Skocz do zawartości

[licznik] Obwód koła

Gregorius

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Kupiłem dzisiaj licznik Sigma BC 16.12 i mam do Was pytanie czy orientujecie się jaki wpisać obwód koła w liczniku do opony 29 x 2.20?

Z góry dzięki, pozdrawiam!

Napisano

najprościej i najdokładniej
mierzysz pełen obrót koła - stawiasz rower tak by wentyl był na dole (na ziemi) zaznaczasz na ziemi kreską, prowadzisz rower tak by zrobił pełen obrót koła jak wentyl będzie na dole to zaznaczasz kreską, mierzysz odległość od kreski do kreski i wklepujesz  w licznik tyle ile wyjdzie.

Napisano

najprościej i najdokładniej

mierzysz pełen obrót koła - stawiasz rower tak by wentyl był na dole (na ziemi) zaznaczasz na ziemi kreską, prowadzisz rower tak by zrobił pełen obrót koła jak wentyl będzie na dole to zaznaczasz kreską, mierzysz odległość od kreski do kreski i wklepujesz  w licznik tyle ile wyjdzie.

W ten sposob wyszło 2300

Ze wzoru na obwód znalezionym w innym poście, na podstawie danych odczytanych z opony wyszło: (55+622+55)*3,1415 = 2305

Który Waszym zdaniem wpisać?

Napisano

Po środku czyli 2302 ;)

Najlepiej w sposobie z obwodem, zrobić 2 obroty od wentyla do wentywa i podzielić na dwa, wtedy jest większa dokładność

• Mod Team
Napisano

2 mm na 2,3 m - to na kilometrze 86 cm, warto dobrze ustawić

Pod Paryżem w Sevres jest platynowo-irydowy wzór metra - może warto się tym posiłkować :wallbash:

Ludzie nie dajcie się zwariować.

Rozumiem, że dokonujesz ciągłych korekt,w miarę zużycie opon i zmian ich ciśnienia?

I oczywiście o wpływie temperatury na pomiar też pamięta. ;)

Napisano

W ten sposob wyszło 2300

Ze wzoru na obwód znalezionym w innym poście, na podstawie danych odczytanych z opony wyszło: (55+622+55)*3,1415 = 2305

Który Waszym zdaniem wpisać?

Wyciąg z instrukcji do Cateye Adventure:

29x2.1 = 2288

29x2.3 = 2326

Ponieważ to prosta matematyka dla 29x2.2 wychodzi 2307 czy blisko wyliczeń ze wzoru. Dochodzi oczywiście różnica w budowie bieżnika, ale to są szczegóły.

Wpisz albo 2306 albo 2307 i zapomnij o problemie, bo na podstawie danych z licznika i tak nie będziesz wysyłać na orbitę satelity a różnica nawet 200 metrów na 50 kilometrach to żadna różnica (a tak naprawdę różnica pomiędzy 2306 a 2307 na 50 km to całe 139 cm).

Napisano

Do szanownej Moderacji,

Podejmę się trudu napisania poradnika pt "Jak ustalić obwód koła", wy go podepniecie i może w końcu skończy się ten irytujący, cotygodniowy bez mała festiwal pytań o to jak obliczyć obwód koła.

Napisano

Jak koledzy wspominali, wiele razy był podejmowany podobny temat na forum. Najlepiej wpisać dane z tabelki i przestać sobie zawracać głowę. Po prostu fizycznie nie jesteś w stanie dokonać dokładnego pomiaru. Co to znaczy od wentyla do wentyla? Od jego prawej do lewej czy od środka do środka? Jak zmierzysz środek kreski? Kto będzie rysował kreski na ziemi i za pomocą jakiej grubości rysika? Kto będzie uginał rower a kto będzie klęczał i zaznaczał? Kto zmierzy prawdziwy rozmiar balonu opony? A co wtedy jak opona w tym samym rozmiarze różni się jednak wielkością balona i jego kształtem w zależności od producenta? Hehe :laugh:

Już pisałem kiedyś, że przed zakupem butów w sklepie internetowym poprosiłem 3 różnych sprzedawców o zmierzenie długości wkładki. Otrzymałem trzy znacznie różniące się od siebie wyniki. Kiedy buty przyszły mój pomiar dał czwarty wynik   :)

Daj spokój, wpisuj dane z tabelki producenta i ciesz się jazdą na rowerze :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...