dedkam Napisano 19 Maja 2014 Napisano 19 Maja 2014 Witam, najprawdopodobniej padła mi tylna piasta fh-m785.Pewnie bębenek bo kaseta ciężko obraca się do tyłu, zacząłem rozbierać ale jeszcze nie zdjląłem bębenka, nie mam takiego dużego imbusa. Podejrzewam, że to zapadki, czy można dostać jakieś części do tej piasty? Jeżeli nie to co polecacie wzamian? Wysłane z Nexusa 4
swimfan Napisano 20 Maja 2014 Napisano 20 Maja 2014 A jestes pewien ze Ci padla piasta??? a do przodu jak sie obraca:) Jak Cie stac to wez piastę DT Swiss:), bezproblemowo przez wiele lat. Mozna kombinowac z czesciami do shimano ale inwestowanie w stare mnóstwo kasy (za czesci krzycza straszne pieniadze;/) jak dla mnie mija sie z celem. Mozesz poszukac na allegro jakas piaste do rozbiorki o ile Ci czesci podpasuja, kiedys kupowalem bebenek na allegro ale do nizszego modelu- 525(ludzie sprzedaje czasami ze satrych zapasow za polowe ceny:) i to mialo by sens bo przeplot kola tez kosztuje (nowe szprych, zaplot srednio okolo100). Musisz przekalkulowac:).
dedkam Napisano 20 Maja 2014 Autor Napisano 20 Maja 2014 Piasta jeśli chodzi o obrót do przodu chodzi elegancko, ale bębenek jest najprawdopodobniej walnięty, tylko że samego nie da się kupić. Na Dt swiss mnie nie stać, mogę dać maksymalnie te 160 ile kosztuje nowa piasta, tylko myślę czy nie lepiej kupić inną do której chociaż jakieś części beda dostępne. Może coś starszego? Wysłane z Nexusa 4
derwisz Napisano 20 Maja 2014 Napisano 20 Maja 2014 Stare bębenki xt nie podejdą, bo wprowadzono szerszą oś. Dwa ostatnie modele xt, i kilka modeli xtr pasuje. Generalnie rozbierz i zobacz, moze np. poszła jedna z czterech zapadek, to byś wyjął ją i tą drugą z kompletu, a dwie zostawił, wtedy zazębia się 18 razy zamiast 36. Co do piasty to nie wiem ile ważysz, ale mi też bębenek padł, zmieliłe na podjeździe, mam prawie 90kg. XT ma za małe bebechy, bo musi być miejsce na szerszą oś, dlatego z shimano, jeśli jesteś ciężki, to raczej slx. Ja np. nie lubię piast na maszynach, bo dla nie łatwiej jest raz na jakiś czas rozkręcić konusy, niż wybijać komplet łożysk.
dedkam Napisano 20 Maja 2014 Autor Napisano 20 Maja 2014 Ważę bez tragedii bo 75 , a zdarzyło mi się to podczas siłowego zjazdu. Muszę pożyczyć takiego imbusa dużego to będę mądrzejszy. W jednym serwisie powiedzieli że taki bębenek koło stówki kosztuje więc nie bardzo się opłaca. Jakby nie udało się uratować to co kupić? Jakoś ta piasta mnie nie przekonuje. Wysłane z Nexusa 4
swimfan Napisano 20 Maja 2014 Napisano 20 Maja 2014 Ja wiem tyle z plecakiem waze pewnie 110 kg, na starej 340 przejechalem spokojnie okolo20kkm i nie ma lekko, co prawda nie skacze ale 85 % katuje w lesie- i niczego innego bym niepolecił. Musisz sie zastanowic znowu wydasz 160 zl i za chwile cos Ci poleci;/ dodatkowe koszty zaplotu i szprych. Przerabialem temat piast kilkanascie razy i sumarycznie wychodzi ze nie ma co oszczedzac na nim;). Jesli nie jest gdzies peknieta to bym probowal jeszcze reanimowac. Wszytsko kosztyje ponad 200 zl, ale tez sredniej marki;/ a moze i to samo co shimano:) http://superstar.tibolts.co.uk/product_info.php?cPath=31&products_id=342 lub http://allegro.pl/piasta-tyl-dt-swiss-340-32h-6-srub-291g-wyprzedaz-i4256112267.html
dedkam Napisano 21 Maja 2014 Autor Napisano 21 Maja 2014 Stare bębenki xt nie podejdą, bo wprowadzono szerszą oś. Dwa ostatnie modele xt, i kilka modeli xtr pasuje. A wiesz które dokładnie modele pasują? Bo znalazłem na allegro piastę XT tylko nie wiem czy bębenek ten sam.http://allegro.pl/piasta-shimano-xt-tyl-i4231790175.html Wysłane z Nexusa 4
derwisz Napisano 21 Maja 2014 Napisano 21 Maja 2014 Inny, tu masz gwintowaną ośkę 9mm, tam są tylko cypki z alu nakrętek, które to siedzą na aluminiowej ośce 14mmhttp://www.sjscycles.co.uk/images/products/medium/31666.jpg770 w górę s tego co mi wiadomoxtr od 960 a szerokie ośki, ale że bębenek będzie pasował to głowy nie dam.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.