renko Napisano 21 Czerwca 2006 Napisano 21 Czerwca 2006 Otoz kupilem dzis buty i pedaly spd. I jak tylko wrocilem do domu, od razu zaczalem skladac calosc do kupy dokrecilem bloki najpierw lekko, a gdy stwierdzilem ,ze juz mi wygodnie, to chcialem dokrecic je mocno. A ze nie mam klucza dynamometrycznego, to z pozytywnego podniecenia dokrecilem jedna z srub za mocno i zerwalem gwint. Da sie cos z tym teraz zrobic? Czy jakis klej do gwintow wystarczy? Czy moze da sie to jakos nagwintowac? W intrsukcji do butow (Specialized Sport MTB) jest napisane, ze w takiej sytuacji trzeba wymienic gniazdo blokow. Zeby to zrobic, trzeba skontaktowac sie z przedstawicielem, czyli Skiteamem. Sprobuje tam zadzwonic jutro. Mam nadzieje, ze da sie ta czesc zalatwic, najlepiej za nienajwieksza gotowke. Tylko czy to jest jedyne rozwiazanie, czy mozna jakos to obejsc? A moze wystarczy zamocowanie bloku na jednej srubie- wydaje sie nie ruszac, ale szczerze mowiac, juz zglupialem... To sie nazywa danie ciala na calej linii;/
Schwefel Napisano 21 Czerwca 2006 Napisano 21 Czerwca 2006 Nie polecam jeździć na jednym gwincie bo może Ci zostać blok w spdach. Co do tego zerwanego gwintu to w moich Shimano jest taka metalowa płytka i to ją trzeba wymienić w takiej sytuacji. Nie wiem jak to rozwiązał Spec.
renko Napisano 22 Czerwca 2006 Autor Napisano 22 Czerwca 2006 tak samo. mozna wyminic plytke. ale sprawa rozwiazala sie sama, choc nie do konca wiem jak:) otoz pomyslalem sobie, ze moze glupi ma szczescie i zniszczylem tylko gwint w srubie. i zamienilem sruby z prawej na lewa i odwrotnie. w takim ukladzie obie dokrecilem mocno, ale tym razem nie na chama:) problem z glowy, ale nie mam pojecia jak to jest mozliwe;)
Maki Napisano 22 Czerwca 2006 Napisano 22 Czerwca 2006 A rozwiązaniem może być danie po prostu nakrętki.
Schwefel Napisano 22 Czerwca 2006 Napisano 22 Czerwca 2006 Nakrętka by wystawała w bucie i zapewne stopa by go od tego rozbolała, więc pomysł nie trafiony.
witt2 Napisano 22 Czerwca 2006 Napisano 22 Czerwca 2006 jak dac nakrętke w bucie?? wymiana płytki do bloków i danie nowej srubki to jest rozwiązanie przynajmneij w moich 661 (bloki shimano)
renko Napisano 22 Czerwca 2006 Autor Napisano 22 Czerwca 2006 jak napisalem, chyba problem rozwiazal sie w niewyjasniony sposob, bo moglem dokrecic jednak srube, mimo ewidentnie zerwanego gwintu. jutro sprawde calosc w terenie, choc mysle, ze nie powinno byc juz problemow. na wszelki wypadek spytam jednak o te plytki od blokow: czy one sa uniwersalne, czy musialbym szukac specialized?- z tymi pewnie bedzie problem, choc moze ze skiteamem nie jest az tak zle:)
renko Napisano 23 Czerwca 2006 Autor Napisano 23 Czerwca 2006 jednak jelop ze mnie:P nie pomyslalem, ze w blaszce sa 4 gwinty i ciagle moge skorzystac z 2 pozostalych/odwrocic blaszke tylem do przodu:P btw: tak sobie myslalem, ze jesli juz trzeba by zmienic taka blaszke, to chyba mozna kupic dowolnej firmy i po prostu ja ewentualnie dopasowac przycinajac/szlifujac? w koncu rozstaw gwintow musi byc taki sam, a reszta nie gra chyba roli? jesli mysle zle, wyprowadzcie mnie z bledu.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.