Skocz do zawartości

[Koło] Nie równo osadzone koło tylnie.

ProPop

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, złożyłem rower ale mam problem ponieważ tylne koło jak na załączonych zdjęciach jest blisko (lewej strony) ramy. Jesto dosyć kłopotliwe, bo przez to nie można ustawić hamulca który teraz cały czas hamuje koło.

Chciałem dokręcić prawe szprychy ale jedna pękła z starości. Mam nadzieje i 90% pewności że to wina koła ale czy na pewno ?

post-174781-0-20640700-1400432877_thumb.jpg

Napisano

Spróbuj zamontować inne koło,przeciąganie szprych  według mnie nie jest dobrym pomysłem.Jeżeli inne koła też będą krzywo,to możliwe że rama jest wadliwa.

Napisano

Możesz też na chwile założyć koło odwrotnie żeby sprawdzić czy jest równo. Jeśli będzie to samo to wina ramy, a jeśli wypadnie bliżej prawej strony to wina koła.

Napisano

Rama wygląda na nową, więc raczej krzywe tylne widełki odpadają, moim zdaniem to koło jest nieodpowiednio wycentrowane do tej ramy i trzeba je poprawić (serwis).

Napisano

A między dolnymi widełkami jest tak samo przesunięte? Jeśli tak to wina koła, ale jeśli nie to się krzywo zaciska - raz tak miałem w starej stalowej ramie, ale z normalnymi-pionowymi hakami już i trzeba było mocno dogniatać koło przy zakładaniu żeby prosto siadło :icon_confused:

Napisano

Tak z pewnością to koło, po obróceniu jest bliżej z drugiej strony , więc nie będę bawił się w cętrowanie tylko kupię nowe koło, ponieważ ma swoje lata jak i rama (około 20 lat czyli nowa nie jest :) tak jak rama tylko malowana, ale dzęki bo świadczy o dobrej robocie ;) ) i pekła szprycha. Na jutrio się umówiłem się w serwisie na ustawienie przerzutek (być może wymiana tylniej) i od razu poproszę o wymianę koła.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...