bryjas Napisano 22 Maja 2014 Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 Cześć Na wstępie zaznaczam, że byłem konsultować się z kilkoma ortopedami, którzy nie pomogli i mam zamiar wybrać się do ortopedy sportowego. Może ktoś z was po prostu spotkał się z czymś podobnym. Mianowicie...Któregoś jesiennego dnia wybrałem się w błoto do lasu i trochę się naszarpałem żeby gleb nie zaliczyć. Później wyjechałem na asfalt, pierwszy podjazd i się zaczęło. Dostałem mocnego paraliżującego bólu w prawej nodze w okolicy części kolana. Musiałem zeskoczyć z roweru. Trochę poprowadziłem, spróbowałem na nowo. Musiałem zejść, ból był nie do zniesienia nawet przy próbie pedałowania tylko lewą nogą. Kolejne próby kończyły się podobnie. Dopiero po dłuższym spacerze z rowerem udało się doczłapać do domu. Zrobiłem przerwę w jazdach, ból minął. Po wejściu na rower w zimowej scenerii sytuacja się powtórzyła. Obecnie też się powtarza. Zaznaczam, że rozgrzewam się przed i po jeździe. Najczęściej dochodzi do tego po przejechaniu 30 KM. Ciężko jest mi określić dokładne miejsce bólu. Promieniuje od biodra do kolana i w tę i z powrotem. Jak łapie się za ścięgna od spodu kolana to ból się nasila przy zginaniu nogi. Po jego wystąpieniu mam też problem przy schodzeniu ze schodów. Na moje oko epicentrum jest od spodu kolana. Czy ktoś zmaga lub zmagał się z czymś podobnym ? Proszę o pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 22 Maja 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 Jakie masz pedały? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
4Shatan Napisano 22 Maja 2014 Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 Wydaje mi się że raczej nikt ci nie pomoże z twoją dolegliwością, prędzej tak jak mówisz udaj się do specjalisty i porób wszystkie badania. Ja mam tylko pytanie czy ugryzł cię kiedyś kleszcz??, proponuję zrobić badanie za boleriozę, moja mama miała podobny przypadek ale nie jezdziła rowerem. Ale mniej więcej takie miała objawy. Może tobie to wychodzi podczas wysiłku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iron79 Napisano 22 Maja 2014 Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 Miałem coś bardzo podobnego, poszukaj w google, youtube - ITBS , 2 tyg przerwy + ćwiczenia mi bardzo pomogły. W tej chwili nie mam tej dolegliwości. Przeczytaj, spróbuj porównać objawy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertrobert1 Napisano 22 Maja 2014 Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 Zmagałem się z bólem w kolanie ale ono ujawniało się zawsze pod znacznym obciążeniem czyli pod sakwami. Do żadnych medyków nie chodziłem tylko sprawiłem sobie stabilizator stawu kolanowego...na obydwa kolana i na wszystkie wyprawy w nim jeżdżę. Stabilizatory stosuje się także przy małych obciążeniach więc .... ryzykujesz wydatkiem tylko http://sklep.rehabilion.pl/stabilizator-stawu-kolanowego-zk-7-zamst Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bryjas Napisano 25 Maja 2014 Autor Udostępnij Napisano 25 Maja 2014 Pedały SPD To na bank nie kleszcz i nie bolerioza a na 90% to ITBS. Teraz wykonuje ćwiczenia i smaruje ferelne miejsce maścią, za kilka tygodni wsiądę na rower i zobaczę jaki to przyniosło skutek. A co do przeciążenia to u mnie rolę sakw rowerowych odegrało moje szybkie przybranie na wadze hahaIron79 - dzięki za porady i pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sami12 Napisano 25 Maja 2014 Udostępnij Napisano 25 Maja 2014 Masz szpotawe kolana ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 25 Maja 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 25 Maja 2014 Pedały SPD Czyli Shimano? Abstrahując od ITBS... Czy ból pojawia się na innych pedałach? Czy zmieniałeś ustawienie bloku? Czy zmieniałeś ustawienie sprężyny w pedałach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bryjas Napisano 26 Maja 2014 Autor Udostępnij Napisano 26 Maja 2014 Tak Shimano, PD-M540 Innych nie używam, więc nie mogę nic stwierdzić. Ustawienia bloków nie zmieniałem, ale chyba spróbuje ustawić je bardziej do zewnątrz. Kilka milimetrów, ale może w tym tkwi problem. Napięcie sprężyn zmieniałem i mam ustawione optymalnie. Masz szpotawe kolana ? Nie mam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertrobert1 Napisano 26 Maja 2014 Udostępnij Napisano 26 Maja 2014 Nie jesteś pierwszy, który odczuwa bóle w kolanach przy SPD. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 26 Maja 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 26 Maja 2014 Napięcie sprężyn zmieniałem i mam ustawione optymalnie. Co znaczy"optymalnie"? W kwestii pedałów- pedałki Sh ze względu na swoją konstrukcję dosyć sztywno trzymają but w bloku, co ogranicza luz roboczy w czasie pedałowania. Czyli stopa ( i kolana) mają ograniczone możliwości wykonywania ruchów skrętnych w czasie pedałowania. Takie sytuacje mogą powodować ból w kolanach. Dlatego padło pytanie o inne pedały, a raczej inny system ( CB,Time,Look lub platformy). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bryjas Napisano 26 Maja 2014 Autor Udostępnij Napisano 26 Maja 2014 Powiem tak. Optymalnie, w sensie nie trzymają stopy na sztywno, luz jest, ale też but przy trzepnięciu rowerem mi się nie wypnie Przejechałem 2000 km w SPD i do tej pory problemu nie było. Jedyne co zrobię to ustawienie bloku w bucie - dam go bardziej do zewnątrz i zobaczę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.