biedrek Napisano 20 Maja 2014 Napisano 20 Maja 2014 Witam. Może to głupio zabrzmi ale mam problem z zamontowaniem licznika Sigma 509 na rowerze Gazelle Cadiz. Problem polega na tym że po zamontowaniu magnesu znajduje się on zbyt daleko od czujnika i nie przekazuje sygnału. Po przesunięciu go w pobliże piasty odległość jest najmniejsza- ale i tak za duża (musi być maź 5mm a jest ponad 1cm) a przy zewnętrznej krawędzi koła to już jest nawet 3 cm... Podpowiedzcie jak zamontować to żeby działało? Podkładanie zbyt dużej ilości podkładek pod czujnik mija się z celem- bo jest on wtedy niestabilny...
Mod Team mrmorty Napisano 20 Maja 2014 Mod Team Napisano 20 Maja 2014 koło jest tak zaplatane że masz tzw szprychy wewnętrzne i zewnętrzne(spójrz na miejsce skrzyżowania się szprych). Spróbuj dać magnez na zewnętrzne. Co do ustabilizowania czujnika - spróbuj połączyć go np lakierem do paznokci.
copone Napisano 20 Maja 2014 Napisano 20 Maja 2014 Dobrze podłożone gumowe podkładki i zaciśnięte zipami (try-tytkami) nie ma prawa się ruszyć , miałem podobny problem w rowerze córy
biedrek Napisano 20 Maja 2014 Autor Napisano 20 Maja 2014 Nie pomyślałem o opaskach plastikowych- problem rozwiązany. Ale za to pojawił się następny- na oponie nie ma nigdzie rozmiaru. Skąd go wziąć do wpisania do licznika?
marpok Napisano 20 Maja 2014 Napisano 20 Maja 2014 Zmierz sobie obwod kola i wynik wpisz do licznika w mm, a jak to zrobic to bylo juz na tym forum chyba z milion razy
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.