zws Napisano 20 Maja 2014 Napisano 20 Maja 2014 Nie mogę dociec co może być przyczyną hałasującej tylnej piasty jak w temacie. W czasie jazdy wydobywał się rytmiczny dźwięk, jakby kulki stukały o siebie. Piasta po serwisie kilkaset kilometrów wcześniej. Po rozmontowaniu jedyne do czego można było się przyczepić, to minimalnie krzywa oś (135/10 na samozamykacz). konusy bez wżerów, miski równe. Umyłem, wymieniłem oś, włożyłem nowe kulki, poskładałem, wyregulowałem. Jednak podczas obrotów coś lekko chrupało i stawiało nieregularny opór. Rozkręciłem ponownie, wymyłem, założyłem inne konusy (jeżdżone, ale bez wżerów) złożyłem, dalej to samo. Jakby piasek w środku albo kulki się o siebie obijały. O co chodzi ?!? To nie pierwsza moja piasta na warsztacie, jestem pewien, że w środku jest czysto, i złożona jest prawidłowo. Jaki błąd mogę popełniać ? Logiczna wydaje się wymiana korpusu, ale dlaczego ? co mu się mogło stać,?
bukakewarior Napisano 20 Maja 2014 Napisano 20 Maja 2014 Sprawdź jeszcze bębenek kasety, w nim może leżeć przyczyna niepokojących dźwięków.
zws Napisano 20 Maja 2014 Autor Napisano 20 Maja 2014 Sprawdzony i przeserwisowany mimo, że kołem kręcę bez łańcucha i kasety (bębenek nie pracuje, tylko zewnętrzne łożyska piasty).
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.