Simoo Napisano 21 Maja 2014 Napisano 21 Maja 2014 Witam, Mam zamiar kupić sobie nowy rower . Bo wgłębieniu się nieco w tematykę mój wybór zawęził się do dwóch modeli: - Kross Hexagon X6 oraz - Kross level A2 Gdzieś wyczytałem że Hexagony to "tańsze" wersje rowerów z grupy level A ... , czy jest to prawda? Który rower bardziej polecacie? Czy jest tutaj jakiś aspekt na który warto zwrócić uwagę przy kupnie? Z góry dziękuje za odpowiedzi Pozdrawiam
Tadeus Napisano 21 Maja 2014 Napisano 21 Maja 2014 A2 wypada lepiej, ale ma bardziej sportową geometrię ramy, która nie dla każdego jest wygodna. X6 ma bardziej turystyczną geometrię, ale przy podobnej cenie gorsze części. Jeśli jednak masz zamiar wydać oficjalne sklepowe 1899zł na tego A2, to obecnie na rynku można dostać w tej cenie trochę lepsze rowery.
rambolbambol Napisano 21 Maja 2014 Napisano 21 Maja 2014 Kands Energy 1300 - osprzętowo plasuje się pomiędzy Level A3 a A4 (pełna grupa Alivio + XCM) a cenowo znacznie poniżej A2 (1300zł). Polecam!
Tadeus Napisano 21 Maja 2014 Napisano 21 Maja 2014 No, ale jeśli Kands to raczej polecam z tarczami. W 2014 amortyzatory w tych modelach mają w większości już tłumienie olejowe i wzmocnione oczkowane obręcze. Inna sprawa, że za 1800zł to można już mieć MTB z hamulcami hydraulicznymi i trochę większą ilością markowych części (opony, koła, siodełko, lepsza, już rozkręcalna korba - za to gorsze przerzutki): http://www.unibike.pl/fusiondisc.html Jak ktoś jest ogarnięty to pewnie można i kupić Kands 1300 na mechanicznych tarczach i wymienić je za 300zł na hydrauliki. Jest dość dużo opcji w tym budżecie
4Shatan Napisano 21 Maja 2014 Napisano 21 Maja 2014 Ja jestem posiadaczem Krossa Hexagon x5 i wcale nie powiedział bym że ma on geometrie turystyczna:D.
Tadeus Napisano 21 Maja 2014 Napisano 21 Maja 2014 To Kross piszę przy Hexagonach: Dzięki odpowiednio zaprojektowanej geometrii ramy rowery Hexagon są wygodne i łatwe w prowadzeniu nawet dla kogoś, kto dopiero rozpoczyna przygodę z rowerem górskim A turystyczna oczywiście w porównaniu do A2 ;]
4Shatan Napisano 21 Maja 2014 Napisano 21 Maja 2014 Jak autor byłby zainteresowany to ja posiadam Krossa Hexagon x5 do sprzedania na pełnym Alivio, Nowe kapcie, Koła, mostek, kierownica. za 1200zł. Rozmiar XL, grafitowy kolor.
masz12 Napisano 28 Maja 2014 Napisano 28 Maja 2014 Ani jeden ani drugi. Generalnie firma kroos jest słaba. Dlaczego? Kupiliśmy synowi hexagona X3 model z tego roku i niestety dziecko nacieszylo się rowerem tylko tydzień. Rower jest górski wiec syn jeździł po sadzie u dziadka i trafił się dołek. Rama pod dzieckiem ważącym około 25kg pękła w trzech miejscach. Odpowiedź krossa: uszkodzenie mechaniczne i odmowa naprawy. Śmieszne ale prawdziwe. A teraz najlepsze. Stwierdziliśmy że trudno,ol kupimy nową ramę bo chcemy żeby syn miał jak najszybciej sprawny rower. Odpowiedź serwisu: ramy do tego modelu nie można kupić zaproponowali z innego modelu. Jakaś komedia z czasów PRL-u. Wiec lepiej dopłać parę złoty i kup coś innej firmy. Przy okazji może ma ktoś pomysł na nasze problemy. Zastanawiam się nad zgłoszeniem do UOKIK bo czy nie jest tak że producent powinien zapewnić części zamienne. Pozdrawiam Marcin
Shootee Napisano 28 Maja 2014 Napisano 28 Maja 2014 No nie uwierzę w to chyba że rama pękła w 3 miejscach pod dzieciakiem 25kg, to wręcz nie prawdopodobne.
Shiryu Napisano 28 Maja 2014 Napisano 28 Maja 2014 To już Krossa zaczęli podrabiać? Jak kiedyś zamiast "Nokia" sprzedawali telefony marki "Nokla", tak teraz widzę wciskają ludziom "kroosa", a ci myślą, że to "Kross" i kupują. A potem jest płacz, że rama pod sześciolatkiem w trzech miejscach pęka... No i jakim cudem taki maluch dał radę na rowerze z 26" kołami?! Jakby ktoś nie załapał: jakoś nie wierzę w tą historyjkę...
masz12 Napisano 28 Maja 2014 Napisano 28 Maja 2014 Panowie kupiłem rower w autoryzowanym sklepie i jest to Kross a nie jakaś inna firma. Syn ma 9 lat jest dość wysoki i rower nie jest wcale za duży. Jutro odbieram rower i odpowiedź formy Kross więc wrzucę fotki. Możecie nie wierzyć ale nie mam żadnego interesu żeby pisać bajki. Szukam rozwiązania tej sytuacji.
Tadeus Napisano 28 Maja 2014 Napisano 28 Maja 2014 Może Unibike'a? Ja jak najbardziej wierzę w historię. Fizyka to dziwna i podstępna siła i żaden producent nie jest przed nią bezpieczny Co nie zmienia faktu, że nie widzę powodu, by przestać kupować jakiegoś producenta, tylko dlatego, że x rowerów na tysiące produkowanych przez ponad 10 lat pękło. Takie życie. Jak ktoś jest pechowcem to świat go nienawidzi i tyle
masz12 Napisano 28 Maja 2014 Napisano 28 Maja 2014 No dobra jestem w stanie zrozumieć że 1 rama na tysiąc może peknąć ale dlaczego Kross nie chce uznać gwarancji. Najgorsze jest to że nie mogę nawt kupić takiej samej ramy. Sklep twierdzi ze rama jest niedostępna co dla mnie jest jakąś farsą.
Tadeus Napisano 28 Maja 2014 Napisano 28 Maja 2014 Cóż, nie każdy serwis jest doskonały i faktycznie Kross nie słynie ze specjalnie pozytywnej polityki gwarancyjnej. Co do ram to tu masz spory wybór: http://allegro.pl/listing/listing.php?string=hexagon&search_scope=category-16447 Inna sprawa, że za taką kasę są już ramy dużo bardziej sprawdzone i lubiane na rynku: http://allegro.pl/listing/listing.php?order=m&string=accent+el+norte&search_scope=category-16447&bmatch=seng-v8-p-aur-nwatch-kol-0423
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.