Skocz do zawartości

[Fotelik] Rowerowy do 35 kg

najki

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

WItam.

Planuje zakup roweru na wycieczki rodzinne. Problem mam taki iż moja pociecha jest w wieku ( a raczej wadze) w ktorej wiekszość fotelików już sie nie nadaje ( ma rowne 25 kg). Znalazlem nowe foteliki takie jak http://www.dreptaki.com.pl/prod-p-91.html (bobike junior plus) czy http://www.rowerystylowe.pl/p-3854/fotelik-rowerowy-yepp-junior-do-35-kg (yepp junior) - tylko moje pytanie na ile są bezpieczne te wynalazki? Planuje kupic rower lazaro integral v1 + bagażnik. Byłbym wdzięczny jesłi ktos podzieliłby się swoimi doświadczeniami w temacie.

Napisano

hmmm..  ciekawe te foteliki

Swoją drogą...  jeśli dzieciak waży "już 25 kg" to chyba pora aby sam/sama już pedałowała na rowerku :-)

Inna rzecz jest jeszcze do rozważenia. Mianowicie waga rowerzysty + dziecka w stosunku do wytrzymałości roweru (szczególnie koła tylnego i szprych).
Rowery z tej półki cenowej nie są tytanami wytrzymałości i waga całego obciążenia ponad 100 kg może okazać się dla roweru "zabójcza".
Oblicz ile ważysz razem z dzieckiem :-)

Napisano

Niestety razem z pociechą będzie ponad 120 kg. Dziecko owszem i samo pedałuje ale w wieku 5 lat możliwośći fizyczne dziecka są mocno ograniczone. Dlatego jakakolwiek dłuższa trasa ( myślę iż 15 miut jazdy bez przerwy dziecka jego normalnym tempem może stanowić problem) odpada. Stad pomysł na taki fotelik. W sumie o wytrzymałości roweru nie do końca pomyślałem. O ile musiałbym podnieść budżet na rower trekingowy który udźwignie 120 kg (rower głównie na dojazd do pracy)?

Napisano

W tym wieku to już można pomyśleć o sztywnym holu do jakiegoś roweru z 20 calowym kołami. Jak mały/mała się zmęczy to łapiesz jego rower, przednie koło idzie do góry i a ty robisz za silnik. Cały ciężar dziecka przenosi się na jego tylne koło. No i cena ok 100 zł. Foteliki są fajne ale na lżejsze dzieci. Fotelik waży z 10 kg dziecko z 30. Szybko się zmęczysz.

Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka

Napisano

Fotelik w tym wieku ... kiepska sprawa ... piszesz ...

możliwośći fizyczne dziecka są mocno ograniczone

Mówisz o "sile" czy masz na myśli jakiś stopień niepełnosprawności  ?

Jeżeli dziecko jest zdrowe i chcesz jeździć dłuższe wycieczki polecam "doczepkę" ...

Doczepka_Adams_F_49d9ca1f114c2.jpg

Aktualnie używane doczepki można kupić za mniej niż 200 zł (za swoją dałem 120 zł ale wymagała odmalowania co zrobiłem we własnym zakresie)  

Moja pociecha też ma 5 lat i nie wyobrażam sobie jazdy z nią na foteliku ...

Z powodzeniem robimy wycieczki ponad 50 km.

Dziecko może odpoczywać lub pedałować ... co rozwija możliwości fizyczne ... zawsze dopinguje aby pomagała na podjazdach :) jak się przyłoży do pedałowania czuć tą pomoc :D.

Holu nie polecam ... aby dziecko wygodnie jeździło na holu trzeba korygować ustawienie pochylenia siodełka co moim zdaniem jest nieporozumieniem.

Dodatkowo wozimy kawał nieużywanego żelastwa w postaci przedniego koła widelca ... 

Pozdro

Napisano

Oba foteliki które podałeś są popularne w Holandii i bezpieczne, o ile dziecko potrafi na takim spokojnie siedzieć. O wytrzymałości roweru koledzy już napisali. Doczepki też używam i polecam, ale nie jest to alternatywa dla fotelika. Raczej uzupełnienie.

Napisano

hmm ... piszesz alternatywa

Ja osobiście stoję na stanowisku że dzieciak 4 lata w górę który dodatkowo legitymuje się wagą 20 kg w górę w fotelik się nie nadaje ...

Wygoda obu stron jest mocno zachwiana ...

Dla mnie doczepka przy "starszych maluchach" patrz kryteria wyżej ... to jedyne logiczne rozwiązanie a nie żadne uzupełnienie czy alternatywa.

Dzieciak na doczepce dodatkowo rozwija się "rowerowo" ... nabywa nawyku pedałowania i siły w nogach.

W foteliku jedyne co może to się nudzić, spać lub utrudniać prowadzenie zestawu poprzez wygłupy z nudów .

Na doczepce ma sporo większe pole widzenia, na foteliku widzi to plecy i lub "zadek" tatusia ...

Przy większej wadze dzieciaka na doczepce jest moim zdaniem też znacząco bezpieczniej.

Przednie koło zawsze ma odpowiedni kontakt z podłożem, co przy fotelikach montowanych często za osią koła nie raz jest problemem.

Pozdrawiam

Napisano

Moje dziecko wazy lekko powyzej 20kg ale jak czasem wezme go na bagaznik zeby podjechac kilkaset metrow to kazde jego wychylenie sie na bok (zeby wyjrzec do przodu) od razu czuje. Dziecko to nie bagaz 20kg ktory w miare stabilnie lezy na bagazniku. Mysle, ze na dluzsze wycieczki fotelik jest zlym pomyslem. Doczepka albo trailgator (jesli chcesz dziecku zostawic mozliwosc samodzielnej jazdy od czasu do czasu).

Wysyłane z mojego GT-I5510 za pomocą Tapatalk 2

Napisano

Dziekuje za rady. Po przeczytaniu odpowiedzi postanowilem zrezygnowac z fotelika na rzecz doczepki ew. holu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...