tipvip Napisano 22 Maja 2014 Napisano 22 Maja 2014 Witam, Zapewne już był podobny temat, nie mogę znaleźć. Mam proste pytanie, mój rower nie ma wachlarzy, zastał mnie deszcz i się ubrudził. Stopień określam na średni J Kolega poleca umycie roweru na samochodowej myjni bezdotykowej, przy czym tak żeby nie trafiała woda na łożyska a potem wysmarować na nowo łańcuch. Łańcuch i kasetę tylną (oba XT) kupiłem nową i nasmarowałem przejechałem na nich tylko 150km t, i nie wiem co lepiej zrobić jak poleca kolega czy lepiej gąbką i gorącą wodą spróbować wyczyścić rower a łańcucha nie dotykać w ogóle, po 30km mokrej drogi po asfalcie raczej nie powinien się ubrudzić żeby go myć i smarować na nowo.
ukaniex Napisano 22 Maja 2014 Napisano 22 Maja 2014 Jeżeli chcesz myjką to musisz to robić z niewielką atencją, unikaj newralgicznych miejsc jak uszczelki, łożyska.
TheGie Napisano 22 Maja 2014 Napisano 22 Maja 2014 Ja jakoś nie przepadam za myjkami, proponował bym przetrzeć rower gąbką, a łańcuch jeśli jest pełen syfu to wyczyścić metodami, które znajdziesz na forum (butelka+benzyna ekstrakcyjna = shake). Skropić oliwą i jeździć dalej.
Kiciok Napisano 22 Maja 2014 Napisano 22 Maja 2014 Gąbki nie używam, ale zmiotki takiej jak do zamiatania, ale z miękkim włosiem. Fajnie się myje, smarowanie łańcucha to nie jakaś katorga, warto to zrobić i tak przy okazji.
premier2 Napisano 22 Maja 2014 Napisano 22 Maja 2014 Zapewne już był podobny temat zapewne... [szybkie Mycie] Zaledwie 3 min [Mycie roweru] Myjka ciśnieniowa. Na co uważać podczas mycia? [mycie roweru]Jakie patenty na szybkie mycie roweru
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.