burgerck Napisano 22 Maja 2014 Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 (edytowane) Witam Mam nietypowy problem, bardzo ciężko zlokalizować przyczynę, ale że bierze się z hamowania to tutaj napiszę. Rower to Romet Jolene 2, hamulce Elixiry 3 160mm. Dwa razy zdarzyło mi się że przy bardzo mocnym hamowaniu tarcza zaczęła ocierać o śrubkę i dystansy łączące zacisk i adapter. Adapter i zacisk są ustawione w pozycji max. oddalonej od koła. Dopiero bardzo dziwne ustawienie koła i zaciśnięcie szybkozamykacza doprowadziło do zniknięcia ocierania. Ale jednocześnie przerzutka (SLX) nie działała już idealnie. Co najdziwniejsze bo odblokowaniu szybkozamykacza oś piasty jest całkowicie oparta o ramę, a nie pod skosem jak ustawiłem. Ogólnie mam wrażenie jakby zacisk był za blisko koła bo nie ma praktycznie regulacji ... Ma ktoś jakiś pomysł ? Pozdrawiam Edytowane 23 Maja 2014 przez durnykot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzemi15 Napisano 22 Maja 2014 Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 Rozumiem że chodzi o tył. Może masz źle ustawiony zacisk. Poluzuj śrubki, podnieś rower, pokręć trochę korbą, ustaw zacisk i zakręć śruby. Bardzo dziwne ustawienie koła to znaczy jakie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 23 Maja 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 23 Maja 2014 Rozepchać tłoki, przesunąć zacisk, nacisnąć klamkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
burgerck Napisano 27 Maja 2014 Autor Udostępnij Napisano 27 Maja 2014 Nie odkręciłem jeszcze zacisku bo ostatnio kompletnie nie mam czasu, ale chciałem dodać że przed tym mocnym hamowaniem ,hamulce działały super, dobra modulacja. Za to teraz przy lekkim hamowaniu rower aż wpada w wibracje od tarczy. Czytałem forum, ale nie ma jednoznacznej odpowiedzi dlaczego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mongol96 Napisano 27 Maja 2014 Udostępnij Napisano 27 Maja 2014 Moim zdaniem jeden z tłoczków jest za bardzo wyciągnięty, a przy tym drugi za bardzo schowany. Metodę podał wyżej Puklus. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 27 Maja 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 27 Maja 2014 W miedzy przesunąć i nacisnąć należy jeszcze wścibić "dokręcić" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
burgerck Napisano 29 Maja 2014 Autor Udostępnij Napisano 29 Maja 2014 Odkręciłem zacisk, koło ustawiłem w prawidłowej pozycji, oparte na końcu haków. I zastanawia mnie jedna rzecz. Czy adapter nie jest za blisko tarczy? Po przykręceniu zacisku podkładki ocierają o tarczę. Już nie wiem co robić.Czy przyczyną może być źle przyspawana część z otworami na adapter ? Tylko czemu po poluzowaniu koła da się zrobić tak że tarcza nie obija się o te podkładki.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shootee Napisano 29 Maja 2014 Udostępnij Napisano 29 Maja 2014 Weź daj jeszcze zdjęcia z innego profilu Jak dla mnie straszne przekoszone coś tu jest. W mojej opinii coś tam strasznie krzywo jest. <-Mam nadzieję że za mój Polski się nie obrazicie, ale zmęczenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 29 Maja 2014 Udostępnij Napisano 29 Maja 2014 Jak dla mnie to jest strasznie krzywe , wg mnie krzywo przyspawane mocowanie w ramie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ska Napisano 29 Maja 2014 Udostępnij Napisano 29 Maja 2014 Wygląda na to ze uchwyt który jest w ramie ( a może i cały tylny trójkąt ) się odkształcił przy mocnym hamowaniu, nie wiem jak to możliwe w końcu nie ma tam aż takiej dużej siły w przeciwieństwie do przedniego hamulca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
burgerck Napisano 29 Maja 2014 Autor Udostępnij Napisano 29 Maja 2014 Moim zdaniem to jest wada fabryczna bo od początku był kłopot z regulacją hamulca. Rower ma 2 miesiące, używany raczej bardzo lajtowo. Zakupiony przez allegro ze sklepu Bikemotive z Krakowa. Przygotowanie do jazdy ma wbite do książeczki z serwisu w Kielcach. Co mam robić ? Miał ktoś podobny przypadek ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ska Napisano 29 Maja 2014 Udostępnij Napisano 29 Maja 2014 Reklamować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
