Skocz do zawartości

[rowery] Czym się różni tak naprawdę MTB XC za 1500zł od roweru MTB XC za 9000zł

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio naszła mnie taka myśl która nie może mi wyjść z głowy: Oczywiście pytanie jest niejasne, bo  nie chodzi mi o to, że jeden rower ma przerzutki Alivio, amortyzator XCR i 24 biegi, a drugi XTR, powietrzny RockShox i 30 biegów, tylko czym to się różni tak naprawdę w praktyce? Przecież to dwa różne rowery, a wjedziemy nimy na te same trasy i pojedziemy z podobną prędkością (4-5 km/h różnicy max.), więc jaki jest sens kupowania najdroższego roweru, jaka jest różnica w praktyce?

Różnica jest taka, że oba rowery są dobre.

Tyle, że ten pierwszy dla osoby śmigającej sobie na luzie po leśnych trasach w okolicy, a ten drugi do ścigactwa, wyciskania każdej sekundy, trudnych technicznie tras w górach, katowania go tysiącami kilometrów błota w każdym sezonie itd.

Albo po prostu dla konesera, który co prawda roweru nie katuje, ale ma wysokie wymagania co do lekkości, sztywności, geometrii, niezawodności osprzętu itd.

I zarabia po to i ma kaprys, żeby taki rower kupić.

W sumie pytanie bez większego sensu, bo czym różni się samochód za 30 000PLN od tego za 500 000PLN? Przecież jednym i drugim dojedzie się na miejsce.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...