Skocz do zawartości

[bagażnik rowerowy] na tylną klapę auta

wojtas7

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej,

Całe życie woziłem rowery na dachu, ale ze względu na parkowanie na parkingu podziemnym, zacząłem wozić rower wewnątrz. Jest to dużo wygodniejsze bo nie muszę już wyjeżdżać autem przed blok (brak miejsca parkingowego), wyciągać rower z garażu itd.

Pomyślałem nad bagażnikiem na klapę a konkretnie THULE RaceWay 992.

Wygląda bardzo fajnie nawet cenę bym przełknął, gdyby nie to że niby nie pasuje do Forda Focusa MK2 Kombi (2008).

Czy znacie może coś podobnego na tylną klapę (nie mam haka), które montuje się równie szybko i prosto?

Napisano

Ostatnio w TV mówili właśnie o tego typu bagażnikach i wypowiadał się pan policjant, że owszem można je stosować ale nie mogą zakrywać ani świateł ani tablicy rejestracyjnej bo za to jest mandacik.

Napisano

Dlaczego uważasz, że nie będzie pasował do focusa? Jestem pewien, że bagażnik podejdzie ale rower kołami pewnie będzie zasłaniał światła.

Napisano

Polskie prawo jest w tym względzie głupie i kretyńskie, a nikt z tym nic nie robi. Nie możesz mieć takiego bagażnika, bo zakryje rejestracje i to może być mandat. Niektóre takie bagażniki na tył mają miejsce na rejestracje i można byłoby tam jakąś kopię (kartkę dać). Są takie podróbki z papieru do wyrobienia. Można byłoby też przemontować rejestrację z np. klapy na bagażnik, ale to też jest zabronione. W ogóle nie rozumiem sensu posiadania kombi, a dokupywania jakiś bagażników. Nie zmieści Ci się rower w środku w bagażniku, czy jedziesz w piątek rodziną i jeszcze bagaże, że rower się nie mieści? Jestem zwolennikiem przewożenia w aucie, bo nie burzy sylwetki auta, nie trzeba pamiętać, że samochód jest dłuższy, albo wyższy i nie grozi to żadnym mandatem. W dodatku kochany rower ma takie same warunki jak my, czyli sucho i ciepło. :D

Napisano

rower w środku to lipa z kilku względów - nie pojadę w więcej jak 2 osoby, 3 osoby i 3 rowery to już lipa. wkładanie rowerów do środka spowoduje że prędzej czy później auto w środku będzie przypominało chlew a nie samochód, niektórym to nie przeszkadza, a ja lubię mieć czysto w aucie.

mandatu to bym się nie obawiał, gorzej w sytuacji gdy ktoś wjedzie w tył i będzie się bronił że świateł nie widział.

Napisano

Może czas zamontować sobie hak o ile jest tak możliwość? Wtedy kupno byle jakiej przyczepki i wożenie tam rowerów. Na takiej małej zmieści się spokojnie z trzy rowery, a może nawet i cztery. To jedyne rozwiązanie w pełni legalne i najbardziej wygodne. Nie ingeruje w ogóle w samochód i można rowery w totalnym syfie rzucić nie martwiąc się o nic. Co do bałaganu to możesz sobie wozić jakieś worki duże plastikowe i wszystko ścieka na nie. Potem wyciągnąć i wytrzepać i będą na następny raz.

Napisano

Przyczepka odpada bo nie mam gdzie takiej trzymać. Podjadę do sklepu z bagaznikami przymierzę Thule z pierwszego posta. To że nie pasuje odpisali mi sprzedawcy z Allegro - Thule przewiduje że pasuje do Focusa ale tylko do 2004 roku. Dziwne bo kształt mniej więcej ten sam auta.

Napisano

Polskie prawo jest w tym względzie głupie i kretyńskie, a nikt z tym nic nie robi. Nie możesz mieć takiego bagażnika, bo zakryje rejestracje i to może być mandat. Niektóre takie bagażniki na tył mają miejsce na rejestracje i można byłoby tam jakąś kopię (kartkę dać). Są takie podróbki z papieru do wyrobienia. Można byłoby też przemontować rejestrację z np. klapy na bagażnik, ale to też jest zabronione. W ogóle nie rozumiem sensu posiadania kombi, a dokupywania jakiś bagażników. Nie zmieści Ci się rower w środku w bagażniku, czy jedziesz w piątek rodziną i jeszcze bagaże, że rower się nie mieści? Jestem zwolennikiem przewożenia w aucie, bo nie burzy sylwetki auta, nie trzeba pamiętać, że samochód jest dłuższy, albo wyższy i nie grozi to żadnym mandatem. W dodatku kochany rower ma takie same warunki jak my, czyli sucho i ciepło. :D

Ty mówisz serio? :) Pierwsza sprawa: tak samo jak szanuje rower tak samo szanuje samochód.R ower w aucie= porysowane plastiki i zaciągnięty materiał w bagażniku. Może z innej strony jeszcze spróbuje: czy rowerem jeździsz wewnątrz czy na zewnątrz? :) Co się dzieje z rowerem jak jedzie na dachu/klapie? (pod warunkiem, że nie spadnie :D  )

Wracając do tematu: ze swojej strony polecam kupować w sklepie stacjonarnym tak by panowie mieli okazje się wykazać i pokazać Ci jak się go montuje za pierwszym razem :)

Napisano

podjadę do sklepu stacjonarnego przymierzyć to cudo które sobie wybrałem. porównam do tańszych wersji jeszcze ale tam odstraszają mnie te paski których jest milion.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...