TriggaHappy Napisano 18 Maja 2014 Napisano 18 Maja 2014 Bardzo powoli i nieśmiało przymierzam się do wymiany przerzutek przód i tył oraz manetek. Obecnie Jeżdżę na manetkach alivio 3x8, przerzutka przód altus, przerzutka tył alivio. Korba SLX 42 zęby, kaseta 8 HG-51, łańcuch HG-40. Przerzutka przednia jest po 8tys km tak rozklekotana że ma luzy ok 1cm na boki ale o dziwo przerzuca jeszcze sprawnie. Alivio z tyłu też jeszcze jakoś daje rade ale wymiana zbliża się szybko. Tutaj jest moje pytanie: czy mogę założyć przerzutki przód i tył SLX które według opisu są 10 rzędowe ? Gdzies przeczytałem że wszystko zalezy od manetek tzn jeżeli manetki pozostaną 3x8 to można wrzucić przerzutki 3x10 a i tak wszystko będzie działać jak należy - czy to prawda ? Właśnie na czymś takim mi zależy tzn chcę pozostać przy biegach 3x8 ale zamontować jakieś lepsze rpzerzutki bo te obecne nie zawsze daja radę (tak, są dobrze wyregulowane). Przy okazji jeszcze zapytam o manetki: czy do 3x8 są jakieś lepsze manetki niż alivio ? odstrasza mnie ich ogromny rozmiar + są też już trochę popękane.
abstinent Napisano 18 Maja 2014 Napisano 18 Maja 2014 jak najbardziej podejdzie całość jeśli chodzi o 8-ki to z lepszych grup tylko starsze modele xt itp
Mod Team michuuu Napisano 18 Maja 2014 Mod Team Napisano 18 Maja 2014 http://www.forumrowerowe.org/topic/128950-kompendium-kompatybilnosc-napedow-6-11s/
Mod Team safian Napisano 18 Maja 2014 Mod Team Napisano 18 Maja 2014 Przeczytaj temat, do którego link zamieścił kolega wyżej i dopiero zadawaj pytania. Zamykam.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.