tomecz9 Napisano 21 Maja 2014 Udostępnij Napisano 21 Maja 2014 Witam Zamierzam kupić nowy hamulec na tył Shimano slx m675. Jednak przewód jest za długi. Jak go skrócić? Czy da się to zrobić w domowych warunkach, żeby nic nie uszkodzić? Czy będe potrzebował jakiś specjalnych narzędzi? Przewód jaki będzie w zestawie z hamulcem to SM-BH90-SB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NerfMe Napisano 21 Maja 2014 Udostępnij Napisano 21 Maja 2014 Witam, Ja skracałem wg tego filmiku: Zero problemów, brak potrzeby odpowietrzenia po operacji. Z narzędzi mało domowych przyda się obcinaczka do linek i pancerzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 22 Maja 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 Nie lepiej poprosić w sklepie zanim ci wyślą żeby skrócili ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomecz9 Napisano 22 Maja 2014 Autor Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 Właśnie w sklepie nie chcą mi skrócić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 22 Maja 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 może zmień sklep skrawanie jest proste jak sie uda nawet dodatkowego oleju ci nie będzie trzeba ale jak na pierwszy raz ... dość prawdopodobne jest ze zapowietrzysz układ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
remlik Napisano 13 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2014 Robiłem podobnie jak na filmie (również pierwszy raz) - z tym, ze jednak odkręciłem klamkę i skierowałem ją w dół przy skracaniu. tak intuicyjnie mniejsze prawdopodobieństwo zapowietrzenia. I udało się bez problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vteccorp Napisano 13 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2014 (edytowane) @tomecz9 Jak bedziesz robił to ostrożnie, to nie będzie nawet potrzeby odpowietrzania czy dolewania oleju. Jakiś czas temu skracałem u siebie przewody w XT M785 - przód i tył - poszło jak po maśle. Nowe końcówki przewodu i mosiężne oliwki są w komplecie z hamulcami. Do skrócenia bądą Ci potrzebne: - Ostry nóź, bądź nożyce do cięcia blachy/przewodów - do skrócenia przewodów na żądaną długość. - Szydło bądź stalowy rysik do uformowania otworu (jeśli podczas cięcia nożycami, przewód zrobił się owalny a jego otwór nieco się zasklepił). - Imadło bądź ścisk do skręcenia żółtych plastikowych kostek na przewodzie. - Mały stalowy lub nieco większy teflonowy młotek do wbicia nowej końcówki w przewód. - Klucze do skręcenia całości (prosty komplet imbusów i płaskich wystarczy). Pamiętaj, żeby po wykręceniu przewodu z korpusu, pod żadnym pozorem nie nacisnąć dźwigni hamulca, bo wypluje olej i zaciągnie powietrze. Sam rower, możesz też wtedy przechylić na bok, tak by olej z pojemnika wyrównawczego nie sączył się z otworu montażowego przewodu hamulcowego... ...aaa i pamiętaj, że po obcięciu przewodu, najpierw zakładasz nową oliwke, później mocujesz go w żółtych, plastikowych kostkach i dopiero wbijasz nową końcówkę! Inaczej możesz mieć problem z jej założeniem, gdyż nie przejdzie przez wbitą w przewód końcówkę. EDIT: Łooo matko... remlik ale odkop zrobiłeś, a ja się tu niepotrzebnie produkuję... dopiero date zauważyłem... Edytowane 13 Sierpnia 2014 przez vteccorp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
remlik Napisano 13 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2014 (edytowane) a tam niepotrzebnie - z pewnością ktoś też jeszcze "odkopie" i się przyda (miałem podobnie jak Ty z datą po napisaniu ...mogło być gorzej, w końcu temat tegoroczny jakby nie było ;-) Edytowane 13 Sierpnia 2014 przez remlik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel2208 Napisano 18 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2016 Odkopuję Będę skarał przewody w SRAM'ach i właśnie chcę to zrobić bez odpowietrzania. Trochę już poczytałem, ale zastanawia mnie jedna rzecz. Pomyslałem żeby wyjąć okładziny z zacisku i popompować klamką, aby wysunąć tłoczki. Później po skróceniu przewodu je wepchnąć jednocześnie przepychakąc powietrze z przewodu do klamki. Zastanawia mnie tylko czy z klamki nie będzie uciekał płyn. Czy zaciśnięcie klamki bez okładzin, tak żeby nie było dużego ciśnienia w okładzie i zostawienie jej w tej pozycji na czas cięcia, będzie dobrą decyzją? W instrukcji odpowietrzania klamkę powinno się zacisnąc żeby odizolować przewód z zaciskiem, więc może uniknę w ten sposów wycieku, a odpowietrzę wszystko przez wepchnięcie tłoczków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi