Skocz do zawartości

[hamulec hydrauliczny] pomoc w wyborze

maciej1408

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

nie wchodzę w polemikę bo się nie znam:D moja wypowiedz bazowałem jedynie na tym co tu piszą, i sporo ludzie piszą, śrubki, rodzaje klamek, wykonania, to trochę jednak różnic jest:D zakładam ze w jeździe różnica wychodzi dopiero jak się jedzie na limicie, przeciętny user nie widzi różnicy. 

Napisano

nie przeczę ze to pierdoły :D z ciekawości przegrzebałem opisy techniczne i wyszły następujące różnice może komuś pomoże w decyzji:D

-różnica w mocowaniu klocka (w xt jest taka mała zawleczka na końcu śruby, nie klasyczna zawleczka odginana, wiec łatwiejsza wymiana bez narzędzi)

-Free stroke regulowany w xt

-xt ma chromowane zamkniecie zbiorniczka

-klamka w xt jest kuta

-wg opisów xt powinne byc lzejsze, ale z tego co ludzie pisza z tym roznie bywa

także heble różnią sie tylko detalami, hamują tak samo :D moze gdybym to wczesniej wiedzial poszedl bym w nizsza grupe a nie xt, ale itak urywaja d... jak hamują wiec morda mi się cieszy za każdym hamowaniem:D 

Napisano

Różnica to tylko śrubka free stroke w klamce ( w slx jest zaślepka którą można wykręcić i wkręcić śrubkę)

Jakich wymiarów powinna być ta śrubka ??

Czy wymieniając tą zaślepką na śrubkę może dojść do zapowietrzenia układu?

• Mod Team
Napisano

W kwestii stylistyki to sie różnią znacząco, XT jest ładniejszy, pod względem hydro-mechanicznym to ten sam hamulec. Można by sie pokusić o motoryzacyjne stwierdzenie, że XT to SLX po face liftingu ;)

• Mod Team
Napisano

Jakich wymiarów powinna być ta śrubka ??

Jest to identyczna śrubka jak te do regulacji w przerzutkach tylnych. Nic się nie zapowietrzy przy wymianie.

Napisano

Cześć! Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Po długich namyśleniach zdecydowałem się jednak na SLX'y a dokładnie

- http://allegro.pl/shimano-hamulce-slx-br-m675-komplet-okl-zyw-cr-i4225447742.html + http://allegro.pl/shimano-tarcza-hamulca-slx-sm-rt64-cl-160mm-cr-i4226130485.html  tylko teraz jest problem. Z tego co wiem (a jestem totalnie zielony w tym temacie) i z tego co wyczytałem mam mocowanie na 6 śrub a tam jest center lock, co w tym przypadku zrobić? Kupić inne tarcze? Piast niestety już nie wymienie bo niedawno co miałem koła w serwisie a na kolejne koszta już nie chce się narażać.. z tego co widzę to koszt kupna adapteru na 2 koła to kolejne sto złoty.. kół na razie nie mam zamiaru wymieniać i na razie nie mam zamiaru ładować pieniędzy już w ogóle w rower..

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...