Skocz do zawartości

[demontaż] problem z wykręceniem kilku części

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej

Mam kilka problemów dziś rozkręcałem cały rower i nie mogę zdjąć kilku częsci tj.:

- korba siedzi mocno na suporcie i nie chce zabardzo bic młotkiem żeby nie wygiąć czy czegoś nie uszkodzić macie jakieś sposoby żeby w miare bezinwazyjnie wyciągnąć korbe?

- widelec nwm czy da się wyjąć mam nadzieje że tak bo łozyska były rozsypane i pęknięte

zdjęcia:

http://fotoo.pl/show.php?img=802948_20140521-204438.jpg.html

http://fotoo.pl/show.php?img=802949_20140521-204441.jpg.html

http://fotoo.pl/show.php?img=802950_20140521-204445.jpg.html

- i jedna sruba od amortyzatora znaczy sie ta z gwintem do ktorej sie wkreca srubę nie chce wyjść jedna wyszła bez problemu a druga ani drgnie

zdjęcia:

http://fotoo.pl/show.php?img=802951_20140521-204451.jpg.html

macie jakieś pomysły jak sobie z tym poradzić bo już nie mam pomysłów psiakałem jakimś olejem w spreju ale też nic nie dało no nie wiem.

Napisano

W widelcu siedzi prawdopodobnie adapter z 1" do 1,8" ahead, pewnie wykręciłeś śrubę, ale nie puknąłeś młotkiem w nią, co by klin wyleciał ;]

Korbę zdejmujesz ściągaczem...

Damper ( :D ) po prostu okręcasz imbusem.

Ale ogolnie to złom, nie warto się z tym męczyć.

Napisano

w ten widelec to mam walnąć od góry w to czarne czy od dołu w to żółte?:D a co ze śrubami nic sie im nie stanie :D

co do amora to jedna strono jest odkrecona imbusem a to drugie jest na wcisk i nie wychodzi;/

co do złomu to mam go od komuni czyli kilkanascie lat ale mam do niego sentyment i kilka nowych cześci kupionych i bd malowany:D na nim moge przejchac praktycznie całą trase bez trzymanki i czuje sie pewny a na innym jakoś tego nie mam:D ale ogolnie to go potrzebuje do takie jazdy oo;D a mam zamiar zakupic sobie ostre koło bo jakoś mnie ciekawi ono ale bd mozna zmienic na wolnoobieg wiec jak co nie bd problemu ze sie zabije ;p

Napisano

To ze możesz przejechać całą trase bez trzymanki(jaką asfalt ? haha) to świadczy o twojej głupocie(lekko mówiąc) a nie jakości sprzętu.

Wystarczy mały kamyk,podmuch wiatru i szykuj kilkadziesiąt tysięcy na zęby xD

Napisano

tu Ci powiem ze nie asfalt tylko dziury niewielkie krawezniki itp i nie mow o mojej glupocie bo mnie nie znasz i praktyki nabrałem a jak sam nie umisz i zazdroscisz to nie komentuj bo nie do tego ten temat sluzy

Napisano

Zazdroszcze ...Czego ... ? Jechać kawałek ok,wyprostować się,coś sięgnać,zjeść żela...Ale po krawężnikach ? To dla mni nie umiejętność,to po prostu idiotyzm,nie szanowanie swojego zdrowia,i typowe wiejskie zachowanie-prowadze jedną ręka-jestem cool.jazde bez trzymanki jestem kozak pro full...... Typowe gimbusiarskie zachowania....

Napisano

ja nie robie tego gosciu dla szpanu tylko dla wlasnej wygody bo mam problemy z plecami a taka jazda mi pomaga a gimbusem to mozesz byc Ty ja bylem nim kilka lat temu... pozatym podczas jazdy ja nie jem ani nie pije chłopcze :)

Napisano

hmm,to pewnie musisz wracać odwodniony do domu po jeździe :D A co do pleców,może czas zmienić pozycje na rowerze,siodło do przodu,mostek w góre,krótszy,kierownica gieta z wzniosem..Albo inny rower,tj większy skoro ten od komuni jest :D bo to geometria jest tak zwalona ,że szkoda patrzeć na takie rowery,,,,

Napisano

mam inny metabolizm jak pije podczas jazdy to slabne tak samo podczas kazdego wysilku..

nie ma jak dobre forum 2 pomaga reszta napierdziela nowego ktory potrzebuje wskazowek normalnie gowniarze sami gowniarze w tym necie...

TEMAT DO ZAMKNIECIA

Napisano

Tą śrubę imbusową, którą wykręciłeś "Z góry" musisz wkręcić ją tak z 5 obrotów i puknąć młotkiem, klin powinien puścić i wtedy wyjmiesz tą rurkę, następnie odkręcasz kluczem nakrętke, zdejmujesz podkładkii wtedy cały widelec wyjmiesz.

Napisano

Panowie nie rower stanowi jakimi jestesmy ludźmi. Kolega równie dobrze moze powiedzieć ze to my jestesmy idiotami ponieważ wywalamy w rower po 7k.

Punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia.

Kolego pukając w śrubkę nie oszczędzają siły i rób to nad jakas miska ewentualnie szmata bo moze polecieć troche śmieci.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Napisano

co do picia...radze izoto.ik typu oshee,i lepsze odzywianie...jestes w stanie powiedziec jakie to stery ? ja tam widze sama rdze

Wysłane z mojego telefonu stacjonarnego za pomocą tapatalk.

Napisano

co do picia...radze izoto.ik typu oshee,i lepsze odzywianie...

odżywiam się odpowiednio bo codziennie biegam i ćwiczę SW, ogólnie wole się napić jak dojadę do celu ale fakt faktem więcej jak 50km w jedna stronę nim nie przejechałem.

nie mam pojęcia nawet nie ma na nim napisane modelu roweru ani nic jak wrócę do domu to mogę zrobić więcej fotek i zobaczę czy pod tym plastikiem na główce steru coś jest.

Napisano

Pewnie to ten jeden z pseudo fulli..

Ta sama konstrukcja z nalepkami różnych firm.

Stery zwykłe na 1 cal....

A co do śrub imbusowych,psiuknij wd,jak nie pójdzie to szlifierką,sama śrubka to groszowe sprawy...

Napisano

http://fotoo.pl/show.php?img=803134_sr.jpg.html

czyli to oznaczone na zdjęciu to ta śruba? tylko czy ona na czubku powinna mieć "miejsce" na klucz bo góra jest zatkana chyba ze ma jakoś przyklejoną czy wcisnieta "zatyczke" zeby nie było widac?

Jeśli chcesz żeby ktoś pomógł to:

- dawaj zdjęcia lepszej jakości

- wyeksponuj miejsce które jest Twoim obiektem zainteresowania. Bo jak dla mnie pytanie o coś czego nie widać (bo rower jest choćby do góry nogami) może spowodować jedynie nieporozumienia.

Napisano

dobra już sobie ze wszystkim poradziłem i szykuje pod malowanie:D faktycznie na sterze pod tą gumową zatyczką była śruba imbusowa i musiałem troche widelec pobić żeby wyszedł:D

dzięki wielkie za pomoc:D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...