MrDoimer Napisano 22 Maja 2014 Napisano 22 Maja 2014 Witam, Posiadam rower Kross Hexagon X1 2014. Ma przejechane ok. 100km. Parę dni temu wybrałem się do lasu. Ściółka była jeszcze trochę pokra (wcześniej deszcz padał), błoto itd. Po wyjechaniu z lasu przy mocniejszym naciskaniu lewego pedała słychać skrzypienie. Co zrobić ? Jak to dokręcić ? W rowerowym jedynie powiedzieli mi że muszą rozkręcić i dopiero powiedza ile kosztuje naprawa.
Mod Team Puklus Napisano 22 Maja 2014 Mod Team Napisano 22 Maja 2014 Prawdopodobnie trzeba ci dokręcić ramiona korby robię sie to kluczem imbusowym 8mm lub kluczem nasadowym 13 lub 14mm w zależności od standardu ... należy to dokręcić bardzo mocno, przy użyciu przedłużacza do klucza.
4Shatan Napisano 22 Maja 2014 Napisano 22 Maja 2014 Prawdopodobnie masz to samo co ja, odkręć korbę i wykręć suport wyczyszcz , i dokręć go dobrze.
jahoo84 Napisano 22 Maja 2014 Napisano 22 Maja 2014 Jestem pewien ze wystarczy mocna dokrecenie. To jest nowy rower:-) nie ma sensu mu wykrecac suportu :-)
4Shatan Napisano 22 Maja 2014 Napisano 22 Maja 2014 Jak kolega pisze że w "rowerowym" mu powiedzieli że musi rozkręcić więc sam chyba tego nie zrobi. Może i wystarczy samo dokręcenie , ale nie zaszkodzi odkręcić wyczyścić , przesmarować i zakręcić porządnie by chodziło wszystko cacy.
Sami12 Napisano 22 Maja 2014 Napisano 22 Maja 2014 A może to skrzypi pedał, wrażenie jakby stukała korba (mialem tak...)
Fenthin Napisano 22 Maja 2014 Napisano 22 Maja 2014 A może to skrzypi sztyca, siodełko, może rama jest pęknięta, może.. itd. Takie trzeszczenia są wredne, gdyż problem trzeba rozwiązywać metodą eliminacji. Zacząć od dokręcenia korby. Jeśli nie pomoże, będziemy szukać dalej.
MrDoimer Napisano 22 Maja 2014 Autor Napisano 22 Maja 2014 Ok. Najpierw dokręce śrubę. To jest ta śruba, tak ? Mam nadzieje ze nasadka klucza się zmieści. P.s. Skrzypi na pewno korba. Nie chce mi się tłumaczyć Dlaczego na pewno (pedal podmienialem). Dokrecilem bardzo mocno i przez 2km prawie skrzyp był nie słyszalny. Po 3km już było tak samo głośno jak przed dokreceniem. Kiedy rower stoi w miejscu i poruszam bardzo mocno ramieniem korby to tez skrzypi.
Mod Team Puklus Napisano 22 Maja 2014 Mod Team Napisano 22 Maja 2014 Jeżeli masz na klucz nasadowy, masz 2 opcje - jest tam nakrętka - jest tam śruba I od razu ci powiem że tylko cienkościenne klucze sie tam wejdą
MrDoimer Napisano 22 Maja 2014 Autor Napisano 22 Maja 2014 Trochę nie rozumiem z tymi dwoma opcjami. Mam śrubę nie widzę tam nakrętki. Klucz się zmieścil. Mam klucz nasadowy.
robertocarlos Napisano 23 Maja 2014 Napisano 23 Maja 2014 Zmien sklep rowerowy w porzadnym zrobia Ci to na miejscu i wezma na piwko..Posmaruj smarem pedaly i wkrec je jeszcze raz to samo zrob z siodelkiem ,wykrec je i leciusienko daj smaru w miejscu gdzie laczy sie z jarzmem jak i wyczysc dobrze rure podsiodlowa i sama sztyce..Czesto skrzypienie siodla slychac jakby od korby..Jezeli to nie pomoze to wtedy bardziej prawdopodobnie bedzie to korba.
