usagisan Napisano 22 Maja 2014 Napisano 22 Maja 2014 Cześć. Przymierzam się do zakupu platformy na cztery rowery mocowanej na haku. Przeglądam forum w poszukiwaniu wskazówek, ale nie natkąłem się nic na temat produktu, który mnie zainteresował. Sporo jest informacji o bagażnikach Thule (miałem pożyczoną platformę na 3 rowery i wiem, że to dobry sprzęt, ale jednak chyba nie chcę wydać aż tyle), sporo osób poleca też Amos i Interpacka. Czy ktoś jednak miał do czynienia z produktem AGURI TRIUMPH 4? Tutaj na przykład aukcja, gdzie jest sporo zdjęć i opis: http://allegro.pl/uchylny-bagaznik-alu-na-4-rowery-platforma-na-hak-i4259073783.html Podoba mi się jego wykonanie, BARDZO podoba mi się, że waży o 5-6 kg mniej niż Interpack http://allegro.pl/bagaznik-platforma-hak-inter-pack-quattro-4-rowery-i4223458519.html ale...no właśnie. Czy ktoś miał może z tym ustrojstwem do czynienia? Jakieś opinie, spostrzeżenia, cokolwiek? Nie mogę w sieci znaleźć żadnych wypowiedzi użytkowników, a jedynie slogany reklamowe i ulotki producenta. Z góry dzięki za odzew!
lyndowss Napisano 22 Maja 2014 Napisano 22 Maja 2014 Te bagażniki, które podałeś są nielegalne wedle Polskiego prawa. Jeżeli ma być wszystko zgodnie z literą prawa to bagażnik na dach, przewożenie w środku samochodu, albo dodatkowa przyczepka taka małą do kupienia nawet w różnych rozmiarach w Castoramie w różnych cenach. Nawet chyba taniej niż te bagażniki. Ubezpieczasz za grosze, a przegląd techniczny jest tylko raz w życiu. W dodatku możesz też przewieźć coś cięższego. Ziemniaki, cement, teściową... Poczytaj też tutaj. http://www.forumrowerowe.org/topic/161393-bagaznik-rowerowy-na-tylna-klape-auta/
usagisan Napisano 23 Maja 2014 Autor Napisano 23 Maja 2014 Dzięki za odpowiedź! Powiem tak: polskie prawo jest chore, ale przejeździłem z tym Thule Euroway 923 Polskę wzdłuż i wszerz i żaden nadgorliwy policjant się nie przyczepił. Jak się trafi natomiast taki nadgorliwy to jak nie czepi się tego to czepi się czegoś innego. Karteczkę z nr rejestracyjnym sobie wstawiałem w dedykowane miejsce, światła na platformie działają jak marzenie i nikt się nie czepiał. Na dachu wozić nie chcę, a taki montowany na tyle (nie na haku) porysował mi kiedyś auto. Środek auta też odpada bo z żoną, dwoma dzieciakami i odrobiną bagaży rowery już nie wlezą Tak więc: świadomie będę sobie kryminalistą Ktoś wypowie się na temat tego konkretnego produktu? Z góry wielkie dzięki!
robertrobert1 Napisano 23 Maja 2014 Napisano 23 Maja 2014 Nie wypowiem się na temat wskazanego produktu ale przez kilka lat użytkowałem podobny bagażnik -[platformę na hak na 4 rowery. Bagażnik był doczepiany do Suva i wówczas wszystko było ok natomiast do osobówki zdecydowanie się nie nadaje gdyż bardzo ją odchyla do tyłu. Musiałem nieco zmodyfikować system mocowania. Wskazana platforma ma całkiem sensowne i mocne rozwiązania mocowania do haku wiec powinna być ok. No i ta waga
usagisan Napisano 23 Maja 2014 Autor Napisano 23 Maja 2014 Ja tego thule na trzy rowery montowałem na peugecie 406-tce i najmniejszych problemów nie było. Nic mi nie odchylało, a przewoziłem dwa rowery dorosłe i jeden dziecięcy. Więc nie zgodzę się do końca z tezą, że na osobówce odpada. Może na jakichś maleństwach typu opel corsa czy uno, ale na "normalnym" sedanie to nie problem. No chyba, że przy czterech rowerach jest tak diametralna różnica? Bo teraz bym chciał dwa dorosłe i dwa dziecięce przewozić...
robertrobert1 Napisano 23 Maja 2014 Napisano 23 Maja 2014 Doczepiłem do Renault Megane. Na bagażniku były ... cięzki treking wyprawowy, lekki MTB + 2 rowery dziecięce. W bagażniku kilkanaście sakw z namiotami włącznie pod 2 tygodniowy trip. Myślę, że ten skumulowany ładunek dał efekt startującego samolotu??? A może renówka miała tak miękkie zawieszenie???
usagisan Napisano 23 Maja 2014 Autor Napisano 23 Maja 2014 W przyszłym roku będę zmieniał auto na suva/vana/duuuże kombi (niepotrzebne skreślić) więc zanim będę cztery większe rowery woził i faktycznie wykorzystywał pełną nośność tego czołgu to też chwila minie. Więc powiedzmy, że można chwilowo pominąć fakt "osobówka odfrunie" (choć tak jak pisałem - przy 406-tce i zapełnionej platformie trzyrowerowej - nie odfrunęła ). Wróćmy do sedna - czy ktoś miał do czynienia z tym Aguri Triumph 4 (i powie dobre słowo o tym) czy też odżałować kasę (wolałbym nie) i kupić Amos/Interpack/Thule...
lyndowss Napisano 23 Maja 2014 Napisano 23 Maja 2014 Powiem tak: polskie prawo jest chore, ale przejeździłem z tym Thule Euroway 923 Polskę wzdłuż i wszerz i żaden nadgorliwy policjant się nie przyczepił. Jak się trafi natomiast taki nadgorliwy to jak nie czepi się tego to czepi się czegoś innego. Karteczkę z nr rejestracyjnym sobie wstawiałem w dedykowane miejsce, światła na platformie działają jak marzenie i nikt się nie czepiał. Ważne, żeby takie ustrojstwo miało światła z homologacją. Nie jakieś byle co. Nie wiem jakie tutaj dają, ale warto na to zwrócić uwagę.
usagisan Napisano 23 Maja 2014 Autor Napisano 23 Maja 2014 Ważne, żeby takie ustrojstwo miało światła z homologacją. Nie jakieś byle co. Nie wiem jakie tutaj dają, ale warto na to zwrócić uwagę. O, to jest bardzo cenna uwaga. Dziękuję!
lyndowss Napisano 23 Maja 2014 Napisano 23 Maja 2014 Doczepiłem do Renault Megane. Na bagażniku były ... cięzki treking wyprawowy, lekki MTB + 2 rowery dziecięce. Nawet nie wiadomo jakie to Reanault Megane. Może źle zamontowałeś? Jeżeli dałeś najcięższe na tył, a najlżejsze na przód to mógł wystąpić taki efekt. Tak samo z bagażami jeżeli wrzuciłeś byle jak. Najcięższe na przód powinny być i najlepiej jeżeli znajdą się przed tylną osia. Jeszcze co do tych świateł to wyglądają jak zrobione zwykłe chińskie i nie trzymają żadnych parametrów. Po mojemu to typowa chińszczyzna jest nic nie warta i takie światła należałoby najlepiej od razu wymienić na takie montowane w przyczepkach. Ciekaw jestem, czy żarówki są tam samochodowe, czy może zwykłe jak do jakiś starych latareczek. Też ważne w razie wymiany, a jeżeli planujemy wyjazd do Czech to zupełnie wtedy odpada. Trzeba mieć komplet zapasowych przy sobie.
robertrobert1 Napisano 23 Maja 2014 Napisano 23 Maja 2014 lyndowss Napisano dziś, 11:01 robertrobert1, dnia 23 Maj 2014 - 10:32 AM, napisał: Doczepiłem do Renault Megane. Na bagażniku były ... cięzki treking wyprawowy, lekki MTB + 2 rowery dziecięce. Nawet nie wiadomo jakie to Reanault Megane. Może źle zamontowałeś? Jeżeli dałeś najcięższe na tył, a najlżejsze na przód to mógł wystąpić taki efekt. Tak samo z bagażami jeżeli wrzuciłeś byle jak. Najcięższe na przód powinny być i najlepiej jeżeli znajdą się przed tylną osia. O dzięki za wytłumaczenie! Nigdy w życiu bym tego nie wymyślił A ja głupi ładowałem wszystko jak popadnie czyli tak jak ładuje się szpej do damskiej torebki. . Oj chłopie nie wiem jak długo myślałeś nad wypisaniem tego komentarza ale popatrz najpierw na mój Blog i zastanów się czy mogłem palnąć taką gafę
lyndowss Napisano 23 Maja 2014 Napisano 23 Maja 2014 Spokojnie, nie będę robił wywiadu środowiskowego przez godzinę w internecie i czytał Twoich blogów, żeby coś napisać. Poza tym wierz mi, że 90% społeczeństwa pewnie o tym nie wie. Kolory są zarezerwowane dla adminów, a nie wyładowania Twojej agresji.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.