Skocz do zawartości

[zabezpieczenie] ciekawostka znaleziona w sieci

Gość krzysiekx84

Rekomendowane odpowiedzi

Gość krzysiekx84
Napisano

Przeglądając sobie ciekawostki i nowinki technologiczne przy kawce natknąłem się na coś takiego co o tym sądzicie??

Napisano

Informowanie o próbie kradzieży na smartfon bardzo fajna sprawa.

Sygnał dźwiękowy jako alarm też spoko, bo jednak to odstrasza.

Ale reszta to jak dla mnie przerost formy nad treścią ... mówię tu o tym odblokowaniu zabezpieczenia na odległość.

Napisano

Skylock idealnie by się komponował z Holenderką i oczywiścię I'phonem :P wszak w artykułach można spotkać się z informacją, że koszt to zaledwie 160$ :) 

Gość krzysiekx84
Napisano

Teraz w promocji, fajna sprawa, mi tam się to podoba ale ciekawe jak z wytrzymałością bo o tym nic nie napisali. Dodatkowo rewelacyjna opcją jest powiadomienie o wypadku, gdy sprawca ucieknie a my będziemy leżeć w rowie.

Napisano

Za mało szczegółów.

Jaki akumulator jest wbudowany i na ile czasu pracy wystarcza?

Czy jest możliwość otwarcia w inny sposób, jeśli np. zapomnimy lub zgubimy smartfona?

Moim zdaniem całkowicie bez sensu, co kluczyk, to kluczyk :)

Napisano

Bardzo mi się podoba! Bardzo dużo potrzebnych funkcji. Jedynie miałbym wątpliwości co do wytrzymałości samych ogniw...wytrzymałości oczywiście na dewastację. Za cenę 2 razy niższą kupuję od razu!!!

No i wprowadziłbym jakiś przycisk aby zapięcie nie odblokowywało się samo w przypadku otrzymania sygnału ze smartfona bo często rower przypinam w bardzo dziwnych miejscach.

Gość krzysiekx84
Napisano

Za mało szczegółów. Jaki akumulator jest wbudowany i na ile czasu pracy wystarcza? Czy jest możliwość otwarcia w inny sposób, jeśli np. zapomnimy lub zgubimy smartfona? Moim zdaniem całkowicie bez sensu, co kluczyk, to kluczyk :)
Przepraszam bardzo ale czy umiesz czytać czy tylko oglądać obrazki??

" Posiada samodzielne zasilanie oparte na ogniwach słonecznych i po godzinie ładowania jest w stanie pracować przez tydzień. Ma również zamek szyfrowy, na wszelki wypadek, gdyby energii jednak nie starczyło "

Napisano

Bluetooth nie ma takiego zasięgu, żeby skutecznie poinformować właściciela o próbie kradzieży.

„Platforma następnej generacji, przeznaczonej do dzielenia się rowerami” to się nadaje do tematu o absurdach. Rowery z systemu miejskiego są nieraz w marnym stanie, a tu jeszcze mają pomysł, żeby z własnej woli dawać swój przywatny rower na zniszczenie użyszkodników...

Gość krzysiekx84
Napisano

Bluetooth nie ma takiego zasięgu, żeby skutecznie poinformować właściciela o próbie kradzieży.
Bluetooth 4.0 ma zasięg do 100m więc myślę że wystarczy do miasta.
Napisano
Bluetooth 4.0 ma zasięg do 100m więc myślę że wystarczy do miasta.

A jak sprawuję się Bluetooth 4.0 do 100m w przypadku, gdy odbiornik jest na zewnątrz a smartfon jest w budynku/piwnicy, jak np sali treningowej, siłowni itd ? Bez znaczenia czy siedzimy w "bunkrze" czy w przeszklonej kafejce ? 

Gość krzysiekx84
Napisano

A jak sprawuję się Bluetooth 4.0 do 100m w przypadku, gdy odbiornik jest na zewnątrz a smartfon jest w budynku/piwnicy, jak np sali treningowej, siłowni itd ? Bez znaczenia czy siedzimy w "bunkrze" czy w przeszklonej kafejce ?
No na pewno inaczej niż powinien ale tu chodzi o zjedzenie czegoś na szybko lub wyskok do sklepu. Wiadomo że to nie ma sensu w przypadku zostawienia roweru i pójścia spać. Moim zdaniem na miasto i zakupy to dobra sprawa. Ale czepiać oczywiście się można tak jak do u-locka kryptonite że da się przeciąć. Wiadomo ze nie ma zabezpieczenia którego nie da się złamać. Lecz fajnie że coś robią w tym kierunku żeby ułatwić nam życie.
Napisano

Fajnie, że robią, ale w tym wypadku to do wyciągnięcia kasy od wszelkiej maści hipsterów, a nie w celu poprawy bezpieczeństwa roweru czy ułatwienia życia. :P

@robertrobert1 Móc, to można, ale tutaj chyba czegoś takiego nie zrobili :P

Napisano
krzysiekx84

No na pewno inaczej niż powinien ale tu chodzi o zjedzenie czegoś na szybko lub wyskok do sklepu. Wiadomo że to nie ma sensu w przypadku zostawienia roweru i pójścia spać. Moim zdaniem na miasto i zakupy to dobra sprawa.

A moim zdaniem na szybki wypad do sklepu takie powiadomienie nie jest konieczne. O wiele sensowniejsze jest jak pozostawiamy rower na kilka godzin pod budynkiem i nie mamy wglądu na niego np, praca, szkoła, kino, centrum handlowe. Wówczas powiadomienie za pomocą SMS byłoby bardzo sensowne.

Powiadomienie Bluetooth nie ma sensu gdyż działa na odległość wzroku więc wystarczy tylko od roweru nie odwracać się plecami tak jak gość na filmiku reklamowym.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...