topol Napisano 30 Maja 2014 Udostępnij Napisano 30 Maja 2014 Ale winkiel. Tylko reklamacja.Dołącz owe foto a powinni uznać bez problemu. Lub opcja dla leni: szlif adaptera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
burgerck Napisano 30 Maja 2014 Autor Udostępnij Napisano 30 Maja 2014 Jak myślicie lepiej zaprowadzić do tego punktu w Kielcach czy pisać maila do sklepu w Krakowie ? W książeczce napisane jest że to przygotowanie do jazdy powinno być wykonane do 7 dni po zakupie. Zrobiłem to deko później, bo nie miałem kiedy ale rower był nie jeżdzony. Czy to może być kłopot ? Gość w sklepie normalnie to wbił do książeczki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 1 Czerwca 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2014 Ta rama ma haki pionowe ? jak tak, rower do reklamacji, bo jest krzywy, jak nie, wyregulować na hakach. Co prawda można to wyregulować, miedzy ramę a adapter dać podkładki i to pomoże. To w romeicie teraz tak w kulki lecą ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
burgerck Napisano 1 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2014 Na to wychodzi. Rama ma haki pionowe. Napisałem już mail do sklepu, czekam na odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GEMON Napisano 1 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2014 Witam, zakupiłem ten sam rower w tym samym sklepie na allegro i także mam problemy z hamulcami, rower stał u mnie w domu przez miesiąc czasu w pudełku, ponieważ byłem zagranicą, dziś dopiero wróciłem i zacząłem go składać, okazało się, że jedna z kostek w przednim hamulcu ociera o tarcze ale to się chyba da wyregulować, ale tylni hamulec był prawie całkowicie zaciśnięty na tarczy i ledwo dało się kręcić kołem. Co z tym zrobić? Próbować rozepchać tłoczki czy może zanieść do najbliższego serwisu Rometa, niestety mam 30 km do niego i wolałbym sam to zrobić w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shootee Napisano 1 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2014 Jeżeli masz proste haki i mocowanie, to masz pełno tematów na ten temat. Jeżeli masz ten sam problem co autor to do serwisu idź, i skorzystaj z rękojmi (według mnie lepsza opcja), autor to samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GEMON Napisano 2 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2014 (edytowane) Mam wszystko proste, przedni hamulec wyregulowałem bez problemu, zdjąłem tylne koło, wyjąłem kostki z hamulca, próbowałem wepchnąć tłoczki, okazało się, że nie idzie ich bardziej upchnąć, jakby były za bardzo zalane, czy to możliwe? Edit: Stwierdziłem, że muszę chyba odlać trochę płynu z tego hamulca, ale kompletnie nie wiem jak to zrobić żeby czegoś nie zepsuć, mógłby ktoś napisać jak to zrobić krok po kroku? Edytowane 2 Czerwca 2014 przez GEMON Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 2 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2014 Nieznacznie poluzowujesz śrubkę odpowietrznika w zacisku - bodajże torx 10 i rozpychasz tłoczki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 2 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2014 Dobrze też otwór po śrubie odpowietrzającej otulić jakąć szmatką żeby płyn nie spływał po klamce ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GEMON Napisano 2 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2014 To w końcu poluzować śrubę przy klamce czy na zacisku? A może obie? Nie będę dziś tego jeszcze robił ponieważ nie mam Torxa 10... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
burgerck Napisano 2 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2014 GEMON. mógłbyś wrzucić foto jak wygląda u Ciebie przykręcony adapter względem tarczy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GEMON Napisano 3 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2014 Tak, ale dopiero jutro, rower jest u znajomego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GEMON Napisano 4 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2014 (edytowane) Co do mojego roweru to już wszystko działa, wystarczyło trochę popuścić płynu z zacisku. Przepraszam ,że post pod postem ale nie mogę edytować poprzedniego. A tutaj zdjęcie: Edytowane 4 Czerwca 2014 przez GEMON Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi