Skocz do zawartości

[rower] co kupić do podróży z sakwami

pajomcek001

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

dziękuję Robert za poprzednie informacje. Opona dokładnie taka jak bym chciała. Bieżnik jest tam gdzie trzeba :) 

Ta rama Soma świetnie wygląda i  podoba się Antkowi tylko jest taki sam problem jak i z innymi dostępnymi jedynie online, że nie można jej przymierzyć. Dość mam zabawy z tym Carmelem żeby kupić drugi rower "na oko" i go zwracać. 

Ciężko znaleźć w sklepach stacjonarnych złożone rowery z ramą stalową powyżej 20" - różnie to z tymi rozmiarami bywa. Generalnie dla faceta o wzroście 196 zł. 

Najbardziej podobają mu się rowery z ramą Jamis Dragon ale niestety w Warszawie jeszcze nie udało nam się takiego znaleźć. W Airbike mają podobno stalową ramę Jamisa w rozmiarze 19". Czy to odpowiedni rozmiar? Pewnie można by się dowiedzieć po złożeniu ale znając ich podejście to już nie będą chcieli go z powrotem przyjąć... i zabawa zacznie się od nowa. 

Może ktoś z Warszawy posiada Jamisa Dragona albo jakiś inny rower MTB na stalowej ramie, dostępny w Polsce i pozwoliłby przymierzyć :)

Napisano

W Airbike mają podobno stalową ramę Jamisa w rozmiarze 19". Czy to odpowiedni rozmiar?

Rama 19" jest dla osoby o wzroście około 180cm +/- ileśtam.

Napisano

To za mała. Już ją widział.

Znalazł za to coś dla siebie w velove. Wrócił zachwycony do domu :P Może sam więcej później napisze. Na razie wiem że to na co zachorował nazywa się Surly Ogre. Dla mojego Gbura w sam raz :)

Napisano

Wracając do mojego roweru....

Nie mają tego Continentala ale w zamian polecają  Opona Schwalbe Marathon Plus Tour 26x2.0 reflex. Czytałam opinie że to super wytrzymała i niezawodna ale i ciężka opona. 

Zastanawiam się tylko czy nie kupić jednej Shwalbe i włożyć na tylne koło. Przednia Tioga nie jest według mnie tak bardzo zużyta. Czy to dobry pomysł? Przednie koło z agresywnym bieżnikiem a tylne jednak sporo spokojniejsze. Czy nie zastanawiać się i kupić dwie Schwalbe?

Napisano

..

Nie mają tego Continentala ale w zamian polecają  Opona Schwalbe Marathon Plus Tour 26x2.0 reflex. Czytałam opinie że to super wytrzymała i niezawodna ale i ciężka opona. 

To jest następca legendarnego Schwalbe Marathon XR, opony, którą posiadam w trekingu i z której jestem mega zadowolony od wielu lat. Śmiało możesz ją brać i założyć ją w dowolnym miejscu

Zastanawiam się tylko czy nie kupić jednej Shwalbe i włożyć na tylne koło. Przednia Tioga nie jest według mnie tak bardzo zużyta. Czy to dobry pomysł? Przednie koło z agresywnym bieżnikiem a tylne jednak sporo spokojniejsze. Czy nie zastanawiać się i kupić dwie Schwalbe?

Decyzja nalezy do Ciebie. To jest opona na wszelki teren i tylko w błocie pada.

Znalazł za to coś dla siebie w velove. Wrócił zachwycony do domu :P Na razie wiem że to na co zachorował nazywa się Surly Ogre.

Bardzo dobry wybór!

• 2 tygodnie później...
Napisano

Sakwy Ortlieba zamówione http://www.bikeman.pl/sakwy-rowerowe-tylne-ortlieb-backroller-design-splash-zielone-p-2037.html i na przód http://www.bikeman.pl/torba-na-kierownice-ortlieb-ultimate-6-m-blackwhite-line-p-2135.html i  http://www.bikeman.pl/torba-na-kierownice-ortlieb-ultimate-5-plus-p-880.html

Bagażnik też ten który polecałeś.

Teraz opona... Schwalbe też nie mają i polecają kolejną http://rowerowysklep.pl/specialized-opona-specialized-hemisphere-sport-26x1.95-o_l_6628.html Wygląda bardzo "grzecznie". Zarówno o Continentalu jak i Schwalbe udało mi się znaleźć jakieś opinie a o tej oponie jakoś nikt nie pisał. Warto ją kupić? Według opisu ze sklepu:  Opona ta znakomicie sprawdza się na szosach i ścieżkach rowerowych.

