Skocz do zawartości

[Buty SPD] Drętwienie stopy w butach...

Rekomendowane odpowiedzi

Więc...

Dopiero zaczynam przygodę z butami SPD i proszę o podpowiedz. Czy drętwienie stopy w okolicach bloków może być spowodowane złym ustawieniem względem stopy?

Wydaje mi się, że wszystko z ustawieniem jest wporządku lecz po okoł 20 min stałego pedałowania na spodzie stopy w okolicach spd drętwieje stopa tak jakbyśmy sobie bardzo mocno zawiązali sznurowadła i chodzili dłuższy czas.

Macie podobne doświadczenia?

Po mojej pierwszej jeździe w spd miałem u mnie to samo.  Z tym, że u mnie po około godzinie jazdy to wystąpiło.

Na razie eksperymentuje z blokami, na razie bez rezultatów, może w końcu mi się uda :)

Chętnie poczytam opinie innych.

Powodów może być kilka - nieprzyzwyczajenie stopy do twardości podeszwy.

Za małe (za ciasne) buty. Za mały luz na pedale dla stopy (choć to raczej kolana by się odzywały). Cięzko powiedzieć zdalnie.

Jakie to buty, bardziej turystyki, czy sportowe "plastiki"?

Jakość to inna sprawa, czy podeszwa w nich choć trochę się ugina?

Spróbuj w nich pochodzić z pół godziny (czy nawet posiedzieć), jeśli też będzie drętwienie to przynajmniej będzie wiadomo, że można wykluczyć pedał.

W ciemno to bym obstawial po prostu to, że nowość dla stopy, z czasem powinno przejść.

Póki co nie kupiłem jeszcze butów spd, ale zamierzam. Obecnie jeżdzę w normalnych butach i czasami mi drętwieje stopa, ale tylko gdy nie ruszam stopą tzn utrzymuję ją w sztywnej pozycji, wiec wydaje mi się że to kwestia przyzwyczajenia do twardej/sztywnej podeszwy. Może masz podobnie.

Każdy but jeśli jest nowy musi się "ułożyć". Trzeba go też jak ja to mówię "rozchodzić". Już nie wspominam jak się dopiero zaczyna przygodę z SPD. Nie dawno kupiłem nowe od Shimano i nie dałem rady na początku wytrzymać dłużej niż 2 godz tak mnie uciskało i wręcz piekło. Z czasem powoli było coraz lepiej i lepiej.

Jakość to inna sprawa, czy podeszwa w nich choć trochę się ugina?

Spróbuj w nich pochodzić z pół godziny (czy nawet posiedzieć), jeśli też będzie drętwienie to przynajmniej będzie wiadomo, że można wykluczyć pedał.

W ciemno to bym obstawial po prostu to, że nowość dla stopy, z czasem powinno przejść.

Pietia79

Podzeszfa jest w połowie sztywna ale ugina się jak chodzę to jest git i nic nie przeszkadza. Zobaczę jutro i dam znać jak ustawienie bloków o 1 punkt w strone palców.

P.S. 

Pietia jak  "79" to rok urodzenia a nie liczba rowerów w stajni to jesteśmy na równo :)

Każdy but jeśli jest nowy musi się "ułożyć". Trzeba go też jak ja to mówię "rozchodzić". Już nie wspominam jak się dopiero zaczyna przygodę z SPD. Nie dawno kupiłem nowe od Shimano i nie dałem rady na początku wytrzymać dłużej niż 2 godz tak mnie uciskało i wręcz piekło. Z czasem powoli było coraz lepiej i lepiej.

Jak pisałem wcześniej, bucik nie uwiera jest super dopasowany a wcześniej jak przymiezałem np. Sidi to nie było fajnie, były za smukłe i nawet pięta latała ale z przodu ciasno jak diabli palce bolały.

Liczę, że sie poprawi, może jeszcze pozycja nie optymalna bo na rowerach zasuwam od dzieciaka nawet kolarstwo lizłem za młodu ale MTB na 29erze to nowość więc świeżak i może musze swoję odcierpieć:)

U mnie zupełnie odwrotnie, dopiero po zmianie na SPD stopy mi przestały drętwieć i nie mam skurczy.

W każdym razie ja również polecam żelowe wkładki (jeśli masz tyle miejsca w bucie). Pomagają przyzywczaić się stopie do bardzo sztywnej podeszwy.

A kombinowałeś z ustawieniem siodła po przesiadce na SPD? U mnie musiało być przemeblowanie pod tym względem - zarówno lekko w górę jak i do tyłu.

Popatrz sobie na wkładki supinujące, koszt ok 20zł ale są bardzo wygodne.

Dzemi15 nie jestem osobą z supinacją a raczej pronatorem więc nie dla mnie pomysł z podkładkami dla supinatorów.

Dziś byłem na kole i wprowadziłem zmiany z powyższych rad + moją zmianę w sprawie przesunięcia bloków w stronę palców.

Efekty :

- noga (stopa) ,tylko prawa zcierpła ale dużo mniej

Wnioski:

Trzeba jeszcze pokombinować. Wkładki mam naprawdę całkiem dobre, gesta pianka dobrej grubości.

Zastanawia mnie bardziej to, że to tylko prawa noga?

Dziś zastanawiam się czy to mrowienie drętwienie nie jest spowodowane przez wibracje bo znam takie uczucie z motocykli crossowych firmy KTM, bo tylko na nich mi tak drętwiały stopy na podnóżkach a raczej czułem "mrówki" ... na innych np. Honda, Yamaha, Husqvarna tego nie było.

... czemu tylko jedna noga?

Też mam te buty,rozmiar 45 odpowiada długości wkładki 28,6 cm.Ciekawe jak będą współpracować z pedałami Time Attac XC2,które właśnie zakupiłem?

Buciki takie http://www.louisgarneau.pl/buty_rowerowe/mtb/new_terra_mtb_349zl,p1768390260

Mam dużą stopę, but dobrany idealnie, noszę roz. 50 zapinane na 3 rzepy. Najlepsze w porównaniu z taniochą oraz Shimano jak i Sidi jakie miałem na stopie, bardzo wygodne.

Rozmawiałem z znajomym kolarzem co jeździ zawodowo i powiedział żeby nie za mocno ściągać klamrę co zapina się, albo ostatni rzep jeśli ktoś nie ma na klamrę butów

I powiem że to działa jak miałem luźniej ale nie za bardzo bo noga w bucie nie może gonić i nie drętwiała mi noga :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...