Skocz do zawartości

[opony] lekkie, szybkie, w suchy teren, 27.5

mac1ej

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie. 

Poszukuje opony które będą lekkie, szybkie, przeznaczenie to suchy teren (70%) i asfalt, ścieżki (30%). W rowerze który zamówiłem są zamontowane Nobby Nic 2.25 Evolution Line. Z tego co wyczytałem to są opony w dosyć ciężki teren ze sporymi oporami na asfalcie i które szybko się na nim zużyją, a trochę szkoda jakby opony za 150 zł sztuka zniknęły po 1000 km. Moje opony muszą być szybkie na asfalcie i w suchym lesie, błoto raczej omijam. Rozmiar to oczywiście 27.5. Komplet do 200zł. W starym rowerze miałem Continentale Race King 2.2 z których byłem bardzo zadowolony, niestety w tym rozmiarze, zwijane chodzą po 300 zł za komplet, więc odpadają. Znalazłem takie oponki http://www.bikestacja.pl/pl/opony/mtb/27-5-cala/opona-maxxis-crossmark-27-5x2-10-zwijana.html cena dobra, waga chyba też, co o nich sądzicie? Będą szybkie na asfalcie, poradzą sobie w szybkiej jeździe po lesie? Piasek średniej głębokości również się zdarza. A może coś innego polecicie? Albo dać sobie spokój ze zmianą i spróbować NN? Sam już nie wiem. 

Pozdrawiam. 

Napisano

Tylko z saguaro jest tak,ze w wielkim błocie/ostrzejszym wejściu w zakręt,morej nawierzchni typu asfalt po prostu tracą przyczepnosć,lekkie pochylenie na Mokrym asfalcie i gleba.... Nie polecam,jedynei co to w piachu nawet nieźle,ale tylko tyle.

Napisano

@up

W Saugaro dzieje się tak, przez puste miejsce między środkowymi, a bocznymi klockami. Jak się przejdzie ten fragment, to można się złożyć jak na slickach.

Saguaro polecam, szybkie na asfalcie, w terenie dobrze sobie radzą. Na piasku fajnie, choć RK/XK szło lepiej.

Napisano

Swięte słowa Mokry - przy ostrzejszej jeżdzie Saguaro dla miłośników adrenaliny.Moment bez żadnej przyczepności trwa na tyle długo,że można spanikować.Kto spanikuje - leży,kto wytrzyma - jedzie dalej.

Napisano

Dzięki za odzew. W takim razie crossmark 2.1 vs Ikon 2.2 vs racing ralph 2.25. Saguaro wydaje się fajna, ale jednak za droga. Czytałem test Ikon i wydają się całkiem spoko, podobno są szybsze od racing ralph. Ciągnie mnie do tych "Ikon", a co Wy uważacie?

Napisano

Nie tak szybko  , Maxxis ikon zalozony jako tylnia opona napedowa stawia odczuwalny opor toczenia. Kombinacje wałkowane w róznych warunkach poprzez błoto skały asfalt szutry , 

Maxxis ikon przód i tył  ok 30 km/h

Maxxis Ikon przód tył Mezcal 35 km/h

Maxxis ikon przód tył Saguaro  34 km/h

Maxxis ikon jako przednia opona bardzo dobrze trzyma  przy czym jest lekka  i gdy jest z przodu oporu nie stawia az takie gdy jest z tyłu , 

Dlatego lezeli ktos chce kompromisu szybkosci i przyczepnosci naprawde w 100% polecam

Przód Maxxis Ikon tył Geax Saguaro.

Mozecie mi wierzyc lub nie ale dzien po dnniu w tych samych warukach testowalem kombinacje opon i jestem w 110 % pewny ze gdy maxxis ikon jest zalozonty na tylnej gumie zawsze jade 2 km/h wolniej niz na innej oponie z polecanych szybkich np Saguaro mezcal race King Smart sam crossmark

Napisano

Opony już zamówiłem i zapłaciłem. Ale z tego co czytałem to w teście ktoś napisał ze ikon jest odczuwalnie szybszy od racing ralph. A w tabelach maxxisa ma mniejsze opory od crossmarka. Dzięki za radę, ale już zapłacone. Okaże się gdzieś za dwa tygodnie jak rower przyjedzie.

Napisano

Schwalbe Racing Ralph nie lapia blota i sa lepsze na korzeniach bo nie am takich uslizgow jak na Maxxisach..Wygladaja dziwnie ale fajnie sie tocza po asfalcie ..Ja mam teraz crossmarki i na asfalcie sa swietne i na sciezkach ale z terenem jak na razie mam mieszane odczucia...Z tego co widac na Ikonach tez bedzie trzeba omijac lesne blotko bo sie zalepiac beda niemilosiernie..

Napisano

Szkoda, że nie widziałem tematu i nie mogłem doradzić wcześniej, ale nie wiem po co montować do roweru który ma jeździć w znakomitej większości po twardych i suchych ścieżkach oraz asfaltach opony stricte terenowe (ra-ra, ikon, saguaro, crossmark). Na takie warunki najlepsze są semi-slicki typu mezacal, a sam mogę polecić (ajko napędówkę) ultra lekką z makabrycznie niskimi oporami schwalbe fourius fred którą od jakiegoś czasu katuję w Beskidach i nie ma mowy o defektach. Wtedy na przód mezacal (większy klocek boczny) i zestaw na takie (przede wszystkim suche) warunki idealny (a i średnie błotko się na tym podjedzie).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...