- osnowa 60 TPI
- z drutem
- materiał: 70A

Napisano

no i wybrałam zwijaną Race King 2.0 Continentala! Trochę miałam opory ale zaufałam swojemu najlepszemu doradcy rowerowemu w Velove. Oni kochają rowery i nie wciskają dziadostwa. Tam składają mężowi Ogra. Dzisiaj odbiera swojego kolosa :)

Podróż do domu w tempie ekspresowym. Nie wiem jak na mokrym ale na suchej ścieżce po pdostu cudownie. Taka energia i przyspieszenie jakiego dotąd nie miałam nigdy. Trochę szkoda mi buczenia i chyba szerokości Tiog ale na razie nie żałuję zamiany. Ciekawe jak będzie się sprawowała w terenie. Raczej też na błoto się nie nadaje a niestety prognozy są chyba dla nas niesprzyjające. Mam nadzieję że zębów sobie nie wybiję  

Napisano

Serwis wyjeżdża pod koniec miesiąca :) ? Prowadzisz serwis czy prywatnie :)

Z velove na razie jestem bardzo zadowolona. Zrozumieli wszystkie moje wątpliwości i naprawili wszystko co dolegało rowerowi a zwłaszcza to co sknocili w innych serwisach.... brrr znam dobrze tych partaczy na rogu Broniewskiego i Powstańców Śląskich. Sporo nerwów mnie kosztowały ich naprawy. 

Napisano

nie wiem czy uda mi się wkleić zdjęcie. Wehikuł podróżniczy prezentuje się tak:

Zdejmę Hamaxa bo chwilowo nie bedzie potrzebny i założę błotniki bo zdaje się że niestety bardzo się przydadzą

ff5064e8bce7.jpg

Napisano

siodełko super. Nie miałam do tej pory skojarzeń.. muszę się dokładniej przyjrzeć :)

Na początku założyłam wersję damską ale po przejechaniu może z 200 metrów wróciłam do sklepu z błaganiem o zmianę na męskie :) Damskie to jakaś straszna kanapa. Nie da się na tym jeździć. Nie wiem jak te kobiety to robią :)  Męska wersja też taka nazbyt luksusowa mi się na początku wydawała. Miałam wrażenie że spłynę z roweru razem z żelem.

Teraz jest naprawdę bardzo wygodnie i mięciutko i nic nie obciera. Siodełko dla mnie idealne. 

Napisano

Być może. Nie zwracałam wtedy za bardzo uwagi na płeć siodełka. Wzięłam z ulgą mniejszą kanapę. Być może te szerokie przeznaczone są do rowerów miejskich kiedy ciężar spoczywa głównie na siodełku i wtedy tak jest wygodniej. Uwielbiam swój rowerek. Jest idealny dla mnie. 

Wczoraj mąż odebrał swojego Surly Ogra. Całkiem fajnie się razem prezentują. 4bb73d3d9d1c.jpg

Napisano

o matko...

to taka sama kierownica? Faktycznie matal z boku wystaje. Makabrycznie to wygląda. 

dzięki. Tylko z klifu zrzucać :) Moja rama ma już z 15 lat i pięknie się starzeje. Ostatnio jakby odmłodniała. Zafundowałam jej kąpiel w wannie. Dostała nowe linki i opony

Już nie mogę się doczekać wyjazdu 

• Mod Team
Napisano

Jest idealny dla mnie. 

Wczoraj mąż odebrał swojego Surly Ogra. Całkiem fajnie się razem prezentują. 4bb73d3d9d1c.jpg

Świetny zakup. :thumbsup:

A dali przedni widelec z otworami montażowymi, bo nie mogę się na tej fotce dopatrzeć?

Napisano

Cześć

To moja maszyna. Dzięki za komentarze.

Tak, widelec ma otwory montażowe do różnego rodzaju wyposażenia - bagażnika, uchwytów na bidony, itp. Ma też piwoty do cantileverów i v-brejków. No i do tarczy też. Jedyna wada to masa - prawie 1.5kg! Ale za to powinien być solidny. 

Za chwilę wrzucę kilka zdjęć w nowym wątku.

Napisano

Pojazdy zacne. Bardzo dobry wybór, szczególnie męski. Pytanie dlaczego kobieta praktycznie zawsze ma gorszy rower. Na ulicy to norma...

Napisano

Pochwalony -  tutaj

mklos1 - do niedawna jeździłem na bardzo starym GT Timberline z bardzo dziadowskim amortyzatorem (de facto już sztywnym) i gorszym osprzętem niż rower Kasi. Więc proporcja była odwrotna. Poza tym wg. mnie jej rama Biria jest fajniejsza od tego GT. 

Co nie zmienia faktu, że pewnie będziemy teraz ulepszali jej rower.

Napisano

może i tańszy i starszy ale mój ukochany. Niestety z uczuciami się nie dyskutuje. Biały jest moją miłością zdecydowanie a ja jestem stała w uczuciach :) Mąż mi proponował zmianę roweru ale się uparłam i już. Proszę nie winić za męża za to że kupił fajny rower. On jest niewinny :) 

Faktycznie myślę o zmianie zużywającego się osprzętu ale rama na pewno zostanie bo jest bardzo wygodna. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...