Skocz do zawartości
  • 0

Czy z roweru typu cross można zrobić MTB

Gość Rafał

Pytanie

Gość Rafał
Napisano

Na wstępie chciałbym napisać, że jestem nowicjuszem rowerowym i przywitać się na forum. Więc witam.

Pytanko mam takie: Stałem się posiadaczem roweru Giant roam disc 1 , model z 2012 roku. Jest to rower typu cross. Jestem z niego zadowolony, jeśli chodzi o jazdę po szosie (asfalt, polbruk, ścieżki w miarę płaskie). Jednak jakoś napaliłem się na jazdę MTB, brałem udział w maratonie i mam małą zajawkę na ostrzejszą jazdę. Pytanko jest takie czy do mojego crossa można włożyć grubsze opony lub inne koła np. od MTB 27,5 cala (cross ma koła 28 cali). Jest to wykonalne i ma sens??? Dzięki za ewentualne porady. Rafał

4 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Do wielu crossów można wsadzić terenowy opony od MTB 29 cali. Ale to zależy od prześwitu w ramie/amortyzatorze. Jak nie sprawdzisz ile tam masz miejsca to się nie dowiesz. Tyle, że nadal rama ma inną geometrię i wzmocnienia, korba inne przełożenia, amortyzator inny skok... Szalenie dobrego MTB z tego nie będzie :)

Napisano

Grubsze, bardziej terenowe opony na pewno jakieś pasujące się znajdą - chociaż 29"x2.0 czy 29"x2.20 na 90% nie wejdą, to są przecież terenowe w rozmiarach 700x45 czy 700x48. A poza tym - tak jak pisał Tadeus ;)

Gość Rafał
Napisano

Dziękuję panowie, zdecyduję się chyba na zamianę na jakiegoś mtb. Nie będę kombinować.

Napisano

Do RoamXR (podobna rama) wchodzi na styk tył 29x2,0 o drobnym bieżniku,a z przodu nawet cienke 2,2.

Problemem jest wiotki amortyzator i krótkawa górna rura.

Trzyblatowa seryjna korba może pozostać.Nikt nie każe jeżdzić 48/11

Rama jak na crossa jest bardzo solidna i porządnie pospawana.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...