MrDoimer Napisano 23 Maja 2014 Autor Napisano 23 Maja 2014 Czesto skrzypienie siodla slychac jakby od korby. Po pierwsze słychać to nawet kiedy nie siedze na siodełku, a sztyca była już smarowana smarem jak składałem rower. Zmien sklep rowerowy w porzadnym zrobia Ci to na miejscu i wezma na piwko DZisiaj podjadę do innego Jezeli to nie pomoze to wtedy bardziej prawdopodobnie bedzie to korba. Na 100% to korba bo : Kiedy rower stoi w miejscu i poruszam bardzo mocno ramieniem korby to tez skrzypi.
robertocarlos Napisano 23 Maja 2014 Napisano 23 Maja 2014 To jest nowy rower wiec powinienes miec po 100 km serwis za free a na dodatek gwarancja wiec czemu Ci powiedzieli ze to ma kosztowac?? kupiles go przez neta??
MrDoimer Napisano 23 Maja 2014 Autor Napisano 23 Maja 2014 kupiles go przez neta?? NIestety tak. Ehh.. Widze że trzeba będzie zdjąc korbę i ją nasmarować. Rozumiem że potrzebuje do tego sciągacz ? Tylko jaki ? Wszystkie są uniwersalne ?
Kekacz Napisano 23 Maja 2014 Napisano 23 Maja 2014 Ściągacze nie są uniwersalne. Jeśli masz suport na octalinka to potrzebujesz takiego ściągacza. Nie daj sobie wmówić w sklepie, że ściągacze na kwadrat i octalinka są takie same i vice versa. Ale jeśli masz wkład na łożyskach maszynowych tego typu (tu akurat kwadrat, ale nie o os chodzi) to tam i tak nic nie nasmarujesz.
MrDoimer Napisano 23 Maja 2014 Autor Napisano 23 Maja 2014 Nie wiem czy to zdjęcie coś pomoże do określenia rodzaju suportu
Mod Team Puklus Napisano 23 Maja 2014 Mod Team Napisano 23 Maja 2014 Trochę nie rozumiem z tymi dwoma opcjami. Teraz rozumiesz ?
Kekacz Napisano 23 Maja 2014 Napisano 23 Maja 2014 Nie wiem czy to zdjęcie coś pomoże do określenia rodzaju suportu Wygląda na wkład, taki jak wrzuciłem na przykładowym zdjęciu. Tam nie ma co smarować.
MrDoimer Napisano 24 Maja 2014 Autor Napisano 24 Maja 2014 Tam nie ma co smarować. Więc co w takiej sytuacji zrobić ?
MrDoimer Napisano 25 Maja 2014 Autor Napisano 25 Maja 2014 Błagam, powiedzcie co mogę zrobić. Teraz już bardzo słabo ale słychać nawet przy prawym pedale to słychać.Tzn. przy depnięciu. Jeżeli chciałbym wykręcić tą korbę to jaki kupić ściągacz ?
Sami12 Napisano 25 Maja 2014 Napisano 25 Maja 2014 BOŻE APOKALIPSA!! Taki wkład za 20 zł nie warto rozbierać (chociaz można), kupić nowy za 20 i w stroone zachodzacego sloncaa. Sciągacz standardowy, a jaki ma być ?
Mod Team Puklus Napisano 25 Maja 2014 Mod Team Napisano 25 Maja 2014 To nie jeździj póki nie naprawisz, bo będzie korba do wyrzucenia ... ściągacz zwykły do korb na kwadrat, sa na allegro. jak zdejmiesz pokaż nam jak wyglądają kwadraty.
MrDoimer Napisano 26 Maja 2014 Autor Napisano 26 Maja 2014 Ok, dzisiaj zamówie ściągacz, ew. pojezdze po rowerowych może dostane go u mnie.
Kekacz Napisano 26 Maja 2014 Napisano 26 Maja 2014 Ściągacz do ramion korby to jedno. Trzeba też wykręcić suport, a z tego co dobrze widzę, potrzebujesz standardowego klucza z wielowpustem tego typu:
MrDoimer Napisano 26 Maja 2014 Autor Napisano 26 Maja 2014 Aha. Czyli ściągacz jest do ramion, a do suportu co innego (tj. ten klucz). Czyli muszę kupic i to i to. A jak później z założeniem ? Trzeba kolejnych narzędzi czy jakoś łatwo to idzie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.