przejechane może 100 km, nie więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 20 Sierpnia 2009 Mod Team Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2009 Jezeli cos strzela przy mocniejszym pedałowaniu to nie ma filizofii suport albo pedały. Oba brzmią prawie identycznie i identyczne so wrazenia (odczuwalne drania na pedałach). Miałem oba przypadki i jak bym miał rozruznic po samej jezdzie to bym nie dał rady. Osobiscie waczyłem z pedłami. Rozbierałęm, czysciłem sparowałem, skrecałem na całkiem luzno i na całkiem ciezko i nic. Zdenerwowałem sie troche kupiłem pożadne pedały na maszynach. Cisza ... spokoj, tylkoszum wiatru, a jak ładnie sie kreca Do piwrwszych 10km i powtorka z rozrywki. Tu juz zgłupiałem, poszedłem wymieniłem na nowe i dalej to samo. W koncu stwietrdziłem ze to nie moga być pedały i zajzałem w suport. Wykreciłem. Działa eleganco, 0 luzu kreci sie jak masło i znowu jestem zbity z tropu. . Ale przed wkreceniem zalałem go sowicie olejem przekładniowym. składam jade no cisza. 5km, 15, 150 i nadal cisza , czyli jednak niepozorny suport. O nim nie myslalem ze w zeszłym roku go wymieniałem na łozyska maszynowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
svengips Napisano 20 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2009 U mnie tak samoi luzy się pojawiły ale po ok 800km potem wymieniłem na tej samej firmy TH i znowu po 700km przy mocniejszym nacisku słychać trzaski. Ma ktoś jakiś pomysł? jeżeli nic nie pomoże to pewnie wymienię na NECO lub Truvativ. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.